AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Teknenin onune ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.483
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Teknenin önüne ne denir?​

Pruva veya baş, bir deniz taşıtının gövdesinin ön kısmına verilen addır. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.

Gemide Lcf nedir?​

Gemide Lcf nedir?
BOYUNA YÜZME YETENEĞİ MERKEZİ (Longitudinal Center of Flolation – LCF) : Geminin su hattı alanının ( F noktasının) gemi orta hattına (mastoriye) olan yatay mesafesidir.

Geminin iskele tarafı neresidir?​

Geminin iskele tarafı neresidir?
İskele sancak bir geminin sol ve sağ kısmını ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.

Teknede Flybridge ne demek?​

bir teknedeki sefer yapılabilen en yüksek köprüdür. kaptan köşkünün üstünde çoğu zaman açık küçük bir güvertedir. flying bridge olarak da geçer.

Geminin su altında kalan kısmı en fazla kaç metre?​

Geminin su altında kalan kısmı en fazla kaç metre?
deniz otobüsleri hafif ve hızlı olduğundan su çekimi (draft) az olur. normalde ticari yük taşıyan gemilerin ortalama 4-5 metrelik kısmı su hattının altında kalır.

İskele alabanda ne anlama gelir?​

İskele alabanda ne anlama gelir?
Genel ve sıklıkla kullanılan bir gemi dümen komutu da alabanda komutudur. İskele alabanda sözü de dümeni sola doğru tam bir şekilde sonuna kadar çevirmektir. Sancak alabanda ise gemi dümenini sağa doğru sonuna kadar çevirmektir.
Havuzluk teknenin neresidir?​
Havuzluk / Well Deck: Teknede Kıç ya da orta tarafdaki oturma yeri. Heç / Hatch: Kamara tavanından güverteye açılan kapak. Iskota / Sheet: Yelkenlerin rüzgârı en uygun şekilde kullanmaları için rüzgâra giriş açılarının ayarlanmasını sağlayan halat.

Teknelerin yanına bağlanan plastik yastıklara ne denir?​

Teknelerin yanına bağlanan plastik yastıklara ne denir?
Teknenin iskeleye veya baska bir tekne üzerine baglanırken zarar görmemesi için araya koyulan sentetik maddelerden yapılmıs balon veya silindirseklindeki yastıklara usturmaça denir.

Yat alırken nelere dikkat etmeli?​

Yat alırken nelere dikkat etmeli?
Tekne Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
- Ne İstediğinizi Bilin. Tekne seçerken ilk sorunuz: Ne için tekne alıyorum olmalı.
- Sıfır mı İkinci El mi? Ayrım yapmanız gereken ikinci konu da; sıfır bir tekneyle mi yoksa ikinci el bir tekneyle mi deniz açılmak olmalı.
- Teknenin Boyutu.
- Motor Gücü ve Cinsinin Tespiti.
- Marina Seçimi.
 
Teknenin önüne pruva veya baş denir. Pruva, bir deniz taşıtının gövdesinin en ön kısmıdır ve taşıt hareket halindeyken en önde kalan kısımdır. Bir gemide pruvanın en önemli görevlerinden biri, suyu yararak sürüklemeyi azaltmak yani direnci minimize etmektir.

Gemide Lcf, "Longitudinal Center of Flotation" kavramının kısaltmasıdır ve geminin su hattı alanının gemi orta hattına olan yatay mesafesini ifade eder.

Geminin iskele tarafı, geminin sol kısmını ifade eder. Gözlemci geminin ön tarafına döndüğünde, sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.

Flybridge, bir teknedeki sefer yapılabilen en yüksek köprüyü ifade eder. Genellikle kaptan köşkünün üstünde açık bir güverte şeklinde bulunur.

Geminin su altında kalan kısmı genellikle ticari yük taşıyan gemilerde ortalama 4-5 metre olabilir. Deniz otobüsleri gibi hafif ve hızlı gemilerde su çekimi daha az olabilir.

İskele alabanda terimi gemi dümeninde sıklıkla kullanılan bir komuttur. İskele alabanda, dümeni sola doğru tam şekilde çevirmeyi ifade eder.

Havuzluk, teknede kıç ya da orta tarafındaki oturma yeri anlamına gelir.

Teknelerin yanına bağlanan plastik yastıklara usturmaça denir. Bu yastıklar, teknenin zarar görmemesi için iskeleye veya diğer tekneler üzerine bağlandığında koruma sağlar.

Yat alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ne istendiğini bilmek, sıfır veya ikinci el tercihi, teknenin boyutu, motor gücü ve cinsi, marina seçimi gibi faktörler bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat ederek doğru yat satın alabilirsiniz.
 
Geri
Üst