Tek kullanimlik plastikler hangi canlilari etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tek kullanımlık plastikler hangi canlıları etkiler?​

Her yıl 100.000 deniz memelisi ve kaplumbağası, 1 milyon deniz kuşu plastik kirliliği yüzünden ölmektedir. Okyanus canlılarının ölmelerinin en büyük nedeni plastikleri yemeleridir ama deniz canlıları plastikler yüzünden boğularak, enfeksiyon kaparak ya da dolanıp takılarak da hayatlarını kaybedebilmektedir.

Plastik doğaya ne kadar zarar verir?​

Her yıl yaklaşık 5 trilyon plastik poşet üretiliyor ve her yıl yaklaşık bir milyar kuş ve memeli hayvan plastik atıkları sindirdiği için hayatını kaybediyor. Plastik kirliliğinden etkilenen canlı türü sayısı yaklaşık 400’dür.
Okyanus kirliliğinin sorunları nelerdir?
Okyanustaki düşük oksijen seviyeleri, penguenler, yunuslar, balinalar ve köpekbalıkları gibi okyanus canlılarının ölümüne yol açar. Deniz suyundaki fazla nitrojen ve fosfor da oksijenin tükenmesine neden olur.
Plastiğin insan sağlığına etkileri nelerdir?
Plastik ürünlerin içerdiği Bisfenol A ve Flalein adlı maddelerin, gıdaya geçtiği taktirde, kanserojen etkilerinin yanı sıra, tiroid bezini, pankreası, kadınlarda yumurtalıkları, erkeklerde ise testisleri etkilediği ve kısırlığa neden olduğu, plastik ürünleri fazla kullanan kişilerde, özellikle karaciğer enzimlerinin …

Tek kullanımlık plastik ürünler nelerdir?​

Bir de satın aldığımız ürünlerin tek kullanımlık ambalajları var. Asıl olan günlük yaşamımızdan tek başımıza kullandığımız su şişesi, pipet, tabak, kürdan, muayene eldiveni, temizlik eldiveni, streç film, poşet, plastik boya önlüğü, poşet çay, balon ve balon çubukları, içecek kutuları, galoş/bone/kolluk/maske/önlük.

Plastiklerin zararları nelerdir?​

Denizlerin kirlenmesi canlıları nasıl etkiler sınıfça konuşunuz?
Cevap: Su canlıların yaşamı için en gerekli maddedir. Su sadece içmek için değil, balık gibi canlıların yaşam ortamı için de gereklidir. Denizlerin kirlenmesi, suda yaşayan canlıların yaşam ortamlarının yok olmasına neden olur. Böylece denizde yaşayan canlılar ölürler.
Plastiğin zararlari nelerdir?

Tek kullanımlık ürünler nelerdir?​

Tek kullanımlık öğelere örnekler:

Tek kullanımlık plastikler neden yasaklanmalı?​

Tek kullanımlık plastiklerin hijyenik olduğu yalanı çok ciddi bir plastik kirliliği artışına yol açıyor. Pandemi sonrası maske kirliliği de gündeme geldi. Çok ciddi plastik kirliliği kapanına doğru bir gidiş var dünyada” diye konuştu.
Plastiğin çevreye zararları nelerdir?
Ekosistem için oldukça önemli canlılar olan mercan resifleri, plastik atıkların ürettiği bakterilerden ötürü hastalanarak hayatlarını kaybediyor. Bu canlıların ölümleri, besin zincirini doğrudan etkileyerek pek çok canlının, deniz yaşamının yok olmasına neden olacak.
Plastik deniz ve okyanuslardaki canlıları nasıl etkiler?
Yapılan araştırmalara göre Pasifik okyanusunda bulunan atık plastik miktarı Texas kadardır. Deniz canlıları bunları yiyecek sanıp yemek de ve zarar görmektedirler. Bunun yanında bu çöpler fiziki olarak da canlılara zarar vermekte acı çekmelerine ve en kötüsü ölmelerine sebep olmaktadır.
Bir plastik poşet doğaya atıldıktan neredeyse 1000 yıl sonra tamamen yok oluyor. Aynı şekilde plastik tabakların doğada kaybolması 500 yıl, pet şişelerin ise 400 yıl sürüyor. Ayrıca doğadaki plastik atıklar, petrol kaynaklı oldukları için karbondioksit salınımını etkileyerek küresel ısınmayı da hızlandırıyor.

Plastik poşetler neden zararlı?​

Naylon poşetlerin sadece %1’i geri dönüştürülür,%99’u doğada kalır. Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir. Denizleri,gölleri,nehirleri kirletir, kanalizasyonları tıkar.

Poşet kullanımı neden yasaklandı?​

Ülkede 1988 ve 1998 yıllarında yaşanan büyük sel felaketlerinin, plastik poşetlerin drenaj sistemini tıkaması nedeniyle oluştuğu düşünülmüş ve bunun üzerine plastik poşetler 2002 yılında yasaklanmıştı.
 
Geri
Üst