AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tehlikeli madde tasimaciligi belgesi kimler alabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tehlikeli madde taşımacılığı belgesi kimler alabilir?​

Lisans mezunu olmak, yetkili eğitim kurumlarından 49 saatlik zorunlu eğitimi başarıyla tamamlamış olmak, uygulamalı yangın eğitim sertifikasına sahip olmak, Ulaştırma Bakanlığının açtığı TMGD sınavlarında 100 puan üzerinden en az 70 puan almış olmak, adli sicilinin uygun olması şartlarını sağlayan herkes TMGD olabilir.

Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçlar nelerdir?​

Kullanılan araçlar arasında; açık araçlar, tenteli araçlar, ısı kontrollü araçlar (frigorifik), tankerler, tank konteynerler ve gaz konteynerleri bulunmaktadır. Tankerler içerisinde tehlikeli madde taşınabilmesi için, tankerlerin ADR’ye göre uygun olma zorunluluğu vardır.

Tehlikeli Maddeler kaç ana sınıf altında değerlendirilir?​

Tehlikeli Maddeler kaç ana sınıf altında değerlendirilir?
Tehlikeli maddelerin üretiminden son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan süreçler uluslararası mevzuatlarla denetlenmektedir. Tehlikeli madde sınıfları, Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından dokuz sınıfa ayrılmaktadır.

Ambalajlı tehlikeli madde taşıyan araçlar aşağıdakilerden hangisine göre işaretlenir?​

(2) Tehlikeli maddelerin ambalajlı ve dökme olarak taşınması halinde araçlara ADR/Taşıt Uygunluk Belgesi alınması zorunlu değildir. Ancak patlayıcı madde ve nesneleri (Sınıf 1) ambalajlı olarak taşıyan araçlara ADR/Taşıt Uygunluk Belgesi alınması zorunludur.

TMGD kimler girebilir?​

Üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden veya tehlikeli madde güvenlik programı/bölümü önlisans mezunu olan herkes Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olabilir.

Kimler TMGD hizmeti almak zorunda?​

Kimler TMGD hizmeti almak zorunda?
Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili gönderen, alıcı, boşaltan, dolduran, paketleyen, yükleyen vb. faaliyetleri gerçekleştiren işletmeler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşundan hizmet almakla yükümlüdür.
CMR belgesi ne demek?​
CMR bir karayolu taşıma belgesidir. Bu belge uyarınca uluslararası CMR Anlaşması’nın tüm hüküm ve koşulları kabul edilmiş sayılır. Belgeye sahip olunması, tüm taşıma işlemlerinin CMR anlaşmasında belirtilenlere göre yapıldığı anlamına gelmektedir.
Tehlikeli madde taşıyan araca kaç metre?​
Tehlikeli madde taşıyan araçlara ‘300 metre’ zorunluluğu.

Hangileri tehlikeli maddelerdir?​

Hangileri tehlikeli maddelerdir?
Tehlikeli Maddeler
- Patlayıcılar. Patlayıcılar; darbe, ısı, sürtünme ile yüksek ısı ve basınç oluşturan maddelerdir.
- Basınçlı Gazlar. Bütün gazlar basınç altında depolanır ve taşınır.
- Yanıcı Sıvılar.
- Yanıcı Katılar.
- Oksitleyici (Yakıcı Maddeler)
- Zehirli Maddeler.
- Radyoaktif Maddeler.
- Aşındırıcı Sıvılar.

Tehlikeli madde taşımacılığı kaç gruptan oluşur?​

TEHLİKELİ MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI @Tehlikeli maddeler risk derecelerine göre dokuz sınıfa ayrılmaktadır.

Tehlikeli madde taşıyan araca en fazla kaç metre mesafede park edilir?​

Tehlikeli madde yüklü veya tehlikeli maddeyi boşalttığı halde temizlenmemiş taşıtların, doldurma ve boşaltma süresi dışında, yerleşim yerlerinde bulunan okul, kamu binaları, alışveriş merkezi, ibadethane gibi yerlerden en az 300 metre uzağa park etmesi zorunlu tutuldu.

