AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tekstilde calismak zararli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tekstilde çalışmak zararlı mı?​

Bu şekilde çalışma, uyku bozuklukları, sinirlilik, iletişim sorunları, dikkat eksikliği, iş kazalarına eğilim, bağışıklık sistemi zafiyetine bağlı enfeksiyon artışları, kas krampları ve ağrılar, yüksek tansiyon, ritim bozuklukları vb. risk etmenlerine sebep olabilmektedir.

Tekstil sektöründe ortaya çıkan meslek hastalıkları nelerdir?​

Tekstil sektörü çalışanlarında vardiyalı çalışmaya bağlı mide ülseri, uyku bozuklukları, hormonal düzensizlikler; boyahanelerde kullanılan kimyasallara bağlı egzama, astım, alerjik rinit; taşımaya, vibrasyona, tekrarlayıcı-zorlayıcı harekete bağlı kas-iskelet sistemi hastalıkları görülebilir.
Tekstil hangi sektörde?
Tekstil, hazır giyim, deri ve deri ürünleri sektörü moda kavramıyla tüketiciye ulaşan ürünlerden oluşarak birbiriyle yakın ilişkiler içindedir. Özellikle tekstil sektörü hazır giyim sektörünün tedarik zincirinde yer alarak bu sektörün bir parçası halini almıştır.

Dokumacılık sektöründe pamuk ipliklerinin yerine sentetik ipliklerin kullanılması hangi hastalığın daha az görülmesine neden olabilir?​

Pamuk üretiminin tüm aşamalarında çalışan işçiler pamuk tozu solumak durumunda kalabilirler fakat en fazla iplik üretimi, dokuma ve örme işlerinde çalışanların bissinoz* hastalığına yakalanma riskleri artar.

Tekstil fabrikası ne iş yapar?​

Tekstil sektöründe bölüm fark etmeksizin görev yapılabilir. İplik, örme, boya, dokuma, baskı, konfeksiyon gibi giyim sektörünün farklı bölümlerinde tekstil teknikeri olarak görev almak mümkündür.
Tekstilde çalışan kişiye ne denir?
Tekstil Teknikeri Ne Demek? Tekstil teknikeri; tekstil sektöründe üretimin planlamasını, takibini, kontrolünü, numune tasarımını, kalite kontrolünü, model tasarımını, makine bakımını, ayarlanmasını ve onarımını gerçekleştiren kişidir. Tekstil sektöründe bölüm fark etmeksizin görev yapılabilir.

Tekstil sektörü ne iş yapar?​

Tekstil sektörünün faaliyet alanı, elyafın elde edilmesinden; elyaftan iplik ve mamul kumaş yapımına kadar uzanırken, hazır giyim ise kumaştan giyim eşyası elde edilene kadar olan süreci kapsamaktadır. Konfeksiyon ise hazır giyim üreten sanayi dalına verilen isimdir.

Tekstil ve hazır giyim üretim sektöründe çalışma ortamında bulunan işgörenlerin meslek hastalıklarına ve iş kazalarına yakalanma riskini artıran fiziksel etkenler nelerdir?​

1.1 Fiziksel Risk Faktörleri Ofislerde etkili fiziksel faktörler gürültü, aydınlatma, termal konfor, sıcaklık ve nem, radyasyon, basınç, titreşim şeklinde sıralanabilir.
Bisinoz neden olur?
Bisinoz pamuk, keten, kendir, kenevir tozlar›na maruz kalan tekstil iflçilerinde görülen mesleksel bir akci¤er hastal›¤›d›r [1]. Çay tozuna maruz kalanlarla, yüksek endotoksine maruz kalan domuz besleyicilerinde de bisinoz tan›mlanm›flt›r [2,3].

Baritozis nedir?​

Baryum tuzlarının sürekli solunması sonucu akciğerlerde toplanması ile belirgin patolojik durum.

Silikozis hastalığı hangi mesleklerde görülür?​

Silikozis, silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir pneumoconiosis (pnömokonyoz) tablosudur. Önemli bir meslek hastalığıdır; zımpara işleri, mermer ve granit işleri, seramik, porselen ve kaolin işleri, metal döküm işleri, kumaş aşındırma (taşlama) emekçilerinde görülür.
 
Geri
Üst