Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tekrarlayan bademcik iltihabinin nedeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tekrarlayan bademcik iltihabının nedeni nedir?​

Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur. Özelikle çocukluk döneminde sık sık tekrarlayan bademcik iltihapları ileride kronik bademcik iltihabına neden olur.

Bademcik iltihabı geçmezse ne olur?​

Bademcik iltihabı geçmezse ne olur?
Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir. A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ve ciddi sonuçları olabilen ikincil hastalıklara da yol açabilir.

Kronik tonsillit neden olur?​

‌‌Tonsillite, soğuk algınlığında olduğu gibi bir virüs veya ‌strep boğazındaki gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak ila ‌30’unda ise durum bakteri kaynaklıdır.

Kriptik tonsillit neden olur?​

Kriptik tonsillit neden olur?
Üst solunum yolu enfeksiyonu veya bademcik enfeksiyonu olarak da bilinen kriptik tonsillit ağızdan alınan bakteri veya virüslerden oluşur. Bademcikler dışarıdan gelen virüslerle savaşır ve onları kendi içinde hapseder.

Sürekli bademcik iltihabı neden olur?​

Bademcik iltihabının en sık görülme nedeni yaygın virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da bunun nedeni olabilir. Bademcik iltihabına neden olan en yaygın bakteri Streptococcus pyogenes’tir (A grubu streptococcus), strep boğazına neden olan bakteridir.

Bademcikler neden sık sık iltihaplanır?​

Bademcikler neden sık sık iltihaplanır?
Boğaz enfeksiyonunun nedeni çoğunlukla virüs ve bakterilerdir. Özellikle tonsilit olarak da bilinen bademciklerin iltihaplanmasının en yaygın nedeni beta hemolitik streptokoklardır. Vücudu hastalıklardan koruyan beyaz kan hücreleri (lökosit) üreten bademciklerin görevi, bu anlamda bakteri ve virüsleri uzak tutmaktır.

Şişen bademcik nasıl patlatılır?​

Halk arasında bademcik iltihabı patlatma olarak isimlendirilen yöntemlerden de yararlanabilirsiniz. İltihap patlatmak için kurutulmuş eşekkulağı otunu kaynamış suyun içerisinde 10 dakika kadar kaynatıp ılınmaya bırakın. Bu sıvıyla yemeklerden önce gargara yaparak iltihabın patlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bademcik iltihabı tehlikeli midir?​

Bademcik iltihabı tehlikeli midir?
Bademcikte üreyen mikroplar eklemlere yayılarak eklem romatizmasına, böbreklere yayılarak böbrek iltihaplarına, en tehlikeli olarak da kalp kapakçıklarına ve zarına yayılarak kalp iltihabına yola açabilir. Bu risklerden dolayı senede 5-6 kezden fazla bademcik iltihabı geçirme durumunda hastalara ameliyat öneririz.

Kronik tonsillit kaç günde geçer?​

Bakteriyel enfeksiyonda antibiyotik verilmeyenlerde genellikle hastalık 7-8 günde gerilemeye başlar.

Akut tonsillit neyin belirtisi?​

Akut tonsillit neyin belirtisi?
Bademcik iltihabı, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkan hastalıklardır. Bu hastalık, bademcik şişmesi, boğaz ağrısı, yüksek ateş ve yutkunma zorluğu gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bademcik iltihabının kesin tedavisi için doktora başvurmak gerekir.

Kronik tonsillit kesin tedavisi nedir?​

Kronik tonsillitin tedavisi ameliyatla bademciklerin alınması işlemi olan tonsillektomidir. Müzmin iltihaplı bademciklerin vücutta kalması, alınmasından daha risklidir. Bademciklerin alınmasından sonra daha sık hastalanma söz konusu olmaz.
 
Tekrarlayan bademcik iltihabının genel nedeni, antibiyotik ilaçlara direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda ortaya çıkan kronik bademcik iltihabıdır. Özellikle çocukluk döneminde sık sık tekrarlayan bademcik iltihapları ileride kronik bademcik iltihabına yol açabilir. Kronik bademcik iltihabının yanı sıra apse gelişmesi durumunda boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için özenle tedavi edilmelidir. A grubu beta-hemolitik streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ciddi ikincil hastalıklara neden olabilir.

Kronik tonsillit genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle ortaya çıkar. Bademcik enfeksiyonlarının çoğu virüs kaynaklı olsa da bazı durumlarda bakteriyel enfeksiyonlar da sorumlu olabilir. Kriptik tonsillit ise ağızdan alınan bakteri veya virüslerin bademciklerde oluşturduğu bir durumdur. Bademcikler bu mikropları dışarı engellemeye çalışırken içlerinde hapsetmesi sonucu ortaya çıkar.

Bademcik iltihabının sık görülme nedeni genellikle virüslerden kaynaklanır. Ancak bakteriyel enfeksiyonlar da bademcik iltihabının sebebi olabilir. En yaygın bakteriyel nedeni Streptococcus pyogenes olan bademcik iltihabı, özellikle A grubu streptokokların neden olduğu strep boğazıyla ilişkilidir.

Bademciklerin sık sık iltihaplanmasının arkasındaki nedenler genellikle virüs ve bakterilerdir. Bademcikler, beta hemolitik Streptokoklar gibi mikroplarla savaşarak vücudu hastalıklardan korur. Ancak bazı durumlarda bu mikropların aşırı üremesi veya bağışıklık sisteminin zayıflığı sonucu bademcik iltihaplanmaları sıkça ortaya çıkabilir.

Bademcik iltihabı ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir durumdur. Üreyen mikroplar vücutta farklı organlara yayılarak eklem romatizması, böbrek iltihapları ve en tehlikelisi kalp iltihabı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, sürekli bademcik iltihabı yaşayan bireylere ameliyat önerilebilir.

Kronik tonsillitin genellikle antibiyotik kullanılmadan 7-8 gün içinde gerilemeye başladığı gözlenmektedir. Akut tonsillit ise genellikle bademcik şişmesi, boğaz ağrısı, yüksek ateş ve yutkunma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın kesin tedavisi için doktora başvurmak önemlidir.

Kronik tonsillitin kesin tedavisi genellikle ameliyatla bademciklerin alınması işlemi olan tonsillektomidir. Müzmin iltihaplı bademciklerin vücutta kalması, alınmalarından daha riskli olabilir. Bademciklerin alınmasının ardından hastaların daha az hastalanma eğilimi gösterdiği bilinmektedir.
 
Geri
Üst