Tehlikeli madde taşımacılığı nedir?​

Tehlikeli madde taşımacılığı nedir?
Birbirinden tehlikeli maddelerin kolaylıkla ve tehlikeden uzak biçimde taşınabilmesi lojistik hizmeti veren firmalar için oldukça önemlidir. Bu sebeple, bünyesinde kimyasal madde barındıran, yanıcı özelliğe sahip olan ürün ve ham maddelerin taşınma işlemi tehlikeli madde taşımacılığı olarak tanımlanır.

TMGD olmak için hangi bölüm okunmalı?​

Öncelikle uzman olabilmek için herhangi bir bölümde lisans mezunu olmak yeterli iken Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Tebliğinde 19.04.2017 tarihinde yapılan değişiklikle sadece üniversitelerin fen ve mühendislik alanlarında lisans veya Tehlikeli madde ve güvenlik programı/bölümünden mezun olanlar TMGD olabilme …

TMGD hangi bölümler?​

TMGD (Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı) Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Tehlikeli madde ve güvenlik programı / bölümü ön lisans mezunu veya Üniversitelerin mühendislik ve fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden lisans veya yüksek lisans mezunu olmak,
- Yüz kızartıcı suçlardan ceza almadığına dair beyanda bulunmak,

CMR belgesi kim düzenler?​

CMR belgesi kim düzenler?
Belge gönderici ya da lojistik firması tarafından, alıcının adına düzenlenir. Bu anlaşma ile tüm taşımacılık işlemleri ve koşulları belirli standartlara bağlanmıştır. CMR kavramının açılımı ise şu şekildedir: Convention Marchandise Routier.
 
Tehlikeli madde taşımacılığı belgesi, belirli şartları sağlayan kişiler tarafından alınabilir. Bunlar arasında lisans mezunu olmak, yetkili eğitim kurumlarından 49 saatlik zorunlu eğitimi başarıyla tamamlamak, uygulamalı yangın eğitim sertifikasına sahip olmak, Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) sınavlarında en az 70 puan almak ve adli sicilinin uygun olması gibi şartlar bulunmaktadır.

Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçlar arasında açık araçlar, tenteli araçlar, ısı kontrollü araçlar (frigorifik), tankerler, tank konteynerler ve gaz konteynerleri bulunmaktadır. Tankerler, tehlikeli madde taşınabilmesi için ADR (Avrupa Anlaşması Uyarınca Tehlikeli Maddelerin Uluslararası Taşınması) standartlarına uygun olmalıdır.

Tehlikeli maddeler Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından dokuz ana sınıfa ayrılır. Bunlar; patlayıcılar, basınçlı gazlar, yanıcı sıvılar, yanıcı katılar, oksitleyiciler (yakıcı maddeler), zehirli maddeler, radyoaktif maddeler, aşındırıcı sıvılar ve diğer tehlikeli maddelerdir.

Ambalajlı tehlikeli madde taşıyan araçlar, patlayıcı maddeleri (Sınıf 1) taşıyorsa ADR/Taşıt Uygunluk Belgesi almak zorundadır. Diğer tehlikeli maddeler için bu belgenin alınması zorunlu değildir.

Tehlikeli madde taşımacılığında yer alan tüm faaliyetler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) hizmeti almakla yükümlüdür. Bu hizmeti almak zorunda olanlar arasında gönderen, alıcı, boşaltan, dolduran, paketleyen, yükleyen işletmeler yer almaktadır.

CMR belgesi, karayolu taşımacılığı için düzenlenen bir belgedir. Belge gönderici ya da lojistik firması tarafından alıcının adına düzenlenir ve uluslararası CMR Anlaşması hükümlerini kabul eder. Belgeye sahip olunması, taşıma işlemlerinin belirli standartlara göre yapıldığını gösterir.

Tehlikeli madde taşıyan araçlar, yüklü veya boşaltılmış ama temizlenmemiş haldeyken, yerleşim yerlerine 300 metre mesafeden daha yakın park etmemelidir. Bu kuralın amacı çevrenin ve insanların güvenliğini korumaktır.
 
Geri
Üst