AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tektonik depremler en cok nerede gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tektonik depremler en çok nerede görülür?​

Dünyadaki en yoğun tektonik deprem kuşağını, büyük depremlerin yaklaşık yüzde 80’inin meydana geldiği Pasifik Deprem Kuşağı oluşturuyor.
Tektonik olaylar hangi katmanda gerçekleşir?
Plaka tektoniğinde Yeryüzünün en dış kısmı – kabuk ve en üst manto – tek bir mekanik tabaka olarak hareket şeklinde görülen taraf Litosfer’dir. Litosfer, dünya’nın içinden gelen sürekli sıvılarla tahrik edilen bir süreçtedir.
Tektonik aktiviteler nedir?
Sıcaklığı yaklaşık 6000°C olan çekirdeğe yakın bölgeler ısının etkisiyle yüzeye doğru hareket ederken yüzeye yakın bölgeler ise merkeze doğru batar. Konveksiyon sonucunda yer kabuğundaki levhaların hareket etmesiyle tektonik hareketler meydana gelir.

Tektonik depremler hangi afetlere neden olur?​

TEKTONİK DEPREMLER: Levhaların hareketi sonucu oluşan depremlerdir çoğunlukla levhaların sınırlarında oluşurlar. Yeryüzünde olan depremlerin ’ı bu gruba girer. Türkiye’de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. VOLKANİK DEPREMLER: Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar.
Türkiye’de tektonik depremler nerede görülür?
Tekirdağ, Zonguldak, Antalya, Afyon, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adana, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Ağrı, Çankırı, Çorum.
Türkiye’de tektonik deprem en az nerede görülür?
Deprem riskinin en düşük olduğu grup ise 4. ve 5.grupta yer alıyor. Bu doğrultuda Sinop, Kastamonu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Kırklareli en düşük riske sahip iller arasında yer alıyor.
Tektonik olaylar belli fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan bir hareketliliğin sonucunda meydana gelir. Tektonik olaylar, iç kuvvetlerin hareketiyle yer kabuğunda meydana gelen yatay ve dikey hareketlilikler anlamına gelir. Orojenez oluşumu ile yeryüzü şekillerinin yeni özellikler kazanmasında meydana gelir.
Tektonik özellikler nelerdir?
Tektonik yapılar, taşlarda, dünyanın iç olaylarının meydana getirdiği kıvrımlar, faylar, lineasyonlar, yapraklanmalar, vb yapılardır. Bunlar, benzer şekiller arzedebilen sedimanter yapılardan, kökenlerinin iç olaylar olmasıyla ayrılırlar.
Depremler neden levha sınırlarında yoğunlaşmıştır?
Cevap: Levha sınırları yer kabuğunun hareketli, kırık ve zayıf bölgeleri olduğu için depremler bu alanlarda yoğunlaşmıştır.

Tektonik depremler Türkiye’de en fazla nerede görülür?​

Deprem tehlikesi yüksek olan iller Tekirdağ, Zonguldak, Antalya, Afyon, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adana, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Ağrı, Çankırı, Çorum.
Tektonik depremler en çok hangi bölgede görülür Türkiyede?
Doğu Anadolu, deprem riski fazla olan bölgelerimizden biridir. Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı’nın Doğu Anadoludaki devamı Er- zincan-Erzurum-Varto-Yan’a kadar uzanır.
Tektonik depremler en az nerede görülür?
Bu ülkeler aynı zamanda volkanik faaliyetin ve tektonik hareketlerin aktif (diri) olduğu bölgelerdir. Buna karşın, Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde hemen – hemen hiç bir deprem duyulmaz.

Türkiye’de tektonik depremler en çok nerede görülür?​

Türkiye’nin tektonik yapısı nedir?
Türkiye’nin tektonik bünyesinde, yapı unsurları olarak, başlıca şu teşekkül- leri ayırabiliriz : 1. Metamorfik – kristalin masifler; 2. Kıvrımlı Paleozoik silsileler (Kaledonien ve Hersinien sıradağları); 3. Kıvrımlı Mesozoik ve Tersiyer sıradağlar (Alpin silsileler); 4. Büyük faylar ve bindirmeler; 5.
 
Geri
Üst