- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tekstil sektöründe karşılaşılan sağlık tehlikeleri ve riskler nelerdir?
Fiziksel etmenler kapsamında gürültü, aydınlatma, termal konfor şartları (sıcaklık, nem, hava akım hızı, radyant ısı, vb.),Tekstil hangi sektöre girer?
Tekstil ve konfeksiyon üretim zinciri, pamuk işleme, eğirme, örme, dikme ve kumaş ile örtü, halı ve döşemelik kumaş gibi tekstil ürünleri üretimini kapsamaktadır. Sektör, gıda işleme sanayinden sonra toplam sanayi üretiminde ”lik pay ile ikinci sırada yer almaktadır.Tekstil sektöründe meslek hastalıkları nelerdir?
Tekstil sektörü çalışanlarında vardiyalı çalışmaya bağlı mide ülseri, uyku bozuklukları, hormonal düzensizlikler; boyahanelerde kullanılan kimyasallara bağlı egzama, astım, alerjik rinit; taşımaya, vibrasyona, tekrarlayıcı-zorlayıcı harekete bağlı kas-iskelet sistemi hastalıkları görülebilir.
Tekstil ürünlerinin türleri nelerdir?
Yün
Iş yerlerinde iş güvenliği için alınması gerekli tedbirler nelerdir?
İşçilerin çalışma ortamlarının güvenli bir şekilde tasarlanarak düzenlenmesi. Kişisel koruyucu donanımların takılması. Cihazların koruyucu donanımlarının sökülmemesi. İşyerinde bulunan işyeri hekimi, işyeri hemşiresi veya iş güvenliği uzmanı tarafından eğitimler düzenlenerek işçilere sunulması.ISG maruziyet süresi nedir?
➢Maruziyet Süresi: Zararlı etkinin başlamasıyla meslek hastalığı belirtilerinin ortaya çıkması için geçmesi kabul edilen en kısa süredir.Tekstil sektörü nedir?
Tekstil ve hazır giyim sektörü, elyaf ve ipliği kullanım eşyasına dönüştürecek süreçleri kapsayan işlemleri içerir. Bu tanıma göre; sektör elyaf hazırlama, iplik, dokuma, örgü, boya, baskı, apre, kesim, dikim üretim süreçlerini kapsamaktadır.
Silikozis hastalığı ne demek?
Silikozis kuvars şeklinde kristal yapıya sahip silika tozlarının bir süre solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığıdır.