AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tehlikeli kimyasal maddelerden hangileri birlikte depolanamaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.501
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tehlikeli kimyasal maddelerden hangileri birlikte depolanamaz?​

Kimyasal maddeler depolanırken oluşturulabilecekleri tehlikenin cinsine göre sınıflara ayrılmalıdır. Kimyasal madde depolama matrisi göz önüne alınarak depolama yapılmalıdır. (Örn. asitler ve bazlar beraber depolanmamalıdır.)

Temizlik Malzemeleri neden karıştırılmamalıdır?​

Temizlik Malzemeleri neden karıştırılmamalıdır?
Farklı deterjanları karıştırınca temizlenen yerin daha iyi temizleneceği gibi yanlış bir algı var. Fakat farklı deterjanları karıştırmak beklenmedik kimyasal reaksiyonlara sebep olabileceğinden oldukça tehlikeli bir şey olabiliyor. Bu iki kimyasalın kombinasyonu kloroform ve muriatik (hidroklorik) asit üretir.

Kimyasal maddelerin zararları nelerdir?​

Bunların yol açtığı sağlık sonuçları arasında solunum yolu ve kalp damar hastalıkları, kanser, astım ve alerjilerin yanı sıra üremeyle ilgili ve nörogelişimsel bozukluklar da bulunmaktadır.

Laboratuvarda toksik kimyasal maddelere maruz kalmamak için neler yapılabilir?​

Laboratuvarda toksik kimyasal maddelere maruz kalmamak için neler yapılabilir?
Lavabolara ve başka yerlere kesinlikle kimyasal madde dökülmemelidir. Zehirli buharları ve gazları solumaktan kaçınılmalıdır. Bu tür maddeler ile derişik asit, baz ve uçucu çözücülerle çalışırken çeker ocak kullanılmalıdır. Kirli ve çatlak cam eşyalar kullanılmamalıdır.

Patlayıcı maddeler aşağıdakilerden hangisi ile beraber depolanabilir?​

Alevlenir maddelerin depolanması için en güvenli yol taşınabilir, onaylı güvenlik kapları kullanmaktır. 1 litre- den fazla olan alevlenir sıvılar metal kaplarda depolanmalıdır. Alevlenir maddelerin taşınmasında genellikle 200 litrelik silindirler kullanılır ama bunlar uzun vadeli depolama için düşünülmemelidir.

Çamaşır suyu ve deterjan neden karıştırılmamalıdır?​

Çamaşır suyu ve deterjan neden karıştırılmamalıdır?
Bu karışım solunum ve göz problemlerine yol açabilir. Bu iki ürün karıştırıldığında birbirini etkisiz hale getiriyor. Etkisiz hale geldiği için temizlikte bir işe yaramıyor. Kapalı bir kapta karıştırılan bu karışım patlamaya neden olabilir.

Kimyasal envanter listesi nedir?​

Kimyasal envanter bildirimi, Türkiye’de üretilen ya da kendi halinde veya karışım içinde ithal edilen 1-1000 ton ve 1000 ton üstü tonajlı tehlikeli maddeleri için yapılır ve kimyasal envanter bildirimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının online sistemine bildirilmesi zorunludur.

Yanıcı patlayıcı birlikte depolanır mı?​

Yanıcı patlayıcı birlikte depolanır mı?
Hiçbir depo; petrol, yağ, yanıcı ya da parlayıcı atık madde, açıkta ateş veya alev içeren binaların yanında olmamalıdır. Patlayıcı maddeleri kullanan görevlilere güvenli depolama metotları, kimyasalların tehlikeleri gibi konularda eğitim verilmelidir.

Ekzotermik reaksiyona neden olan maddelere ne ad verilir?​

Oksitleyici madde, özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddelerdir.

Tehlikeli kimyasal maddeler vücuda en çok hangi yolla alınır?​

Tehlikeli kimyasal maddeler vücuda en çok hangi yolla alınır?
İşçiler pek çok kaynaktan ortaya çıkan kimyasallara maruz kalabilirler. Genel olarak mesleki maruziyet açısından en fazla rastlanan maruziyet yolu solunum yoludur.

Tehlikeli maddelerle çalışan kişiler hangi önlemleri almalıdır?​

* Kimyasallar ısıdan ve darbeden uzak tutulmalı. * Açığa çıkan küçük miktarlardaki kimyasallar bağlayıcı madde ile emdirilmeli. * Çevrede sadece eğitilmiş personel bulundurulmalı. Tüm Çalışanlar gerekli olan tüm kişisel koruyucu ve donanımları kullanmalıdır.

