- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.132
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tehdite karşı ne yapmalı?
Kişilerin tehdit suçuyla karşı karşıya kaldıklarında vakit kaybetmeden harekete geçmeleri bizzat ya da bir avukat aracılığı ile hukuki ve cezai süreci başlatmaları gerekmektedir. Unutmayın tehditin sonu gelmez, tehdite boyun eğerseniz kendinize özsaygınızı da yitirirsiniz.Bu sebeple, şikayet şartı olmasa dahi, mesaj veya internet üzerinden tehdit edilen kişi, emniyete veya savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmalıdır. İspatı son derece zor olan bu suçta, suçu işleyen failin tespit edilebilmesi için, mağdur, suça ilişkin konuşma içeriklerini savcılıkla paylaşmalıdır.
Şantaja karşı ne yapmalı?
Şantaj mağduru birey durumu açıklayan bir dilekçe ve topladığı deliller ile birlikte yaşadığı yerdeki Cumhuriyet Savcılığına başvurmalıdır. Bu süreçte şantajcının isteğini yerine getirmek veya korku ve endişe nedeniyle bir şey yapmamak kesinlikle bir çözüm değildir.Şantaj nedir nasıl yapılır?
Fail, kendisinin hak sahibi veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağı veya yapmayacağını belirterek mağduru tehdit etmesi şeklinde gerçekleşen şantaj suçu şu şekillerde gerçekleşebilir:
- Mağduru hukuka aykırı bir şey yapmaya zorlama suretiyle,
- Mağduru yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya zorlama suretiyle,
Şantajdan hapse girilir mi?
Şantaj suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır. Mahkeme tarafından yalnızca hapis cezası veya adli para cezası olarak karar veremez, her iki cezayı da birlikte hükmedecektir.Şantaj davası nasıl açılır?
Şantaj Davası İhbar ve Şikayeti Ceza yargılamasında mağdur olan kişinin dava açma hakkı yoktur. Mağdur şikayet edebilir, suça şahit olanlar ise ihbarda bulunurlar. Ceza yargılamasının yapısı gereği burada mağdur tarafını esasen savcılık oluşturur. Şantaj davası adında bir dava esasen yoktur.Şantaj yapmanın cezası kaç yıl?
(1) Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Tehdit suçunun basit halinde ceza 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Malvarlığı değerlerine yönelik basit tehdit suçunun cezası ise 6 aya kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Tehdit suçunun nitelikli yani ağır halinin işlenmesi durumunda ceza 2 yıl ile 5 yıl arasında bir cezayı gerektirmektedir.
Tehdit suçunun temel hali için Türk Ceza Kanunu’nda altı aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Şantaj suçunun cezası paraya çevrilir mi?
Şantaj suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.