- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 162.337
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tehir-i icra kararı nasıl alınır?
İcranın geri bırakılması, ilamlı takibin borçluya tebliğ edilmesi ile başlayan bir prosedürdür. Tebliğden sonra, ilk olarak borçlu tarafından icraya konu dava dosyasının tehir-i icra talepli olarak istinaf veya temyiz edildiğine dair ilk derece mahkemesinden bir “derkenar” alınır.Teminat mektubu icrayı durdurur mu?
Eğer borçlu taraf, teminat mektubu paraya çevrilmiş olsa dahi, Yargıtay’dan icrayı geri bırakma kararı alıp dosyaya ibraz edebilir ise, teminatın alacaklı tarafa ödenmesini durdurabilir. Aksi taktirde kendisine ek mehil verilemez ve teminat tutarı alacaklıya ödenir.Tehiri icra kararini kim verir?
Alacaklı taraf ilk derece mahkemesi tarafından verilen gerekçeli kararı icra takibine konu edebilir. İstinaf eden taraf kararın icrasını durdurmak için teminat karşılığında istinaf dairesinden tehiri icra kararı alması gerekir.
Tehir-i icra kararı ne demek?
konusu sıkça sorulan bir konudur.İcranın geri bırakılması yani tehir-i icra, ilam veya ilam niteliğindeki belgelere dayanılarak yapılan icra takiplerinde borçlunun belirli bir teminat göstererek Yargıtay’dan alacağı icranın geri bırakılması kararı ile icra işleminin Yargıtaydaki dosya sonuçlanan kadar durdurulmasıdır.
Tehiri icra talepli istinaf ne kadar sürer?
Bu süre icra dairesinin takdirinde olmakla birlikte genelde icra daireleri bu süreyi 90 gün olarak belirlemektedir. Bölge Adliye Mahkemesi, eğer mehil süresi henüz dolmamışsa, tehir-i icraya kararı vermekte ve bu kararı yerel mahkemeye göndermektedir.Tehiri icra için teminat ne kadar?
İcranın Geri Bırakılması Tehir-i İcra Dosya Teminatı Derkenarla birlikte icra dosyasına talep açılmasının ardından icranın geri bırakılması kararını Yargıtay’dan alabilmek için dosyaya teminat sunulmalıdır. Teminatın tutarı dosya borcunun toplam bedeli + üç aylık faiz olarak hesaplanan tutardır.Tehiri icra Ne zamana kadar?
Tehiri icra talepli istinaf nedir?
İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra) Kararı Hakkında karar verilmiş bir dava dosyasının temyiz edilmiş olması icrasını kendiliğinden durdurmaz. Tehir-i icra kararı alınan dava dosyası, Yargıtay ya da istinaf mahkemesinden dönene kadar icra işlemleri duracaktır. Uygulamada bu duruma icranın geri bırakılması denilir.
Tehiri icra kararı nereden alınır?
Mehil vesikasının süresi dolmamışsa, tehir-i icra yani icranın geri bırakılması kararı verir ve kararı yerel mahkemeye gönderir. Borçlu vekili kararın gelip gelmediğini kontrol etmelidir. Yerel mahkemeye gelen erteleme kararını yine borçlu vekili icra müdürlüğüne mehil vesikası süresi içerisinde sunmalıdır.Tehiri icra kararı hangi durumlarda istenir?
İcranın geri bırakılması (tehir-i icra) İcra İflas Kanununun 33. maddesinde düzenlenmiştir. Borçlu icra emrinin tebliği üzerine icra mahkemesine başvurarak borcun zamanaşımına uğradığının veya imhal ve itfa edildiğinin itirazında bulunabilir.Icranın geri bırakılması kararının kesinleşmesi gerekir mi?
Kanun Yolu Mahkemesinden İcranın Geri Bırakılması(İcranın Durdurulması) Kararı Alınması (İİK m.36): Kural olarak mahkeme kararlarının icrası için kararın kesinleşmesi gerekmez. Söz konusu maddede kanun yolu mahkemesinden icranın geri bırakılması (tehiri icra) kararı alma usulü düzenlenmiştir.