AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tektonik depremlerin ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tektonik depremlerin özellikleri nelerdir?​

Türkiye’de görülen en büyük ve en yaygın görülen tektonik depremler Türkiye’de de en sık görülen deprem çeşididir. Sıcak lavların üzerinde hareket eden levhaların arasındaki sürtünmeden meydana gelir. Sürtünmeler sonucu gerilme enerjisi birikir ve kırılmalar yaşayarak fay bölgelerinde büyük sarsıntılara neden olur.

Depremi ne tetikler?​

Depremlerin büyük çoğunluğu Dünyadaki tektonik tabakaların hareketi sonucu meydana gelir. Bunun yanı sıra insanlar da deprem oluşumuna neden olabilir. Büyük barajlar ve köprüler inşa ederken, toprağı delerken, kömür madeni kazarken veya petrol kuyuları açarken insanlar yapay depremler yaratabilir.
TEKTONİK DEPREMLER: Levhaların hareketi sonucu oluşan depremlerdir çoğunlukla levhaların sınırlarında oluşurlar. Yeryüzünde olan depremlerin %90’ı bu gruba girer. Türkiye’de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. VOLKANİK DEPREMLER: Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar.
Tektonik depremler nasıl oluşur?
Tektonik depremler kaça ayrılır?
Bu kırılmalar da titreşim dalgalarına sebep olur. Bu dalgalar canlıların yaşadığı yeryüzünü sarsar. Depremler yer kabuğundaki tabakaların birbirine basınç uygulaması sonucunda oluşmaktadır. Bu şekilde deprem çeşitleri volkanik, teknotonik ve çöküntü depremler olarak incelenmektedir.

Bir deprem başka bir depremi tetikler mi?​

Yakında bir deprem olursa bu depremden sonraki hareket devam ediyor. Deprem sonrasında hareket varsa anında tetiklemese de belli bir süre sonrasında birkaç ay yıl diyelim depremi tetikleyebilir. Dolayısıyla Karadeniz’de oluşan bu deprem hemen hemen aynı yerde 2016’da da olmuştu. Bu büyüklüklerde yine.

Deprem tetiklenir mi?​

Gerilme alanlarina yönelik hesaplamalara bakildiginda, çok uzak mesafelerde depremlerin tetiklenmesi olasiligi çok azdir. Uzak bir depremin (>1000 km) yaratacagi ektra gerilim çok küçüktür, ve genelde gel-git mekanizmalarinin hergün yarattigi gerilim degisiminin bile altinda kalmaktadir.
Türkiye deprem haritası incelendiğinde, deprem riskinin yüksek olduğu 1’inci gruptaki iller ise şu şekilde sıralanabilir; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova’yı, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük ve Hatay takip ederken.
Tektonik faaliyetler nelerdir?
Tektonik kavramı yer kabuğunun yapısını, zaman içindeki gelişimini ve özelliklerinin neler olduğunu ifade eden bir terim olmaktadır. Tektonik faaliyetler yer kabuğunda meydana gelen hareketler sonucu oluşan kırılma, kıvrılma, yükselme ve çökme gibi süreçlerin tamamını kapsayan bir kavram olarak ifade edilmektedir.
 
Geri
Üst