Tehlikeli kimyasal maddeler nelerdir?​

Tehlikeli kimyasal maddeler nelerdir?
Tehlikeli Maddeler
- Patlayıcılar. Patlayıcılar; darbe, ısı, sürtünme ile yüksek ısı ve basınç oluşturan maddelerdir.
- Basınçlı Gazlar. Bütün gazlar basınç altında depolanır ve taşınır.
- Yanıcı Sıvılar.
- Yanıcı Katılar.
- Oksitleyici (Yakıcı Maddeler)
- Zehirli Maddeler.
- Radyoaktif Maddeler.
- Aşındırıcı Sıvılar.

Endotermik tepkime nasıl ayırt edilir?​

Endotermik bir tepkime sırasında soğurulan enerji, reaksiyonların gerçekleşmesi için de aktivasyon enerjisini sağlamaktadır. Bu tür endotermik bir reaksiyonun genel ayırt edici özelliği ise soğuk hissetmesi olmaktadır. Ayrıca endotermik tepkimeler gerçekleştirilirken dışarıdan bir ısı alırlar.

Ekzotermik nedir ornek?​

Ekzotermik nedir ornek?
Ekzotermik tepkimelerde tepkimenin sonucunda kesin bir ısı kaybı meydana gelir. Verilen ısı, tepkimede ürünler bölümünde gösterilir. Kuvvetli asitlerin suyla olan tepkimesi, çekirdekte oluşan fizyon tepkimesi, şimşek oluşumu, su oluşumu ve demirin paslanması, ekzotermik tepkimeye örnek olarak gösterilebilir.

Aşındırıcı kimyasal maddelerle çalışırken hangi güvenlik önlemleri alınmalıdır?​

* Korozif (aşındırıcılar) veya solventler (çözücüler) yavaş karıştırılmalı, parçalar bunların içerisinde çok yavaş batırılmalıdır. * Kullanılan maddenin ambalaj veya etiketi üzerindeki veya Güvenlik Bilgi Formlarındaki (MSDS/GBF) açıklamalar dikkatle okunmalıdır.

Maddelerin Zararlarından Korunmak için neler yapmalıyız?​

Maddelerin Zararlarından Korunmak için neler yapmalıyız?

Kimyasal risk etmenleri nedir?​

fiziksel biçimi maddenin vücudunuza nasıl girdiğini ve bir ölçüde de yaptığı zararı etkileyebilir. Kimyasal maddeler esas olarak katı, toz, sıvı, buhar ve gaz biçimindedir. taşıdığı gibi, güvenlik açısından da yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ve oksitleyici riskleri taşır.

Kimyasal risklerin değerlendirmesinde işveren hangi hususları dikkate alır?​

Kimyasal risklerin değerlendirmesinde işveren hangi hususları dikkate alır?
Kimyasal maddelerle çalışmalarda yapılacak risk değerlendirmesinde aşağıda belirtilen hususlar özellikle dikkate alınır: Kimyasal maddenin sağlık ve güvenlik yönünden tehlike ve zararları. İmalatçı, ithalatçı veya satıcılardan sağlanacak Türkçe malzeme güvenlik bilgi formu. Maruziyetin türü, düzeyi ve süresi.

Tehlikeli kimyasal madde özellikleri nelerdir?​

Özellikleri:

Tehlikeli maddeler hangi sisteme göre depolanmalıdır?​

Tehlikeli maddeler hangi sisteme göre depolanmalıdır?
TEHLİKELİ MADDELERİN DEPOLANMASINDAKİ TEMEL KURALLAR Alfabetik depolamadan kaçınılmalıdır. Zehirli ve çok zehirli kimyasallar ile patlayıcılar bağımsız bölüm veya kabinlerde depolanmalıdır. Tehlikeli kimyasalların depolanmasında kimyasal depolama matrisi kullanılmalıdır.

Kimyasal etmen nedir?​

Kimyasal Etmenler: kanser yapan maddeler, zehirler, gıda katkı maddeleri çevreyi kirleten kimyasal atıklar ve buna benzer sağlık için tehdit edici olan etmenlerdir.

Kimyasal maddelerde yapılacak çalışmalarda risk değerlendirmesinde nelere dikkat edilir?​

Kimyasal maddelerde yapılacak çalışmalarda risk değerlendirmesinde nelere dikkat edilir?
Kimyasal maddelerle çalışmalarda yapılacak risk değerlendirmesinde aşağıda belirtilen hususlar özellikle dikkate alınır:
- Kimyasal maddenin sağlık ve güvenlik yönünden tehlike ve zararları.
- İmalatçı, ithalatçı veya satıcılardan sağlanacak Türkçe malzeme güvenlik bilgi formu.
- Maruziyetin türü, düzeyi ve süresi.

Kimyasallar ile yapılacak çalışmalarda ilk olarak ne yapılmalıdır?​

* Çalışılan kimyasallarla ilgili ilk yardım kuralları bilinmeli ve acil durumda yapılacak ilkyardım için her türlü malzeme hazır bulundurulmalıdır. * Kimyasallar ısıdan ve darbeden uzak tutulmalı. * Açığa çıkan küçük miktarlardaki kimyasallar bağlayıcı madde ile emdirilmeli.

Tehlikeli kimyasal maddeler kaç sınıfa ayrılır?​

Tehlikeli kimyasal maddeler kaç sınıfa ayrılır?
Tehlikeli madde sınıfları, Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından dokuz sınıfa ayrılmaktadır.

En tehlikeli kimyasal maddeler nelerdir?​

Dünyadaki En Tehlikeli 5 Kimyasal Madde Nedir?
- Klor triflorür kimyasal maddesi. Klor triflorür, namı diğer N maddesi insanlığın geliştirdiği en “florlayıcı” maddedir.
- 2400 derecede yanıyor.
- Azidoazit azit.
- 3. Dimetilkadmiyum.
- En pis kokulu kimyasal tiyoaseton.
- Floroantimonik asit.

Tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalarda alınması gereken önlemler nelerdir?​

Tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalarda alınması gereken önlemler nelerdir?

Tehlikeli maddelere maruz kalma yolları nelerdir?​

Kimyasallar insan sağlığı açısından toksik, tahriş edici, kanserojen vb.; fiziksel özelliklerine göre toz, gaz, sıvı, buhar olarak sınıflandırılabilir. Bu kimyasallar vücuda akciğer yoluyla solunum, deri veya göz yoluyla emilim ve ağız yoluyla sindirim olmak üzere üç yoldan girer.

Kimyasallar hangi kritere göre depolanır?​

Kimyasallar hangi kritere göre depolanır?
Kendiliğinden ısınan maddeler ışıktan, ısı kaynaklarından, nemden ve alevlenebilir ve yanıcı maddelerden uzakta depolanmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda depolanmamalıdır. Maddenin kendiliğinden ısınarak tutuşturma sıcaklığına ulaşma riski yüksek ise inert yani kimyasal olarak aktif olmayan ortamda depolanmalıdır.
 
Depolama yapılırken kimyasal maddelerin oluşturabileceği tehlikelerin önlenmesi için belirli kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Tehlikeli kimyasal maddeler birlikte depolanmamalıdır; örneğin, asitler ve bazlar beraber depolanmamalıdır. Ayrıca, temizlik malzemeleri de karıştırılmamalıdır çünkü beklenmedik kimyasal reaksiyonlara sebep olabilirler. Örneğin, çamaşır suyu ve deterjan karışımı solunum ve göz problemlerine yol açabilir.

Laboratuvarda toksik kimyasal maddelere maruz kalmamak için lavabolara ve diğer yüzeylere kimyasal madde dökülmemeli, zehirli buharları solumaktan kaçınılmalı, asit, baz ve çözücülerle çalışırken çeker ocak gibi güvenlik önlemleri alınmalıdır. Ayrıca, kirli ve çatlak cam eşyalar kullanılmamalıdır.

Patlayıcı maddeler alevlenir maddelerle beraber depolanmamalıdır. En güvenli depolama yöntemi taşınabilir, onaylı güvenlik kapları kullanmaktır. Alevlenir sıvılar metal kaplarda depolanmalıdır.

Kimyasal maddeler vücuda en çok solunum yoluyla alınır. Bu nedenle, çalışanların solunum yoluyla maruziyeti en önemli konulardan biridir ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. İşçilerin kimyasal maddelere maruz kalmamak için uygun kişisel koruyucu ekipmanları kullanmaları ve güvenli depolama yöntemlerini uygulamaları önemlidir.
 
Geri
Üst