AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tekrarlayici okuma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tekrarlayıcı okuma nedir?​

a) Tekrarlı Okuma: Bu tür okuma bir metni akıcılık kazanılıncaya kadar tekrar tekrar okumadır. Okuma sorunu olan öğrenciler açısından yararlı bir tekniktir. Özellikle çocukların sık sık karıştırdığı kelimelerin doğru bir şekilde öğrenilmesine katkı sağlayıcı bir tekniktir.

Akici okuma nasil saglanir?​

Akici okuma nasil saglanir?
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir.

Iç doğrultulu okuma yaklaşımı nedir?​

İç Doğrultulu Model : Okuma ediminin harflerden başlayarak ses, sözcük, tümce ve metin düzlemine çıkan aşamalı bir süreç olduğunu benimseyen model (Keçik ve Uzun, 2002:127).

Fernald yöntemi nedir?​

Fernald yöntemi nedir?
Fernald yöntemi, kelimelerin bütün olarak öğretilmesini savunmaktadır. Bu yöntemin uygulanması için ele alınan çocukların işitsel olarak duydukları kelimenin anlamını bilmeleri, yazıya aktarırken zorlanmaları ve kelimenin biçimini bilememeleri gerektiği söylenebilir.
Okumayı oluşturan unsurlar nelerdir?​
Okumanın Fiziksel Unsurları Görme, algılama, anlama ve okuma düzeyi; göz ve göz kaslarının hareketlerine bağlıdır. Daha çabuk ve daha iyi okumak için beyin ile gözün uyum içersinde çalışması gerekmektedir (Akçamete, 1989:737). Kısaca, görme ve anlama okuma sürecinin fiziksel ve zihinsel unsurlarını oluşturmaktadır.

Okuma becerilerini geliştirmek için ne yapmalıyız?​

Okuma becerilerini geliştirmek için ne yapmalıyız?
Okumayı Geliştirmenin Yolları? Daha Hızlı ve Daha İyi Okuma Becerileri İçin Tavsiyeler
- Etrafınızdaki dünyaya dair daha fazla şey öğrenin.
- Okuduğunuz şeye dikkatinizi verin.
- Kelime bilginizi arttırmak için uğraşın.
- Bir insan ne kadar okursa, okuma becerisini geliştirmesi de o kadar kolaylaşır.
- Soru sormaktan korkmayın.

Rumelhart tarafından ortaya koyulan okuma modeli nedir?​

Etkileşimsel Model (Interactive Model), zihnin bu işlemleme özelliğini ön plana çıkararak anlamlandırmayı kolaylaştıran bir modeldir (Rumelhart, 1980). Bu bilgiden hareketle, bu çalışmada, Etkileşimsel Model’e uygun okuma öğretimi ele alınmıştır.

Yankılayıcı okuma ne demek?​

Yankılayıcı okuma ne demek?
Zayıf okuyucunun hata yaptığı ya da takıldığı bölümler iyi okuyucu tarafından tekrar tekrar okunur. Zayıf okuyucu ise bu bölümleri tekrar eder. Bu araştırmanın amacı, akıcı okuma yöntemlerinden biri olan yankılayıcı okuma yöntemi ile okuma güçlüğünün aşılıp aşılmayacağını belirlemektir.
 
Tekrarlayıcı okuma, bir metni akıcı hale gelinceye kadar tekrar tekrar okuma yöntemidir. Özellikle okuma sorunu yaşayan öğrenciler için faydalı bir tekniktir. Bu yöntem, özellikle çocukların sık sık karıştırdığı kelimelerin doğru şekilde öğrenilmesine katkı sağlar. Akıcı okuma ise nasıl sağlanır sorusuna verilebilecek bir öneri ise çocukla eşleştirilmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma, sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır ve çocuğun okunan metni gözüyle takip etmesini gerektirir.

İç doğrultulu okuma yaklaşımı, okuma ediminin harflerden başlayarak ses, sözcük, tümce ve metin düzlemlerine çıkılan aşamalı bir süreç olduğunu kabul eden bir modeldir. Fernald yöntemi, kelimelerin bütün olarak öğretilmesini savunur. Bu yöntemin uygulanması için öğrencilerin işitsel olarak duydukları kelimenin anlamını bilmeleri ve yazıya aktarırken zorlanmaları gerekmektedir.

Okumanın oluşturan unsurlarından biri de fiziksel unsurlardır. Görme, algılama, anlama ve okuma düzeyi, göz ve göz kaslarının hareketlerine bağlıdır. Daha hızlı ve daha iyi okumak için beyin ile gözün uyum içinde çalışması gerekmektedir. Okuma becerilerini geliştirmek için çeşitli yöntemler vardır. Önerilen bazı yöntemler arasında çevrendeki dünyayla ilgili daha fazla şey öğrenmek, okuduğunuza dikkat etmek, kelime bilginizi artırmak, daha çok okumak ve soru sormaktan çekinmemek bulunmaktadır.

Son olarak, yankılayıcı okuma yöntemi, zayıf okuyucunun hata yaptığı ya da takıldığı bölümleri iyi okuyucu tarafından tekrarlanması ve zayıf okuyucunun da bu bölümleri tekrar etmesi prensibine dayanır. Bu yöntem akıcı okuma tekniklerinden biridir ve okuma güçlüğünü aşmaya yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst