AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tek tarafli maddi hasarli trafik kazasi yasanmasi durumunda ne yapmaliyim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası yaşanması durumunda ne yapmalıyım?​

Tek taraflı kazalarda tutanak kâfi gelmemektedir. Maddi hasarlı kazalarda kazaya karışan taraflar ortak bir kaza tespit tutanağı hazırlayarak durumu kayıt altına alırlar. Sigorta işlemleri için oldukça önemli olan bu tutanakta kazaya dahil olan tüm tarafların ayrı ayrı görüşlerini beyan etmesi zorunludur.

Arabama vurup kaçtılar ne yapmam lazım?​

Kazanın gerçekleştiği olay yerinden ayrılmayın ve zaman kaybetmeden polise (şehir dışındaysa jandarmaya) haber verin. Hemen araçta oluşan hasarın fotoğrafını çekin. Fotoğrafların net olmasına dikkat edin. Eğer araca çarpan aracı gördüyseniz, polise veya jandarmaya aracı tarif edin.

Trafik kazası tutanağı kim tutar?​

Trafik kazası tutanağı kim tutar?
Eskiden kaza tespit tutanakları trafik polisleri tarafından tutulurken, Hazine Müsteşarlığı tarafından 2008 yılında yayımlanan genelgeden bu yana, maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurması yeterli oluyor.

Tek taraflı kazada kasko değer kaybı öder mi?​

Tek taraflı kazada kasko değer kaybı öder mi?
TEK TARAFLI YADA % 100 KUSURLU DURUMDA DEĞER KAYBI TAZMİNATI ALINIR MI? Tek taraflı kazalarda ya da aracı hasar gören tarafın % 100 kusurlu olduğu kazalarda değer kaybı tazminatı talep edilemez.

Park halinde aracıma çarpmışlar sigorta karşılar mı?​

“Aracıma park halinde çarptılar ne yapmalıyım?” sorusu için göz önünde bulundurabileceğin belirli hususlar bulunuyor. Park halinde çarpma hasar kaydı oluşturulması araçtaki hasarların tamamını karşılıyor. Öncesinde kasko sigortası bulunmayan hasarlı bir aracın sigortalanması daha yüksek fiyatlara neden oluyor.

Kasko değer kaybını karşılar mı?​

Değer Kaybı Kasko’dan İstenir mi? Değer kaybı, kaskodan istenemez. Değer kaybı asıl olarak karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk poliçesinden teminat miktarı kadar istenir. Ancak üst limiti aşan değer kaybı talepleri için kaskoya gidilebilir.

Polis kaza tutanağı tutar mı?​

Polis kaza tutanağı tutar mı?
Ayrıca belgenin hazırlanmasında gerekli olan bir diğer şart da; kazaya karışan araçların tümünde maddi hasarların ortaya çıkmış olmasıdır. 2008 yılında önce kaza sonrası tutanaklar, trafik polisleri tarafından düzenlenirken 12 Nisan 2008 tarihi itibariyle, bu tutanların trafik polisleri tarafından tutulma zorunluluğu …

Polis tutanağına itiraz nereye yapılır?​

Polis tutanağına itiraz nereye yapılır?
Kaza tespit tutanağı itirazı Sulh Ceza Mahkemeleri’ne yapılıyor. Kaza tespit tutanağı mahkemeye bildirilip kaza tespit tutanağı itiraz formu ve dilekçesi tamamlanarak ve dava açılabilir. Dava açıldıktan sonra, olayın gerçekleştiği yerde keşif istenir.
Polis aracı kaza yaparsa ne olur?​
Emniyet Genel Müdürlüğü, Disiplin Tüzüğü hükümlerine dayanarak, trafik kazasına karışan personeline disiplin cezası veriyor. Trafik kazasına karışan polis memurlarının yoğun serzenişi bulunuyor.
Polis hangi durumlarda tutanak tutar?​
Bir olay durumunda ya da bir gelişme olduğu zaman bunun kayıt altına alınması için tutanak hazırlanmaktadır. Tutanaklara tarafların imza atması gerekmektedir. Tutanak resmi bir belgedir.

Kaza tespit tutanağına kaç gün içinde itiraz edilir?​

Kaza tespit tutanağına kaç gün içinde itiraz edilir?
Eğer kaza tespit tutanağına itiraz etmek istiyorsanız bu işlemi sigorta şirketleri tarafından bildirilen sonuç sonrasında 5 iş günü zamanınız bulunmaktadır. Polis kaza tespit tutanağına itiraz süresi ve ölümlü kaza tespit tutanağına itiraz süresi de 5 iş günüdür.

52 1 A kusur oranı yüzde kaç?​

52 1 A kusur oranı yüzde kaç?
52/1-a maddesi trafik literatüründe; Karşı taraf asli kusur ihlali yaptıysa %25 kusur oranına, Karşı taraf tali kusur ihlali yaptıysa %50 kusur oranına, denk gelmektedir. Bu yüzde oranlarının anlamı ise kazadan kaynaklanan zararlarınızın ne kadarını alabileceğinizi ifade etmektedir.

Kaza raporunu kim hazırlar?​

Kaza tespit tutanağı: kaza ile ilgili olarak çalışma yapan her birim kendisi açısından kaza raporu /tutanağı tanzim eder. Kurtarma, soruşturma polisi, trafik polis, olay yeri inceleme polisi, karayolları, sigorta şirketleri, belediye vb.

Maddi hasarlı trafik kazasında hasarı kim karşılar?​

Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
 
Tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası durumunda yaşanan süreçleri detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Kazaya karışan tarafların ortak bir kaza tespit tutanağı hazırlaması önemli bir adım olabilir. Ayrıca aracınıza başka birinin vurup kaçması durumunda ise polise haber vermek ve olay yerinden ayrılmamak önemli bir adımdır.

Değer kaybı konusunda ise tek taraflı kazalarda veya %100 kusurlu durumlarda genellikle değer kaybı tazminatı talep edilemez. Sigorta şirketleri genellikle zarar gören tarafın kusuru oranına göre hareket ederler. Ancak bunun üst limiti aşması durumunda kasko sigortası devreye girebilir.

Park halinde aracınıza çarpan araç durumunda ise kasko sigortanız varsa sigorta genellikle hasarı karşılar. Ancak öncesinde kasko sigortasının bulunmaması durumunda hasarlı aracın sigortalanması daha yüksek fiyatlara mal olabilir.

Kaza tespit tutanakları genellikle trafik polisleri tarafından tutulmaktadır. Ancak 2008 yılından bu yana, maddi hasarlı kazalarda sürücülerin kendilerinin kaza tespit tutanağını doldurması yeterli olmaktadır.

Polis kaza tutanağına itiraz durumunda ise bu itirazlar genellikle Sulh Ceza Mahkemeleri'ne yapılır. Dava açıldıktan sonra ise keşif talep edilebilir.

Son olarak, maddi hasarlı trafik kazalarında hasarın genellikle zorunlu trafik sigortasına sahip aracın poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre sigorta şirketi tarafından karşılandığını belirtmek önemlidir. Bu süreçlerde detaylı olarak sigorta şirketinizle iletişime geçerek daha fazla bilgi almanız faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst