AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tek tarafli uluslararasi hukuk islemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tek taraflı uluslararası hukuk işlemi nedir?​

Tek taraflı işlemleri hukuki işlemler olarak görmenin ardında yatan düşünce, bu işlemlerin diğer devletlerle yürütülen bir müzakere sürecinden veya onlardan alınacak bir onaydan bağımsız şekilde işlem sahibi devlet için hukuki yükümlülük yaratma kapasitesidir.
Uluslararası hukukun temel aktörleri kimlerdir?
Uluslararası hukukun kişileri, devletler, uluslararası örgütler ve bir yanı ile ferttir. Devletler uluslararası hukukun en eski ve en geniş hak ve yetkiler ile donatılmış kişisidir. Uluslararası örgütlerin uluslararası hukuk kişiliği I. Dünya Savaşından sonra ortaya çıkmıştır.

Uluslararası hukuk devlet nedir?​

1. Uluslararası Hukukta Devlet Tanımı [3]Bu tanıma uygun olarak, devlet, belirli bir ülke parçası üzerinde teşkilatlanmış olan insan topluluğunun bir siyasi otorite altında yaşayarak egemenlik oluşturduğu varlıktır. Jellinek’in de bahsini ettiği bu ögeler; insan topluluğu, bir ülke ve siyasi otoritedir.
Geleneksel tek taraflı uluslararası hukuk işlemleri nelerdir?
Geleneksel işlemler; tanıma, bildirim, vazgeçme ve kınama olarak sıralanabilir. Bunların içinde en fazla duyulanlar, kınama (protesto) ve tanımadır. Tek-taraflı hukuksal işlemler, işlemi yapan uluslararası hukuk kişisi için yükümlülükler doğurur. Başka bir kişi için doğurmaması gerekir.

Tek taraflı hukuk işlemler nelerdir?​

Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir. Örneğin, vasiyet, vakı kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme, şüfa hakkını kullanma tek taraflı hukuki işlemlerdir. Geçerli şekilde meydana gelebilmesi için birden fazla kişinin irade açıklamasına çok taraflı hukuki işlem denir.
Uluslararası hukuk kurallarını kim koyar?
Uluslar arası hukuk sujeleri (özneleri) özellikle devletler egemen ve eşittirler, herhangi başka bir birime tabi değildirler. Dolayısıyla, kural koyan bir üst otorite olmadığı için, uluslar arası hukuk kurallarını bizzat bu normlara uyacak olan egemen devletler koyar.

Devlet dışı aktörler kimlerdir?​

Hükümetler-dışı örgütlerin üyeleri, bireyler ve gruplardır. Örnek olarak: Amnesty International,Lions Club,Uluslararası Af Örgütü,İnsan Hakları İzleme Örgütü,Yeşil Barış Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonları.
 
Geri
Üst