Tekke edebiyatinda devir esasini konu edinen siirler nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.279
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tekke edebiyatında devir esasını konu edinen şiirler nedir?​

Devriye: Dini ve tasavvufi halk edebiyatında devir nazariyesini işleyen şiirlerdir. Devriye; evrenin ve insanın Tanrı’dan çıkıp, tekrar Tanrı’ya dönmesi felsefesine göre yazılan tasavvufi şiirlerdir.
Saman Sarısı kime ait?
nazım hikmetin son eşi vera tulyakovaya ithafen yazdığı şiiri. ünlü mutluluğun resmi dizesini ve on dokuz yaşım şiirini de içerir.

Dini tasavvufî Türk Şiiri Nedir?​

Dinî-Tasavvufî Halk Şiirinde dini, ahlaki ve ilahi fikirleri içeren manzumelere denir. İlâhîler, genellikle Allah’ın birliğini, ihtişam ve kudretini telkin eden şiirlerdir. Hem hece hem de aruz vezninin kullanıldığı ilâhîler, çeşitli tarikat çevrelerinde farklı isimlerle bilinirler.
Nutuk devriye şathiye nedir?
Pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren dervişlere tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek için söyledikleri şiirlerdir. Daha çok Bektaşi tarikatında söylenir.

Tekke edebiyatı devriye nedir?​

Tekke edebiyatı türü olan ve insanın varoluşunu anlatan şiirlere devriye denmektedir. Bu edebiyat türü Hazreti Muhammed’in “Ben nebi iken dem su ile çamur arasındaydı” hadisi ile alakalıdır. Tasavvuf ehline göre Hazreti Muhammed’in ruhaniyeti ezelden beri mevcuttu fakat vücut halinde yeryüzüne sonradan gelmiştir.
Beyaz Skandalım sözleri kime ait?
Emir Can İğrek’in babasının ağzından annesine yazdığı şarkı. 1989 yılının sonları babasıyla annesinin evlenmek üzere olduğu sıralar kavga ediyorlar ve annesi barışma konusunda çok ısrarcı olmuyor.

Bana mutluluğun resmini yapabilir misin?​

Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin” Esasında Nazım’ın Dino’dan bir resim beklentisi yoktu. Belki o da biliyordu yakın arkadaşının ona vereceği cevabı. Abidin Dino, Nazım Hikmet’in “Mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” sorusuna resimle değil de, aynı türü kullanarak Nazım gibi şiirle karşılık vermişti.
Dini tasavvufi halk şiiri nedir kısaca?
“Dini-Tasavvufi Halk Edebiyatı” dini yönü ağır basan ve özellikle de tasavvufi düşünce sahibi şairlerin oluşturduğu bir gelenektir. Aynı zamanda tekke edebiyatı olarak da adlandırılan bu şiir geleneği İslamiyet’in kabulünden sonra oluşmuştur.

Dini içerikli şiirlere ne denir?​

Allah aşkını konu edinen, Allah’ı övüp ona yalvarmak için yazılan ve söylenen şiirlere ilahi denir. İlahiler tarikatlere göre farklı isimler alır. İlahiler, Mevlevilerde “âyin”, Halvetilerde “durak”, Gülşenilerde “tapuğ”, Alevi-Bektaşi tarikatlerinde “deme, nefes”, kimi tarikatlerde de “cumhur” adını alır.
Şathiye nedir ve örnekleri?
Şathiye: “Şath” kelimesi Arapça’da alaylı söz anlamına gelir. Tasavvufta ise sûfînin kendisinden geçtiği bir sırada söylediği şeriata aykırı söz ve hareket anlamına gelir. Hallâc-ı Mansûr’un (öl. 922) “Ene’l-Hakk” (ben Tanrı’yım veya Tanrı ile beraberim) sözü tasavvuftaki şath’ın en meşhur örneklerindendir.
 
Geri
Üst