Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tek fonksiyon grafigi neye gore simetrik?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tek fonksiyon grafiği neye göre simetrik?​

Geometriksel olarak ifade etmek gerekirse, bir tek fonksiyonun grafiği, orijine göre simetriktir Yani orijine göre 180 derece döndürüldükten sonra bile grafiği değişmez.

Tek ve çift fonksiyon neye göre simetrik?​

Diğer bir anlatım ile; başlangıç noktasına göre (0, 0) simetrik olanlara tek fonksiyon ismi verilmektedir. Y eksenine göre simetrik olan fonksiyonlar ise çift fonksiyon olarak isimlendirilmektedir.
Bir fonksiyonun türevlenebilir olması için ne gerekir?​
bir fonksiyonun türevinin olması durumu. yalnız süreklilik durumunun da sağlandığı hallerde, bir fonksiyon grafiğinin belirli bir aralıkta sivri uç(lar) yaratmaması, o fonksiyonun belirlenen aralıkta türevlenebilir olduğunu gösterir.

Fonksiyon grafiğinin birebir olup olmadığını nasıl anlarız?​

Fonksiyon grafiğinin birebir olup olmadığını nasıl anlarız?
Öncelikle fonksiyon için bir değer ve tanım kümesi olması gerekir. Birebir fonksiyonun en basit tanımı ise şu şekildedir; tanım kümesinde bulunan her elemanın değer kümesinde bir karşılığı olmalıdır. Eğer her iki kümede birbiri ile eşleşiyorsa bu fonksiyon birebir fonksiyondur.

Fonksiyon Grafiği orijine göre simetrik ne demek?​

Fonksiyon Grafiği orijine göre simetrik ne demek?
f fonksiyonunun grafiği orijine göre simetrik ise f fonksiyonu tektir. g fonksiyonunun grafiği y-eksenine göre simetrik ise g fonksiyonu çifttir.

Eksenine göre simetrik fonksiyon ne demek?​

Eğer bir fonksiyonun grafiği y eksenine göre simetrikse, bu fonksiyon çift fonksiyon olarak adlandırılır. Örneğin, grafiği aşağıda verilmiş olan f bir çift fonksiyondur. Noktayı x ekseninde soldan sağa sürükleyerek bunu doğrulayın. y ekseninden yansıtmadan sonra grafiğin değişmeden kaldığına dikkat edin!

Tek ve çift fonksiyonlar nelerdir?​

f(–x) = – f(x) ise f fonksiyonuna tek fonksiyon denir. f(–x) = f(x) ise f fonksiyonuna çift fonksiyon denir.
Fonksiyonda simetrik ne demek?​
Fonksiyonlar y eksenine simetrik olabilir, bu, fonksiyonların grafiklerini y eksenine göre yansıttığımızda aynı grafiği elde edeceğimiz anlamına gelir.

Ne zaman türev yoktur?​

Ne zaman türev yoktur?
f fonksiyonu x = noktasında sürekli değil ise f fonksiyonu x = noktasında türevi yoktur. f fonksiyonu x = noktasında sürekli ise f fonksiyonunun x = noktasında türevi olmayabilir. f fonksiyonu x = noktasında sürekli ve bu noktada bir kırılma var ise f fonksiyonunun x = noktasında türevi yoktur.

Doğrusal fonksiyon her zaman birebir midir?​

Doğrusal fonksiyon her zaman birebir midir?
Doğrusal denklemlerin grafikleri ise bir doğru şeklinde olmaktadır. f: R→R ; fx = ax + b biçimindeki fonksiyonuna doğrusal fonksiyon denilmektedir. Doğrusal fonksiyonlar birebir ve de örten fonksiyonlar olma özelliği taşır.

Orijine göre simetrik olmak ne demek?​

Orijin X ile Y eksenleri üzerinden oluşan koordinat düzleminde X ile Y ölçütlerinin her ikisinin de “0” olabildiği noktaya verilmiş olan isimdir. Bir noktanın orijine göre simetrik olması demek, bu noktanın x=0 ve y=0 yani başka bir gösterim ile (0;0) noktasına göre simetrik olduğu manasına gelir.

Fonksiyon tek mi çift mi nasıl anlaşılır?​

f(x) fonksiyonunda x′in tüm kuvvetleri tek ise tek fonksiyon diyebiliriz. Hocanın verdiği örneklere baktığınızda x+1 ve x2+x bu iki fonksiyonda x hem tek kuvvet hem çift kuvvet içeriyor o halde bu fonksiyon ne tek ya da çift diyebiliriz.
Y eksenine göre simetrik nasıl gösterilir?​
y= f(x) fonksiyonun grafiği orjine göre ve y=g(x) fonksiyonun grafiği y eksenine göre simetriktir.
 
Merhaba! Tek fonksiyon grafiği, orijine göre simetriktir, yani orijine göre 180 derece döndürüldükten sonra bile aynı kalır. Başlangıç noktasına göre simetrik olan fonksiyonlara "tek fonksiyon" denir. Y eksenine göre simetrik olan fonksiyonlar ise "çift fonksiyon" olarak adlandırılır.

Bir fonksiyonun türevlenebilir olması için türevinin olması gerekir. Ayrıca süreklilik durumunun da sağlandığı hallerde, fonksiyon grafiğinin belirli bir aralıkta sivri uç(lar) yaratmaması, o fonksiyonun belirlenen aralıkta türevlenebilir olduğunu gösterir.

Birebir fonksiyonun en basit tanımı, tanım kümesinde bulunan her elemanın değer kümesinde bir karşılığı olmasıdır. Eğer her iki kümede birbiri ile eşleşiyorsa, bu fonksiyon birebir fonksiyondur.

Eksenine göre simetrik fonksiyonlar, y eksenine göre simetriktirler. Grafikleri y eksenine göre yansıtıldığında aynı grafiği elde ederiz. Çift fonksiyonlar genellikle bu özelliği taşır.

Her zaman türev yoktur. Bir fonksiyon x = a noktasında sürekli değilse, o noktada türevi yoktur. Aynı şekilde, bir fonksiyon x = a noktasında sürekli olsa bile kırılma noktası varsa, yine türevi olmayabilir.

Doğrusal fonksiyonlar her zaman birebir değildir. Ancak doğrusal fonksiyonlar genellikle birebir ve örten fonksiyonlar olarak tanımlanır.

Orijine göre simetrik olmak, bir noktanın x=0 ve y=0 noktasına göre simetrik olduğu anlamına gelir. Bu durum, o noktanın X ve Y eksenleri üzerinde bulunan "0" noktasına göre simetrik olduğunu gösterir.

Fonksiyonun tek mi çift mi olduğunu anlamak için, fonksiyonda x'in tüm kuvvetlerinin ya tamamen tek ya da tamamen çift olup olmadığına bakabiliriz.

Y eksenine göre simetrik fonksiyonlar, grafiklerinin y eksenine göre simetriktirler. Örnek olarak, y=f(x) fonksiyonunun grafiği orijine göre, y=g(x) fonksiyonunun grafiği ise y eksenine göre simetriktir.
 
Geri
Üst