AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tek yarikta kirinim neye baglidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tek yarıkta kırınım neye bağlıdır?​

Tanım: Herhangi bir saçağın ekran üzeindeki genişliğine (merkezi aydınlık saçak hariç) denir. Yani saçak genişliği anlamına gelir. Tek yarıkta girişimde “merkezi aydınlık saçağın genişliği diğer saçakların genişliğinin 2 katıdır”. : Fant ile ekran arası ortamın ışığı kırma indis’idir (birimi yok).
Tek yarıkta kırınım saçak genişliği nelere bağlıdır?
Tek renkli ışıkla yapılan kırınım deneyinde aynı deney sistemi kullanılarak farklı renkte ışıkla farklı saçak genişlikleri elde edilir. Her renk ışığın dalga boyu ve frekansı farklıdır. Saçak genişliği dalga boyuna bağlıdır.

Çift yarıkta kırınım olur mu?​

Kırınım ve girişim olayları ışığın yalnızca dalga özelliği ile açıklanabilir. Aynı fazda ışık kaynağı bulmak zordur. Bu nedenle bir ışık kaynağından çıkan ışık iki yarıkta kırınıma uğratılarak girişim yapması sağlanır. Yarıklar aynı fazda çalışan iki ışık kaynağı gibi davranır.
Işık kırınım yapar mı?
Işığın dalga özelliği Thomas Young’un bir çift yarıktan ışık geçirerek bir kırınım dokusu oluştuğunu göstermesi ile ispatlanmıştır. Maddenin dalga özelliğinden dolayı ışığın yanı sıra çeşitli atom altı parçacıklar da kırınıma uğrayabilir.

Saçak genişliği nasıl azalır?​

ENGEL SAYDAM İSE; engelden gelen ışınlar gecikmeye uğrar ve A0 1 yönünde kayar. ENGEL SAYDAM DEĞİLSE; yarık genişliği küçülür, saçak aralıkları büyür ve A0 2 yönünde kayar. PERDE I KONUMUNDAN II KONUMUNA GETİRİLİRSE: 1 konumundaki saçakların genişliği artar 2 konumundaki saçakların genişliği azalır.
Çift yarıkta parlaklık değişir mi?
Görselden de rahatça anlaşılabileceği gibi tek yarıkta merkezî saçak daha parlak ve genişken çift yarıkta tüm saçaklar eşit parlaklıkta ve eşit uzunluktadır.

Çift Yarık Deneyi neden önemli?​

Çift Yarık Deneyi olarak da bilinen Young Deneyi, fotonlar gibi parçacıkların hem dalga, hem parçacık olarak davrandığını ortaya çıkarması bakımından bilim için büyük öneme sahip olan bir deneydir. Dahası, bu deneyden sonra, sadece ışığın değil, elektronların da dalga özelliklerine sahip oldukları kanıtlanmıştır.
Saçak aralığı artarsa ne olur?
II. Saçak aralıklarının genişlemesi perdeye daha az II. Perdedeki saçak sayısı artar. saçak sığmasına sebep olur. Bu yüzden perdedeki III. Merkezî aydınlık saçağın yeri değişir. saçak sayısı azalacaktır.
 
Geri
Üst