AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tek hucreli canlilarda hangi yapilar bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.372
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tek hücreli canlılarda hangi yapılar bulunur?​

Tek hücreli olan bu canlılar; mikoplazmalar, aktinomisetler, riketsiyalar, mavi – yeşil algler ve bakterilerin dahil olduğu gruplardır. Gerçek çekirdek zarı ve hücre zarına bağlı organelleri yoktur. DNA molekülü tek helezonludur. Fosfolipit barındıran hücre duvarına sahiplerdir.

Tek hücreli canlılarda sitoplazma var mı?​

Tek hücrelilerde sitoplazma miktarının artması ve çekirdeğin büyümesi şeklinde olabilirken çok hücrelilerde mitoz bölünme ile sağlanır. Gelişme ise bir canlının yapabildiklerinin artmasıdır.

Tek hücreli canlılarda mitokondri var mı?​

Tek hücreli canlılarda mitokondri var mı?
Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur. Prokaryotik hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz.

Tek hücreliler eşeyli üreme yapar mı?​

Yan yana gelen iki tek hücreli arasında genetik materyal aktarımı olur. Böylece genetik çeşitlilik sağlanır. Gen parçasını veren hücre erkek, alan ise dişi olarak varsayılır fakat bu üreme şekli tam anlamıyla bir eşeyli üreme değildir. Gamet oluşturulmaz.

Sitoplazma bir canlı mıdır?​

Sitoplazmanın içerisinde çeşitli canlı yapılar (organeller) ve cansız yapılar (inklüzyon cisimcikleri) bulunur. Canlı hücre maddesine “protoplazma” denir. Protoplazma, yapı bakımından sitoplazma ve çekirdekten oluşur.

Tek hücreli canlılarda mayoz bölünme olur mu?​

Tek hücreli canlılarda mayoz bölünme olur mu?
Tek hücreli canlılarda bölünme genellikle amitoz, çok hücrelilerde ise mitoz ve mayoz ile görülür.

Sperm hücrelerinde mitokondri var mı?​

Mitokondri, spermin başının hemen arkasında, orta-parça kısmında bulunur. Mitokondride üretilen enerji, ATP dediğimiz moleküllerin içinde taşınır. ATP mitokondriden çıkıp bir yandan kuyruğa giderek güçlü hareket etmesini sağlar diğer yandan da baş kısmına geçerek akrozom kesesinin parçalanmasını sağlar.

Hayvan hücresinde mitokondri var mı?​

Hücre zarı, endoplazmik retikulum, ribozom, mitokondri, golgi cisimciği ve çekirdek hem bitki hücrelerinde hem de hayvan hücrelerinde ortak olan yapılardır.
 
Tek hücreli canlılar, mikoplazmalar, aktinomisetler, riketsiyalar, mavi-yeşil algler ve bakteriler gibi organizmaları içeren bir gruptur. Bu canlılar gerçek çekirdek zarına ve hücre zarına bağlı organellere sahip değillerdir. DNA'ları tek sarmallıdır ve fosfolipit içeren bir hücre duvarına sahiptirler. Sitoplazma miktarı artabilir ve çekirdeğin büyümesi şeklinde olabilir ya da mitoz bölünme ile artabilir. Gelişme ise bir canlının yeteneklerinin artması anlamına gelir.

Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur ancak prokaryotik hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz. Tek hücrelilerde eşeyli üreme şekli bulunmaz. Yan yana gelen iki tek hücre arasında genetik materyal aktarımı olabilir ve bu sayede genetik çeşitlilik sağlanabilir. Sitoplazma, canlı yapılar (organeller) ve cansız yapılar (inklüzyon cisimcikleri) barındıran bir alan olarak düşünülebilir. Sitoplazma içerisindeki canlı hücre maddesine "protoplazma" denir.

Tek hücreli canlılarda bölünme genellikle amitoz şeklinde gerçekleşirken, çok hücrelilerde mitoz ve mayoz bölünme görülür. Sperm hücrelerinde mitokondri bulunur ve spermin enerji ihtiyacını karşılayarak hareket etmesini sağlar. Hayvan hücrelerinde de mitokondri bulunur ve bu organeller hücrenin enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynarlar. Ayrıca hücre zarı, endoplazmik retikulum, ribozom, golgi cisimciği gibi yapılar da hem bitki hücrelerinde hem de hayvan hücrelerinde bulunur.
 
Geri
Üst