AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Telafi izni yasal mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Telafi izni yasal mı?​

Telafi Çalışmasının Sınırları Buna göre; İşçiden tatil günlerinde telafi çalışması yapması istenemez. Yasal olarak işçinin bir günde çalışabileceği maksimum süre, 11 saat ile sınırlı olup fazla çalışma adı altında dahi 11 saatten fazla çalıştırılması yasal olarak mümkün değildir.

Cumartesi günü telafi çalışması olur mu?​

Doktrinde farklı görüşlerin ileri sürüldüğü bu konuda Yargıtay, akdi tatil günü olan Cumartesi gününde telafi çalışması yapılamayacağına karar vermiştir. Telafi çalışması yapılabilmesi için işçinin onayının alınması gerekmez.

Telafi çalışması en geç ne zaman yapılır?​

Telafi çalışması en geç ne zaman yapılır?
Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz.

Telafi çalışması pazar günü yapılır mı?​

Telafi çalışması pazar günü yapılır mı?
Telafi çalışması yaptırmak isteyen işveren bunu işyerinde çalışılan günlere bölmek zorundadır. Yani işyerinde haftanın 5 günü çalışılıyorsa, cumartesi ve pazar günleri telafi çalışması yaptırılması mümkün değildir.

Resmi tatillerin telafisi olur mu?​

6 ekim resmi tatil değildir; 29 ekim, 30 ağustos, 19 mayıs, 23 nisan gibi milli bayramlar resmi tatillerdir, milli eğitime bağlı kurumlar bu günlerde tatil olur ve bu derslerin telafisi yapılmz.

Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırabilir mi?​

Ayrıca, telafi çalışmaları, günlük çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde en çok üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.

Telafi çalışması önceden yapılabilir mi?​

Telafi çalışması önceden yapılabilir mi?
Ancak pandemi dolayısıyla, 26/03/ 2020 tarihli ve 31080 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, önceden işverenin iki ay içinde yaptırabileceği öngörülen telafi çalışmasının, dört ay içinde yaptırılabileceği düzenlenmiştir.

Telafi çalışması için işçinin onayı gerekir mi?​

Telafi çalışması için işçinin onayı gerekir mi?
Çünkü, telafi çalışması bir fazla çalışma olmadığı için işçinin onayı gerekmez. İşçinin, telafi çalışmasına katılmaması işi ifa borcuna aykırılık oluşturur ve İş Kanunu m.25/II-(h) fıkrasına göre, iş sözleşmesi işverence haklı nedenle feshedilebilir[4].

Telafi çalışması en fazla Geçmiş kaç ay için uygulanır?​

Telafi güne gün mazeret ne demek?​

4.Tatil Günlerinde Telafi Çalışması Yaptırılması Yasaklanan bu günler tatil günleri olarak ifade edilmiştir. Bu tatil günleri akdi veya kanuni tatil günleridir. Yani ulusal bayram ve genel tatil günleri, hafta tatili ya da belli günlerde işçiye verilmesi gereken mazeret izinlerini ifade etmektedir.

Telafi çalışması ne kadar sürer?​

Telafi çalışması ne kadar sürer?
Telafi çalışma süresi, günlük en çok çalışma süresini yani 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla yaptırılamamaktadır. Bu durumda günlük çalışma süresi 8 saat olan işyerlerinde günlük en fazla 3 saat, günlük çalışma süresi 9 saat olan işyerlerinde günlük en fazla 2 saat telafi çalışması yapılabilmektedir.

Telafi çalışması ne zaman başlar?​

Telafi çalışması ne zaman başlar?

Resmi tatil günlerinde telafi çalışması yapılabilir mi?​

Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.” Kanun maddesi özelinde telafi çalışmasının işveren tarafından 4 ay içerisinde işçiye yaptırılması gereklidir.
 
Evet, telafi izni yasal miktar hakkında bilgi vermek istiyorsanız, işte detaylar:

Telafi çalışması genellikle işyerinde meydana gelen zorunlu durumlar veya aksaklıklar nedeniyle işverenin çalışanlarına uyguladığı bir düzenlemedir. Ancak bazı kurallar ve sınırlamalar bulunmaktadır. Örneğin, işçiden tatil günlerinde telafi çalışması yapması istenemez. Ayrıca bir günde çalışabileceği maksimum süre 11 saattir ve fazla çalışma adı altında 11 saatten fazla çalıştırılması yasal olarak mümkün değildir.

Cumartesi günü telafi çalışması yapılabilir mi konusunda da Yargıtay'ın akdi tatil günü olan Cumartesi gününde telafi çalışması yapılamayacağına karar verdiği bilinmektedir. İşçinin onayının alınmasının gerekli olmadığı belirtilmektedir.

Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yapılmalıdır. Günlük telafi çalışması süresi en fazla 3 saat olabilir ve günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşuluyla yapılabilmektedir.

Ayrıca, telafi çalışmaları günde en fazla üç saatten fazla olamaz ve tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz. İşverenin telafi çalışmasını işyerinde çalışılan günlere bölmek zorunda olduğunu ve haftada 5 gün çalışılan işyerlerinde cumartesi ve pazar günleri telafi çalışması yapılamayacağını unutmamak önemlidir.

Telafi çalışması için işçinin onayının gerekmediği ve telafi çalışmasının bir fazla çalışma olmadığı için işçinin onayının zorunlu olmadığı da belirtilmektedir. Ancak işçinin telafi çalışmasına katılmamasının işi ifa borcuna aykırılık oluşturabileceği ve iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilebileceği hususu vurgulanmaktadır.

Son olarak, telafi çalışması için 4 ay içinde işçiye yaptırılması gerekliliği ve telafi çalışmasının günlük en fazla 3 saatten fazla olamayacağı bilgisi verilmektedir. Bu kapsamda resmi tatil günlerinde telafi çalışması yapılamayacağını belirtmek önemli olacaktır.
 
Geri
Üst