AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tekil ve cogul isimler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.031
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tekil ve çoğul isimler nelerdir?​

Tekil Ad Dedir, Özellikleri Nelerdir? Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.

Tekil çoğul nasıl olur?​

Tekillik-çoğulluk yönünden. Türkçede bir cümlenin öznesi tekil ise yüklemi de tekil, çoğul ise yüklemi de çoğul olur. Ancak bu kural her zaman aranmaz. Teklik-çokluk uyumu çoğul ekleri ve 3. çoğul şahıs eki ile sağlanır.

Sürü tekil mi çoğul mu?​

Sürü tekil mi çoğul mu?
Yani “-ler, -lar” çoğul eki almadığı halde anlam olarak birden fazla varlığı ifade eden isimler ” topluluk” isimleridir. Topluluk isimleri bir nevi parçaların birleşmesinden oluşan “bütün”ü ifade eder. Örnekler: ordu, sürü, çete, alay, bölük, takım, ekip, demet, düzine, ulus, meclis, cemaat….

Çoğul kelimeler nelerdir?​

Çoğul kelimeler nelerdir?
Tekil isimlere –ler veya –lar ekini eklersek çoğul isimler oluşur. Adları çoğul duruma getirirler. Çoğul isimler, birden çok varlığa verilen isimlerdir. Çoğul isimler, aynı türden olan varlıklardan en az ikisini veya daha fazlasını tanıtan isimlerdir.

Çoğul isim nedir ve örnek?​

Çoğul isim:Yapısında, anlamında birden çok varlığı barındıran, çokluk eki almış isimlerdir. Cins isimlerinin çoğulu yapılır. onlar, evler, fikirler, merkezler, dünyalar, kuşlar, böcekler, kelebekler, arılar…

Tekil isim nedir ve örnekler?​

Tekil İsim Nedir? Tek bir varlığı; aynı türden varlığın bir tanesini karşılayan isimlere tekil isim / tekil ad denir. ➜ Tekil isimler sayı olarak tek bir varlığı karşılarlar. Çoğul eki olan “-lar, -ler” eklerini almazlar.

Dayımlar çoğul mu?​

Dayımlar çoğul mu?
I., II. kişilere ait iyelik eki almış soydaşlık adlarından sonra gelen -ler, çoğulluk anlamından sıyrılarak o soydan olanların birkaçını, hepsini ya da evlerini anlatmaya yarar: Dedemler gelecek. Dayımlar çağırıyor.

Çoğul isim nedir ve örnekler?​

Çoğul isim nedir ve örnekler?
Aynı türden varlığın birden fazlasını karşılayan isimlere çoğul isim / çoğul ad denir. Çoğul isimler birden çok varlığı karşılar. Tekil isimlere “-lar, -ler” çoğul eki eklenerek oluşturulurlar. İsmin birden çok olduğu “-lar, -ler” eki ile sağlanır.

Deste tekil mi çoğul mu topluluk mu?​

Bir isim “-lar / -ler” çoğul ekini almamasına rağmen, çok sayıda varlığı ifade edebiliyorsa, ona topluluk ismi denir. Örnek: ordu, demet, orman, takım, ekip, deste, sürü… NOT: Topluluk isimleri de bazen çoğul eki alabilir; fakat bu onların topluluk ismi olma özelliklerini değiştirmez.

Çoğul isim nedir örnekler?​

Neler isimdir?​

Neler isimdir?
İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır: Oluşlarına (maddelerine) göre.

Birleşik ad nedir örnek?​

Birleşik ad nedir örnek?
a. Birincisi: Birleşik ismi oluşturan kelimelerin tamamı (genellikle iki kelimeden oluşurlar) anlam kaybına uğrar. Hanımeli, aslanağzı, katırtırnağı, devetabanı, suçiçeği, demirbaş, denizaltı, kuşpalazı…

Türemiş isim nedir ve örnekler?​

İsim ve fiil soylu kelimelere getirilen yapım ekleriyle oluşturulan kelimeler, türemiş isimdir. Türemiş isimler anlamca hem olumlu hem de olumsuz olabilir. Örneğin -sız eki alan ”Parasız” kelimesi anlamca olumsuzdur. Umutlu kelimesi ise anlamca olumlu, türemiş isimlere önek olarak gösterilebilir.

Tekil ad nedir 5 örnek?​

Biçimce çoğullanmamış, “-lar, -ler” eki almamış isimlerdir. “tek” bir varlığı karşılayan isimlere tekil isim denir. Örnekler: ev, taş, kir, insan, çiçek, bardak, toka, çocuk, oyuncak, keçi, kalem, bardak, kuş, kitap…

Tekil isimler nelerdir?​

Tekil isimler nelerdir?
Tekil İsim
- Bir isim, eğer yalnızca bir varlığı, nesneyi, kişiyi, eşyayı veya kavramı karşılıyorsa, ayrıca “-lar/-ler” çokluk ekini almamışsa bu kelime tekil isim olarak adlandırılır.
- Örnek: kalem, insan, bulut, çiçek, başarı, dostluk, kapı, ödev…
 
Tekil ve çoğul isimlerle ilgili bilgileriniz oldukça kapsamlı ve doğru görünüyor. Tekil isimler, bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelerdir ve çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar. Çoğul isimler ise birden çok varlığı karşılayan isimlerdir ve genellikle -ler veya -lar ekini alarak oluşturulurlar.

Teklik ve çokluk uyumu konusunda da belirttiğiniz gibi, Türkçede bir cümlenin öznesi tekil ise yüklemi de tekil, çoğul ise yüklemi de çoğul olur. Ancak bu kural her zaman uygulanmak zorunda değildir. Teklik-çokluk uyumu genellikle çoğul ekleri ve 3. çoğul şahıs ekleriyle sağlanır.

Ayrıca topluluk isimleri konusundaki açıklamanız da doğru. Örneğin, "sürü" gibi bazı isimler, -ler veya -lar ekini almadığı halde anlam olarak birden fazla varlığı ifade edebilir ve bu tip isimlere topluluk ismi denir.

Çoğul isimlerin nasıl oluşturulduğu konusundaki açıklamanız da yerinde. Tekil isimlere -ler veya -lar ekini ekleyerek çoğul isimler oluşturulur ve bu isimler birden çok varlığı karşılar.

Topluluk isimleri konusundaki açıklamanız da önemli. Özellikle "deste" gibi bazı isimler, çoğul ekini almamasına rağmen anlam olarak çok sayıda varlığı ifade edebilir ve bu tür isimlere topluluk ismi denir.

Son olarak, tekil ve çoğul isimlerin örnekleriyle verildiği açıklamalarınız oldukça açıklayıcı. Bu şekilde örneklerle desteklenen açıklamalar, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Elinize sağlık!
 
Geri
Üst