AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tek tarafli sozlesme olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.292
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tek taraflı sözleşme olur mu?​

Yalnız bir tarafa borç yükleyen sözleşmelere tek taraflı sözleşmeler denir. Burada da iki taraf söz konusudur. Zaten iki taraf olmayan bir sözleşme düşünülemez. Ancak sadece bir taraf edim yükü altına girdiğinden tek taraflı sözleşme olarak adlandırılır.

Sözleşme tek taraflı bir hukuki işlem midir?​

Sözleşme tek taraflı bir hukuki işlem midir?
Tek Taraflı Hukuki İşlemler – Çok Taraflı Hukuki İşlemler Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir.

Her iki tarafa borç yükleyen sözleşme nedir?​

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler, içtihatlarda karşılıklı borç doğuran sözleşmeler olarak da zikredilmektedir. Her iki taraf da borç altına girmekte, taraflardan birinin borcu diğerinin borcunun karşılığını oluşturmaktadır.

Bağış sözleşmesi tek taraflı mı?​

Bağış sözleşmesi tek taraflı mı?
Bağışlama sözleşmesinde bağışlayan ve bağışlanan olmak üzere iki taraf vardır. Ancak bağışlama sözleşmesi iki taraflı hukukî işlem olsa da tek tarafa borç yükleyen işlem niteliğindedir. Bu işlemle sadece bağışlayanın pasifine borç yüklenirken bağışlananın aktifinde alacak hakkı doğar.
Esaslı yanılma halleri nelerdir?​
Türk Borçlar Kanunu Madde 31- Özellikle aşağıda sayılan yanılma hâlleri esaslıdır:
- Yanılan, kurulmasını istediği sözleşmeden başka bir sözleşme için iradesini açıklamışsa.
- Yanılan, istediğinden başka bir konu için iradesini açıklamışsa. ( örneğin başka bir şey satın alma)

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlu temerrüdünün koşulları nelerdir?​

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlu temerrüdünün koşulları nelerdir?
1-İki tarafa tam borç yükleyen sözleşmelerde; borçlu kendisine verilen süre içinde borcunu ifa etmediğinde ya da temerrüde düşen borçluya süre verilmesine gerek dahi olmayan bir durum söz konusu olduğunda, alacaklı her zaman borcun aynen ifasını ve gecikme yüzünden uğradığı zararın giderilmesini isteyebilir.

Eksik iki tarafa borç yükleyen ne demek?​

bbbb) Eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler: Bu tür sözleşmelerde, tarafların yüklendikleri edimler birbirleriyle değiştirilme amacı gütmemektedirler. Edimler birbirine bağlı olmayıp, birbirinin sebep ve karşılığını oluşturmazlar.
 
Eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler, tarafların yüklendikleri edimlerin birbirleriyle değiştirme amacı gütmeyen sözleşmelerdir. Bu tür sözleşmelerde, tarafların edimleri birbirine bağlı değildir, yani birbirinin sebep ve karşılığını oluşturmazlar. Örneğin, bir tarafın bir malı diğer tarafa vermesi karşılığında diğer tarafın bir hizmeti yerine getirmesi gibi durumlar, eksik iki taraflı borç yükleyen sözleşmeler olarak örnek verilebilir. Bu tür sözleşmelerde tarafların edimleri arasında doğrudan bir ilişki olmaz ve her bir tarafın edimi bağımsızdır.
 
Geri
Üst