AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tel peyniri hangi yoreye aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tel peyniri hangi yöreye aittir?​

Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde “Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü” Peynir olarak da anılır.

Kars çeçil peyniri nedir?​

Çeçil veya civil peyniri; Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde yağı alınmış inek sütünden yapılan yumuşak kıvamlı, tuzlu ve sodyum oranı yüksek bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde iplik şeklindeki görüntüsünden dolayı saçak peynir ve tel peynir olarak da adlandırılmaktadır.

Civil peyniri nerede kullanılır?​

Civil peyniri nerede kullanılır?
Kahvaltı sofralarında da tüketilir. Civil peyniri tuzlu bir yapıya sahip olduğu için kahvaltıda tüketilecek ise sıcak sudan geçirilip tuzundan arındırılarak yenilmelidir. Civil peyniri, ev yapımı pizza ve böreklerin içine konur. Aynı zamanda eritilmeye uygun yapısı ile tatlılara da eklenebilir.

Tel peynir tuzlu mu?​

Tel peynirinin tuz miktarı çeçil peynirine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çeçil peyniri olgunlaşma sürecinde salamura ile tuzlamanın yanı sıra uygun bir kaba basılarak da olgunlaşmaya bırakılır. Her iki peynirinde besin değeri yüksek olup, vücuda birçok faydası bulunur.

Çeçil peyniri ismi nereden gelir?​

fransız kadın ismi çağrıştıran kelime. kars yöresine özgü peynir. lif lif oluşu sebebiyle az paraya çok peynir yediğinizi sanmanıza yol açan illüstrasyon. çeçil okunur.

Erzurum çeçil peyniri nasıl tuzlanır?​

Erzurum çeçil peyniri nasıl tuzlanır?
Çeçil peyniri yapımı ile ilgili en çok merak edilen de nasıl tel tel olacak forma getirildiğidir. Yoğurma işlemi sırasında peynir çekme ile tel tel hale getirilir. Tel tel olan peynir yaklaşık 2 saat bekletildikten sonrasında %12 oranında tuzlu salamuraya yatırılır.
Kars çeçil peyniri nasıl?​
Çeçil peyniri Ardahan çeçil peyniri, yağı alınmış sütten yapılan ve görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynirdir. Yağı alınan sütten yapıldığı için az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir. Kolay bir şekilde liflerine ayrılabilir. Renk olarak kaşar peynirine benzemektedir.
Kars çeçil peyniri nasıl yapılır?​
Soğuk ortamda olgunlaşan süte peynir mayası eklenir ve 15 dakika pıhtının oluşması beklenir. Yaklaşık 45 dakika süt ocakta karıştırılarak telemenin oluşması sağlanır. Kepçeye sarılan teleme bir kaba alınarak yoğrulur. Bu sırada da sıcaklığın 60 derecede sabit tutulmasına özen gösterilmelidir.

Civil peyniri ile neler yapılır?​

Civil peyniri ile neler yapılır?
Çeçil peyniri tava ya da fırında yapılan böreklerin içerisinde kullanılabilir. İçerisin dereotu ya da maydanoz kıyılarak ayrı bir lezzet verilerek lezzetli börekler elde edilebilir. Ev yapımı poğaçaların içerisinde de çeçil peyniri kullanılabilir, eriyerek kendisini belli eder ve ağızda güzel bir tat bırakır.

Tel peynirin tuzu nasil alinir?​

Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer. Tuzunun azaltılması için peynir, su yerine süt ya da tuzsuz ayran içerisinde de bekletilebilir. Bu durumda peynirin tuzunun azaltılmasının yanında farklı bir lezzet kazanması da sağlanmış olur.

Tel peynir nasıl tüketilir?​

Soru için sudan geçirmek tavsiye edilir. Sıcak su ile yıkanarak tüketilmesi bu peynirin içerisindeki yüksek tuz oranını düşürmekte etkilidir. Salamura edilerek yapıldığı için çok tuzludur ve tuz tüketemeyen insanlar için yıkanmadan tüketilmemelidir.

Erzurum peynirinin adı nedir?​

Erzurum peynirinin adı nedir?
Farklı lezzetlerden hoşlananlar için ideal bir seçim olan göğermiş peynir Erzurum yöremizin ürünlerinden biridir. Bu peynire benzeyen peynir çeşitleri, tüm dünyada ilgi görürken, ülkemizde de bu peynirin üretimi yapılmaktadır.

Erzurum civil peyniri nereden alınır?​

Erzurumda hemen hemen her şarküteride bulabileceğiniz bu ürünü sitemiz üzerinden de sipariş verebilirsiniz.

Erzurum çeçil peyniri nasıl saklanır?​

Çeçil peyniri nasıl saklanır sorusunu cevabı aslında çok basittir. Diğer peynir türlerinde olduğu gibi satın aldığınız çeçil peyniri cam saklama kaplarına koyarak buzdolabından saklayabilirsiniz. Buzdolabının az soğuk alan bölgesinde saklamalısınız. Kesinlikle buzluk ya da derin dondurucuda dondurarak saklamayın.
 
Tel peyniri, genellikle Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır gibi Doğu Anadolu bölgelerinde üretilen, yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olduğu için tel peynir olarak da adlandırılan tuzlu bir peynir çeşididir. Tel peynirinin tuz miktarı, diğer peynir çeşitlerine göre daha fazla olabilir. Tel peyniri, çeçil peyniri, civil peynir veya saçak peyniri olarak da adlandırılabilir.

Civil peynir ise genellikle kahvaltı sofralarında tüketilir. Ancak tuzlu yapısı nedeniyle tüketilirken sıcak suda bekletilerek tuzundan arındırılması önerilir. Ayrıca ev yapımı pizza ve böreklerde kullanılabilirken, eritilerek tatlılara da eklenebilir.

Tel peynirin tuzunu azaltmak için dilimlendikten sonra su yerine süt ya da tuzsuz ayran içinde bekletilebilir. Bu sayede tuz oranı azaltılırken farklı bir lezzet de elde edilebilir. Ayrıca tel peynirin tüketilmeden önce sıcak suyla yıkanması önerilir, çünkü salamura edilmiş olduğu için tuzlu bir yapısı vardır.

Erzurum'da üretilen çeçil peyniri ise genellikle şarküterilerde bulunabilir veya online platformlardan sipariş edilebilir. Bu peynirlerin saklanması için ise cam saklama kapları tercih edilmeli, buzdolabının az soğuk alanında saklanmalı ve kesinlikle dondurucuda saklanmamalıdır. Bu şekilde çeçil peyniri tazeliğini ve lezzetini koruyabilir.
 
Geri
Üst