Teknolojinin Eğitime Katkıları Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Teknolojinin Eğitime Katkıları Nelerdir?

Bircok ceşitli seviyelerdeki kullanışlı uygulamaları ve bu uygulamaların vaat ettiklerini incelerken, duşunce ve yorumlar da kotumserlikten sıyrılıp iyimserliğe doğru kayıyor
1 Engler 1972′de eğitim teknolojilerinin durumunu şoyle anlatıyor: şu anki oğretim yontemlerimiz hakkında soylenebilecek en doğru soz eski teknoloji urunu olduklarıdır Kitap, tebeşir, oğretmen gibi temel oğretim aracları ve yontemleri cok uzun zamandan beri kullanılmaktadır Bugun oğretmenler daha iyi hazırlanmakta, kitaplar daha iyi tasarlanıp daha iyi yazılmakta, ve renkli tebeşirler kullanılmaktadır; ama bu aracların işlevleri ve oğrenci icin anlamları yuzyılı aşkın bir suredir hic değişmeden kalmıştır Ayrıca bu sure zarfında oğretimin nasıl uygulanacağına ilişkin her hangi bir temel değişiklik de yapılmamıştır Oğretim hala, oğretmen merkezli, gruba yonelik ve ders kitabı tabanlı hazırlanmakta ve uygulanmaktadır Bu yontem 19yyda İngiltere ve Amerikada başlayıp yayılan Lancastrian modelinin devamı niteliğindedir Birbucuk yuzyıldır bircok değişikliğe uğramasına rağmen bu model endustriyel uretim mantığının sonucu olan eğitimde seri uretimi geleneğine sıkı sıkıya bağlı durmaktadır
US Agency for International Developmentdan Clifford H Block, İngiliz Hukumetinin gercekleştirdiği cok buyuk olcekli uzaktan eğitim denemesini şu şekilde yorumluyor: Televizyon, radyo ve posta gibi iletişim araclarının etkin kullanımı, BBCnin uretim yetenekleri, oğretim tasarımları icin gorevlendirilmiş eğitim teknolojisi grubunun mukemmel başarısı, ve normal bir universiteden farklı olmayan derskonu iceriğiyle 65000 oğrencisi olan İngiliz Acık Oğretim Universitesi (British Open University) İngilterenin en buyuk universitesi ve dunyanın sayılı universitelerinden birisidir Mezunlarının iyi yetişmiş ve entelektuel acıdan yeterli olması sebebiyle bu fakulteden derece almak İngiliz sosyokulturel hayatında onemli bir yere sahip olmak demektir
3 Teknoloji ve değişimle ilgili olarak Block şoyle demektedir: birkac yıl icerisinde gercek olacak bazı teknolojik gelişmelerle ilgili yorumlarda bulunmak gercekten cekici bir işi butun bir kutuphanenin bir disk icine sığabilmesi, internet ve uydu teknolojileri aracılığı ile evinizden dışarı cıkmak zorunda kalmaksızın tum dunyadaki eğitim merkezlerine istediğiniz her an ulaşabilmek, ve bunların dışında sayısallaştırılmış her turlu bilgiye sahip olma şansı bunlar hakkında konuşmak gercekten cok cekici; fakat ben de, bu konuda calışan diğer insanlar gibi, boylesine temelden değişimlerin ancak aşama aşama ve evrimsel bir surec icerisinde gercekleşeceğine inanıyorum Eğitim kurumlarının, oğrenci, oğretmen ve yoneticileri, bu yeni oğrenme yontemlerini bireysel, toplumsal ve ekonomik yonden hayatlarına adapte edebilmek icin mutlaka zamana ihtiyac duyacaklardır

Geri