AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tek sahit yeterli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tek şahit yeterli mi?​

Geçeğin ortaya çıkarılmasına hizmet etmeyen tanık ifadelerinin de bir hükmü olmayacaktır. Sadece Tanık Beyanı ile Ceza Verilir mi sorusuna yanıt aradığımızda da tanık beyanının sanığa ceza verilmesinde tek başına yeterli bir delil olmadığı gözlemlenecektir.

Bir mahkemede şahit olmak sicile işler mi?​

Bir mahkemede şahit olmak sicile işler mi?
Bu durum sabıka (adli sicil) kaydınıza işlenir. Yalan söylediğiniz sonradan anlaşılırsa önceki mahkeme kararı geçersiz sayılıp yeniden yargılama yapılabilir. Hapis cezası dışında karşı tarafın tazminat talebiyle de karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tanık ifadeye gitmezse ne olur?​

Gitmezsem Ne Olur? Tanık olarak gösterildiğiniz davaya belirtilen gün ve saatte gitmemeniz durumunda hakkınızda zorla getirilme kararı çıkarılacaktır. Bir sonraki duruşma günü polis veya jandarma tarafından zorla getirilecek, zorla getirilmenizden dolayı doğabilecek masrafları da ödemekle yükümlü kılınacaksınız.

Mahkemede tanık nasıl konuşmalı?​

Mahkemede tanık nasıl konuşmalı?
Dava konusu olan olayla bir ilginiz bulunup bulunmadığı sorulur. Bu sorulara açıklık ve doğrulukla cevap veriniz. Yalan beyanda bulunmanın suç olduğunu unutmayınız. Tarafları tanıyorsanız veya dava konusu olan olayla bir bağlantınız, dava sonucu ortaya çıkacak durumdan bir menfaatiniz varsa mutlaka söyleyiniz.
Tek tanık beyanı hükme esas alınır mı?​
Anayasa Mahkemesi, Sebahat Tuncel Başvurusu, par. 81. [7] Anayasa Mahkemesi’ne göre: “Olayın tek tanığı varsa ve sadece bu tanığın ifadesine dayanılarak hüküm kurulacak ise, bu tanık duruşmada dinlenmeli ve sanık tarafından sorgulanmalıdır.

Tanıklık iptal edilir mi?​

Tanıklık iptal edilir mi?
Kanunda açıkça belirtilmiş olan hâllerde, tanık olarak çağrılmış bulunan kimse, tanıklık yapmaktan çekinebilme hakkına sahiptir. Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı hâlinde, hâkim tanık olarak çağrılmış kimsenin çekinme hakkı bulunduğunu önceden hatırlatmak zorundadır.

Mahkemede tanık olmaktan nasıl vazgeçilir?​

MADDE 247- (1) Kanunda açıkça belirtilmiş olan hâllerde, tanık olarak çağrılmış bulunan kimse, tanıklık yapmaktan çekinebilir. (2) Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı hâlinde, hâkim tanık olarak çağrılmış kimsenin çekinme hakkı bulunduğunu önceden hatırlatır.

Mahkemede hâkim tanığa ne sorar?​

Mahkemede hâkim tanığa ne sorar?
(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Tanık ifadesi nasıl olmalı?​

Tarafları tanıyıp, tanımadığınız sorulur. Dava konusu olan olayla bir ilginiz bulunup, bulunmadığı sorulmaktadır. Bu sorulara açıklık ve doğrulukla cevap vermelisiniz. Tarafları tanıyorsanız ya da dava konusu olay ile bir bağlantınız, dava sonucu ortaya çıkacak durumda bir menfaatiniz varsa mutlaka söyleyiniz.

Tanık beyanı nasıl olmalı?​

Tanık beyanı nasıl olmalı?
Tanık beyanı, temelde, olaya ilişkin doğrudan bilgisi olan bir gerçek kişinin “tarafsız” bir şekilde, bildiklerini, tanık beyanını değerlendirmeye yetkili bir merci önünde anlatmasına dayanmaktadır.
Tanıklık ücreti ne zaman alınır?​
24 Aralık 2021 tarihli ve 31699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2022 Yılı Tanıklık Ücret Tarifesi uyarınca tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 25,00 ilâ 63,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenecektir.

Şahitlik geri çekilebilir mi?​

Şahitlik geri çekilebilir mi?
 
Şahitlik, tanık olarak çağrılmış bir kişinin mahkemede yaptığı ifade ve açıklamalardır. Ancak, şahitlik için gönüllü olunması gerektiği için şahitlik geri çekilebilir. Eğer bir kişi şahitlik yapmaktan vazgeçmek istiyorsa, kanunda belirtilmiş olan hallerde, tanıklık yapmaktan çekinebilir. Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı durumunda, hakim tanık olarak çağrılmış kişinin çekinme hakkı olduğunu hatırlatmak zorundadır. Dolayısıyla, şahitlik yapmaktan vazgeçmek isteyen bir kişi, bu nedenlerini hakime belirtip çekinme hakkını kullanabilir ve şahitlikten feragat edebilir.
 
Geri
Üst