AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Telafi edici verginin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Telafi edici verginin amacı nedir?​

Telafi Edici Vergi; Dahilde işleme İzin Belgesi kullanarak üçüncü ülkeden ithal edilen ham maddelerin için ödenmeyen vergilerin menşe ispat belgeleri eşliğinde AB, STA, PAAMK ve EFTA ülkelerine ihraç edilmesi sırasında ödenmesi gereken vergidir.

Telafi edici yaklaşım nedir?​

Telafi edici yöntemlerde ise kriterler arasında ödünleşmeye izin verilir. Tercih edilen veya olumlu bir kriter, tercih edilmeyen veya olumsuz bir kriteri telafi eder (Hwang ve Yoon, 1981: 24-25). Bir anlamda, telafi edici ÇKKV yöntemleri, kriterler arasındaki dengeleme sürecine dayanır.
TEV ödemesi ne demek?​
Telafi Edici Vergi işlem görmüş ürünün bünyesindeki üçüncü ülke menşeli eşyanın ihracat sırasında serbest dolaşım statüsüne imkan sağlayan bir vergidir.

Telafi edici vergi sonradan ödenir mi?​

Telafi edici vergi sonradan ödenir mi?
Telafi edici Verginin Hesaplanması GB tescil tarihinden bir gün sonrasında dahi yatırılan TEV’lerde gecikme zammı doğmaktadır. Eğer TEV tescil tarihinden sonra yatırılıyorsa, gecikme zammı 6183 sayılı Kanun uyarınca yatırılmalıdır.

Telafi Edici vergi hangi ülkelerde var?​

Telafi Edici vergi hangi ülkelerde var?
AKÇT harici ürünler için, PAAMK sistemi çerçevesinde EFTA, Türkiye, AT, Fas, Tunus, Mısır arasında ve ayrıca İsrail, EFTA, AT, Türkiye arasında çapraz kümülasyon yapılabilmektedir.

Telafi edici vergi ne zaman ödenir?​

Bu halde gümrük yükümlülüğü, söz konusu eşyanın ihracına ilişkin gümrük beyannamesinin gümrük idaresi tarafından tescil edildiği tarihte başlıyor. TEV’in ihracat beyannamesi konusu eşyanın Türkiye gümrük bölgesi dışına çıktığı tarihe kadar ödenmesi zorunludur.

Üçüncü ülke menşeli ne demek?​

Bu sistemde aralarında serbest ticaret anlaşması bulunan iki ülkenin birbirleri menşeli girdileri kullanmasına izin verilir. Üçüncü ülke menşeli girdiler kullanılması halinde, bu girdiler esaslı dönüşüme uğramak zorundadır. Örneğin, Türkiye ile Bosna- Hersek arasında ikili kümülasyon uygulanabilmektedir.
TEV ne zaman ödenir?​
1/2007 sayılı OKK kapsamındaki ürünlerin AB’ye ihracatında, ilgili kotanın dolduğu tarihe kadar üçüncü ülkeler menşeli girdiler için TEV tahsil edilir. Kotanın dolmasından sonraki ihracatlardan TEV tahsil edilmez.

Anti damping vergisi ne demek?​

Anti damping vergisi ne demek?
damping; bir malın türkiye’ye ihraç fiyatının, benzer malın normal değerinin altında olmasını ifade eder. iç piyasadaki üreticinin korunması amacıyla normal değerin ihraç fiyatını aştığı miktar kadar dampinge karşı vergi (antidamping vergisi) uygulanır.

Hangi ülkelere TEV ödenir?​

Hangi ülkelere TEV ödenir?
Ancak, çapraz kümülasyon hükümleri işletilerek menşe kazandırılıyorsa ve EUR.MED belgesi eşliğinde gönderiliyorsa, üretiminde kullanılan AB, EFTA ve Fas, Tunus, Mısır harici ülkeler menşeli girdiler için TEV tahsil edilir.
 
Telafi edici verginin amacı, dahilde işleme izin belgesi kullanılarak üçüncü ülkeden ithal edilen ham maddeler için ödenmeyen vergilerin, menşe ispat belgeleri eşliğinde AB, STA, PAAMK ve EFTA ülkelerine ihraç edilirken ödenmesi gereken vergidir. Bu vergi, ithal edilen ham maddelerin işlenerek tekrar ihraç edilmesi durumunda vergi kaybını telafi etmeyi amaçlar.

Telafi edici yaklaşım ise telafi edici yöntemler kullanılarak kriterler arasında dengeleme yapılmasına izin verilmesidir. Örneğin, tercih edilen bir kriter tercih edilmeyen bir kriteri telafi edebilir. Bu yaklaşım, farklı kriterler arasında dengeyi sağlayarak adil ve etkili bir vergilendirme süreci oluşturmayı hedefler.

Telafi Edici Vergi (TEV) ödemesi, işlem görmüş ürünün bünyesindeki üçüncü ülke menşeli eşyanın ihracat sırasında serbest dolaşım statüsüne imkan sağlayan bir vergidir. Bu vergi, üçüncü ülke menşeli girdilerin ihracatında ödenmektedir.

TEV genelde, ihracat beyannamesinin tescil edildiği tarihe kadar ödenmelidir. Ancak, tescil tarihinden sonra ödenmesi durumunda gecikme zammı uygulanabilir. Gecikme durumunda 6183 sayılı Kanun uyarınca belirli bir oranda zammın ödenmesi gerekmektedir.

TEV ödemeleri genellikle çeşitli serbest ticaret anlaşmalarına tabi olan ülkeler arasında yapılır. PAAMK sistemi çerçevesinde EFTA, Türkiye, AT, Fas, Tunus, Mısır gibi ülkeler arasında ve çapraz kümülasyon yapıldığında TEV tahsil edilir.

Üçüncü ülke menşeli; serbest ticaret anlaşması olan iki ülkenin birbirlerinin menşeli girdilerini kullanmalarına izin veren bir kavramdır. Örneğin, Türkiye ile Bosna-Hersek arasında ikili kümülasyon uygulanabilir. TEV genellikle AB'ye ihracat sırasında üçüncü ülkelerin menşeli girdiler için tahsil edilir.

Anti damping vergisi, damping uygulamalarını engellemek için alınan bir vergi türüdür. Damping, bir malın ihraç fiyatının normal değerinin altında olması durumunu ifade eder. Bu durumda, damping karşısında iç piyasadaki üreticileri korumak için antidamping vergisi uygulanabilir.
 
Geri
Üst