Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tekrarlayan ates nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tekrarlayan ateş nedir?​

Tekrarlayan ateş sendromlarının hepsinin özünde ateşe neden olan mikrobik bir durum olmaksızın vücut, sanki bir mikropla karşılaşmış gibi tepki verir. Bu nedenle sıklıkla boğaz veya barsak enfeksiyonu gibi tanılar alarak yoğun antibiyotik ve ateş düşürücü ilaç kullanırlar.

Aralıklı ateş nedir?​

Aralıklı ateş nedir?
Aralıklı ateş (Febris intermittens): Sabah ve akşam farkı 1°C tan fazla olup, gün içerisinde 37°C ın da altına inebilen ateş şekli.

Sürekli ateşlenen çocuğa ne yapmalı?​

Sürekli ateşlenen çocuğa ne yapmalı?
Doktorunuzun önereceği ateş düşürücüleri kullanın. Çocuğunuzun normalden fazla sıvı almasına, susuz kalmamasına dikkat edin. Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın.

Ateş düşürücü etkisi ne kadar sürer?​

Günde 3 – 4 defa kullanılabilir. Etkisi 30-45 dk içinde başlar. 6 aydan büyük çocuklarda kullanılır. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımda böbrek ve mide üzerinde yan etkileri vardır.

Ateş çıkınca hangi ilaç kullanılır?​

Ateş çıkınca hangi ilaç kullanılır?
ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR NELERDİR, NE KADAR VERMELİYİM?
- PARASETAMOL; parol, calpol, tamol, tylol, minoset vs.
- İBUPROFEN; dolven, pedifen, ibufen, apireks, brufen vs. Ketoprofen (Profenid) de aynı gruba dahildir.
Genellikle 41 dereceyi bulan ateşle belirti veren ve aileleri oldukça endişelendiren periyodik ateş sendromuna, 2-5 yaş grubu çocuklarda sık rastlanıyor. Periyodik yüksek ateş sendromu en çok ağız içinde aft, boyunda şişlik ve faranjitin eşlik ettiği ateş ile belirti veriyor.

Yüksek ateşli hastalıklar nelerdir?​

Yüksek ateşli hastalıklar nelerdir?
Yetişkinlerde Ateş Nedenleri Nelerdir?
- Grip ve zatürre gibi virüslere ya da bakterilere bağlı oluşan enfeksiyon hastalıkları
- Difteri ve tetanoz aşısı sonrası
- Romatoid Artrit ve Crohn hastalığı gibi iltihaplanma rahatsızlıkları
- Kanın damar içinde pıhtılaşması sonrasında.
- Güneş ışınlarına aşırı maruziyet.

Düzensiz ateş ne demek?​

Periyodik ateş sendromu belirtileri nelerdir? Bu sendromun en belirgin özelliği döngüsel ateş ataklarıdır. Çocukta ateş aniden başlamakta, 38.9-41 derece arasında seyretmekte, 3-6 gün arasında görülen ateş genellikle 7 günden uzun sürmemekte ve kimi zaman aniden düzelmektedir.

Ateş 41 derece olursa ne olur?​

Ateş 41 derece olursa ne olur?
Vücut 40 dereceye kadar ateşi tolere edebilir. 41 derecenin üzerinde iflasa gider. Bundan organlar zarar görebilir. Beyinde ve bazı hücrelerde hasara yol açabilir.

Yüksek ateş kaç derecede tehlikelidir?​

Yüksek ateş kaç derecede tehlikelidir?
Yetişkin bireylerde yüksek ateş rahatsız edici olabilir, ancak 39.4 °C veya daha üstünde bir değere ulaşmadığı sürece genellikle endişe nedeni olarak kabul görmez. Ancak bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için biraz yüksek ateş bile ciddi bir enfeksiyonun varlığına dair bir işaret olabilir.

Ateş ne zaman düşer?​

Bu durma yol açan nedenin araştırma ve tedavisi mutlaka hastane şartlarında olmalıdır. Ateş için kritik süre 3 gündür! Üç gün geçmesine rağmen ateş düşmüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. 3 aydan büyük çocuklarda ise ateşin derecesi ve süresi, bebeğin durumu göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir.

