AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tekrarlayan dusuklerde hangi testler yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tekrarlayan düşüklerde hangi testler yapılır?​

Tekrarlayan gebelik kayıplarında tanı amaçlı yapılması gereken testler şunlardır: Bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların tanımlanması amacıyla; antikardiolipin IgM-IgG, Lupus antikoagulan, homosistein, aPTT, protein S ve C bakılmalıdır.

Tekrarlayan gebelik kaybında ileri araştırmalarda ne bakılmalıdır?​

Sonuç olarak seçilmiş TGK olgularında faktör V Leiden mu- tasyonu, protrombin gen mutasyonu için DNA analizi, protein S eksikliği ve Antikardiolipin antikor ve Lupus antikoagulanı taraması yapılmalıdır. Kromozom bozuklukları, erken dönem gebelik kayıpla- rının en sık rastlanan nedenidir.
Missed Abortion ne demek?​
Komplet abortus: gebeliğe ait tüm dokuların dışarı atıldığı durumdur. Missed abortus: embryonun canlılığını kaybetmesine rağmen olayın bir kanama ve abortus ile sonuçlanmamasıdır.

Düşük materyalinde hangi incelemeler yapılır?​

Düşük materyalinde hangi incelemeler yapılır?
Düşük materyalinden yapılan sitogenetik inceleme ile hücrelerin kromozom sayısı belirlenir. Sitogenetik inceleme için gönderilecek düşük materyali steril şartlarda ve en kısa zamanda incelemenin yapılacağı laboratuvara olmalıdır. Tekrarlayan düşük yapan kadınların %12-15’inde çeşitli rahim anomalileri vardır.

Kaç kere düşük yapılır?​

Kaç kere düşük yapılır?
Daha önce düşük yapmış bir kadının tekrar düşük yapma ihtimali ilk düşüğün ardından yüzde 25, ikincinin ardından %30, üçüncü sonrası ise %40’tır. Tüm gebelikler ile orantılandığında, düşükle sonlanan gebelik oranı %15 ile %40 arasında değişir.

Tekrarlayan gebelik kayıpları ne demek?​

Tekrarlayan gebelik kaybı, üç ve daha fazla gebeliğin 20. gebelik haftasından önce düşükle sonlanması olarak tanımlanır. Kadınların %10-20’sinde 1 kez düşük görülebilir. Yani 5 kadından biri yaşamı boyunca 1 kez düşük yapabilir.

Tekrarlayan abortus nedir?​

Tekrarlayan gebelik kaybı veya tıbbi literatürdeki ismiyle “Habituel abortus” veya eski Türkçe ile “Mükerrer düşükler” ; gebeliğin ilk üç ayında en az üç kez ortaya çıkan ve kendiliğinden olan düşüklere verilen addır. Yapılan tetkikler sonucunda hastaların %50sinde gebelik kaybına neden olan bir sorun bulunamaz.
Missed Ne demek kadın doğum?​
Missed Abortus (Farkedilmemiş düşük) Embriyonun canlılığını kaybederek rahim içinde ölmesine rağmen kanama ve düşük ile sonuçlanmaması durumuna missed abortus diyebiliriz. Uzun süre geçse bile bu durum fark edilemeyebilir.

Missed abortus kaç haftalık?​

Missed abortus kaç haftalık?
En önemli sebebi kromozomal bozukluk olan gebelik kayıpları, genelde 13.hafta dolaylarında meydana gelir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde düşük olasılığı ise giderek azalır. Genelde risk ilk 8 haftayı kapsarken 13. Haftaya kadar da risk gözlemlenebilir.

Düşükten sonra rahim nasıl temizlenir?​

Düşükten sonra rahim nasıl temizlenir?
Düşükten sonra rahimin temizlenmesi şarttır. Ancak bunun için mutlaka kürtaj gerekmez. Eğer hastanın aşırı kanaması yoksa, enfeksiyon bulgusu yoksa ilaçla rahimin temizlenmesi sağlanabilir. Bu ilaçlar rahim ağzını açarak içerde kalan parçanın dışarı atılmasını sağlar.

Düşükten sonra parça kaldığı nasıl anlaşılır?​

Düşükten sonra kalan parça erken gebelik haftalarında kendiliğinden düşer. Ancak kendiliğinden düşmezse içerde kalan parçanın kürtajla temizlenmesi gerekir. Düşükten sonra parça kalması belirtileri; geçmeyen kanama, kötü kokulu akıntı, kasık ağrısı ve ateştir.

Düşük bir daha tekrarlar mı?​

Tekrarlayan düşükler nasıl önlenir?​
Tekrarlayan gebelik kayıplarının önlenmesinde anne adayının yapabileceği şeyler sınırlıdır. Ancak düşük riskini artıran sigara, ilaçlar, kafein ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmak, doktorunuzun önerdiği ilaç ve vitaminleri almak, diyet programınıza uyarak sağlıklı kiloda kalmak riski azaltabilir.
 
Tekrarlayan düşüklerde yapılan testler ve incelemeler çok önemli bir rol oynamaktadır. Gebelik kayıplarının nedenlerini belirlemek ve tekrarlayan düşüklere engel olmak için yapılması gereken testler ve incelemeler hakkında verilen bilgiler oldukça değerlidir.

Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıkların tanımlanması amacıyla yapılan testler arasında antikardiolipin IgM-IgG, Lupus antikoagulan, homosistein, aPTT, protein S ve C testlerine başvurulmalıdır. Ayrıca, ileri araştırmalarda faktör V Leiden mutasyonu, protrombin gen mutasyonu için DNA analizi, protein S eksikliği ve Antikardiolipin antikor ve Lupus antikoagulanı taraması da yapılmalıdır.

Düşük materyalinde yapılan incelemeler arasında sitogenetik inceleme büyük önem taşır. Sitogenetik inceleme ile hücrelerin kromozom sayısı belirlenerek rahim anomalileri gibi potansiyel sorunlar tespit edilebilir. Bu inceleme için düşük materyali steril şartlarda ve hızlı bir şekilde uygun laboratuvara gönderilmelidir.

Tekrarlayan gebelik kayıplarını önlemek için anne adayının dikkat etmesi gereken bazı faktörler vardır. Sigara, alkol, kafein gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, doktorun önerdiği ilaçları ve vitaminleri düzenli olarak kullanmak, sağlıklı kilo ve beslenme alışkanlıklarına sahip olmak tekrarlayan düşüklerin riskini azaltabilir.

Bu test ve incelemelerin yapılması, tekrarlayan düşüklerin nedenini belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini planlamak açısından oldukça önemlidir. Eğer bir kadın tekrarlayan düşükler yaşıyorsa, bir uzmana danışarak gereken testleri yaptırmalı ve uygun tedavi planını oluşturmalıdır.
 
Geri
Üst