Vücutta ısı üretimini etkileyen faktörler nelerdir?​

Vücutta ısı üretimini etkileyen faktörler nelerdir?
Vücutta Isı Üretimini Etkileyen En Önemli Faktörler Şunlardır:
- Yaş
- Cinsiyet.
- Fiziksel Aktivite.
- Günlük Isı Döngüsü
- Emosyonel Durum.
- Çevre.
- Hormonal Faktörler.
- İlaçlar.
 
Tekrarlayan ateş, genellikle mikrobik bir enfeksiyon olmadan vücudun ateşe neden olan bir duruma tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir sendromdur. Bu durumda vücut, sanki bir enfeksiyonla karşılaşmış gibi ateş yükselir. Bu durumda sıklıkla boğaz veya barsak enfeksiyonu gibi yanlış tanılar alınabilir ve yoğun antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ancak tedavide doğru tanının konması önemlidir.

Aralıklı ateş ise sabah ve akşam arasında 1°C'den fazla fark olması ve gün içinde ateşin 37°C'ın altına inebilmesi durumunu ifade eder. Bu durumda ateş yüksekliği belirli aralıklarla değişebilir ve sabahları veya akşamları ateş daha belirgin olabilir.

Sürekli ateşlenen bir çocuğa yaklaşımında doktorun önerdiği ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalı, çocuğun yeterince sıvı alması sağlanmalı ve ateşin yüksek olmadığı durumlarda ılık bir duş aldırılabilir. Ancak ateş yüksek ve çocuk kendini kötü hissediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Ateş düşürücü ilaçların etkisi genellikle 30-45 dakika içinde başlar ve günde 3-4 kez kullanılabilir. Ancak uzun süreli ve yüksek doz kullanımda yan etkileri olabileceği unutulmamalıdır. Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak da önemlidir.

Ateş çıktığında kullanılabilecek ilaçlar arasında parasetamol ve ibuprofen gibi ateş düşürücüler bulunmaktadır. Ayrıca belirli sendromlara yönelik tedavilerin gerekebileceği unutulmamalıdır. Periyodik ateş sendromu gibi durumlarda, özellikle 2-5 yaş arası çocuklarda sıkça rastlanabilir ve doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Yüksek ateşli hastalıklar genellikle enfeksiyonlara bağlı olabilir. Grip, zatürre gibi virüs veya bakterilere bağlı hastalıklar, aşı reaksiyonları, iltihaplanma hastalıkları, kan pıhtılaşması sonrası durumlar veya aşırı güneş ışığı maruziyeti gibi durumlar yüksek ateşli hastalıklara neden olabilir. Bu gibi durumlarda uygun tedavinin hızlı bir şekilde başlatılması önemlidir.

Düzensiz ateş, periyodik ateş sendromları gibi durumları ifade edebilir. Bu sendromlarda ateş atakları belirgin özellikler gösterebilir ve belirli periyotlarla yükselip düşebilir. Çocuklarda ateş aniden başlayabilir, belirli aralıklarda seyreder ve genellikle birkaç gün içinde düzelir.

Ateşin 41 dereceye yükselmesi vücut için risk oluşturabilir. Vücut genellikle 40 dereceye kadar olan ateşi tolere edebilir ancak 41 derecenin üzerindeki aşırı yüksek ateş beyin ve hücre hasarına yol açabilir. Bu nedenle 41 derece ve üzerindeki ateş durumlarında mutlaka tıbbi müdahale gerekebilir.

Yüksek ateş genellikle endişe nedeni olabilir ancak yetişkinlerde 39,4 °C veya daha üstündeki ateşler ciddi olarak kabul edilebilir. Ancak bebeklerde ve küçük çocuklarda daha düşük ateşler bile ciddi enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu nedenle ateş ölçümleri dikkatlice yapılmalı ve gerektiğinde tıbbi yardım alınmalıdır.

Vücutta ısı üretimini etkileyen faktörler arasında yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi, günlük ısı döngüsü, duygusal durum, çevresel faktörler, hormonal etkiler ve kullanılan ilaçlar yer almaktadır. Bu faktörler vücut sıcaklığını etkileyebilir ve ateşin oluşumu açısından önemli rol oynarlar. Özellikle fizyolojik ve çevresel faktörler vücut sıcaklığının düzenlenmesinde büyük öneme sahiptir.
 
Geri
Üst