AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tedbir karari hangi mahkemeden istenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tedbir kararı hangi mahkemeden istenir?​

Madde 390- (1) İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir. (2) Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.

Tedbir kararı neden konulur?​

Tedbir kararı neden konulur?
Mal ve hakkın koruma altına alınması gereksinimlerinde alınan korumadır. İhtiyati tedbir kararı alınabilmesi için, Hakkın önemli ölçüde zorlaşabileceği, Gecikmesinin maddi-manevi zarara neden olabileceği, Hakkın tamamen ortadan kalkabileceği endişesine karşı tedbir kararı verilebilmektedir.

Ihtiyati tedbir konulan araç kullanabilir mi?​

Boşanmada araba üzerine tedbir işlemlerinin yapılması ile tedbir konulan arabanın satışı yapılamamaktadır. Fakat bu karar iki hafta ile sınırlandırılmakta iki haftanın ardından mahkeme tarafından resmi karar verilmemesi halinde tedbir ortadan kalkmaktadır.

Polis sorgusunda tedbir ne demek?​

Polis sorgusunda tedbir ne demek?
Tedbir Nedir? (Kısaca) Mahkeme tarafından dava sonuçlanıncaya kadarki süreçte doğabilecek zararların önüne geçmek amacıyla davacıya sağlanan hukuki himayeye tedbir denir.
Mallara tedbir nasıl konulur?​
Boşanma davasının ardından açılacak mal rejimi davası ile mallara tedbir konulması için öncelikle boşanma davası açılması gerekmektedir. Boşanma davası açıldıktan sonra ayrı bir dava ile açılması gereken mal rejiminin tasfiyesi davasında evlilik birliği içinde edinilen mallara tedbir konulması gerçekleşebilecektir.

Kişiye tedbir kararı ne demek?​

Kişiye tedbir kararı ne demek?
Tedbir Kararı Nedir? Davanın açılmasından kesin hükme kadarki süreçte bir hakkın elde edilmesinin zorlaşması, imkânsız hale gelmesi ya da bekleme sebebiyle zarar görecek olmasının öneme geçmek amacıyla mahkeme tarafından davacı yararına hukuki himaye sağlanmasına hükmedilmesidir.

Mahkeme tedbir kararı ne demek?​

Tedbir kararı konulan araç kullanabilir mi?​

Tedbir kararı konulan araç kullanabilir mi?

Tedbir kararı nasıl kaldırılır?​

İhtiyati tedbir kararına karşı taraf bir dilekçe ile itiraz edebiliyor. Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir.

Üzerinde tedbir kararı olan araç satılabilir mi?​

Üzerinde tedbir kararı olan araç satılabilir mi?
Satışa konu araç üzerinde ihtiyati tedbir olması, aracın satışına engel olmamaktadır. Bu hususa ilişkin Yargıtay kararları da mevcuttur. Ancak dolandırıcılık sebebi ile araç hakkında müsadere kararı verilirse ve bu karar da kesinleşirse müsadere kararı ile mülkiyet kamuya geçeceğinden aracın satışı istenemeyecektir.
Idari tedbir kararı ne demek?​

Hakkında tedbir var ne demek?​

Hakkında tedbir var ne demek?
Mahkemeye dava konusu olan bir gayrimenkulün, hukuki işlem sürecinde başka kişilere devredilmesini, kiralanmasını ve satılmasını önlemek için uygulanan yasaklara emlak ve tapu literatüründe tedbir (ihtiyati) denir.İhtiyati tedbir, bir anlamda geçici bir önlem alma demektir.
 
Tedbir kararı hangi mahkemeden istenir sorusunun cevabı, madde 390'e göre belirlenmiştir. İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, ilgili ve yetkili olan mahkemeden talep edilir. Dava açıldıktan sonra ise tedbir sadece asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilir. Bunun yanı sıra, talep edenin haklarının derhal korunmasında zorunluluk bulunan durumlarda hakim, karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.

Tedbir kararı neden konulur sorusunun cevabı ise mal ve hakkın koruma altına alınması gerekliliği olduğunu belirtmektedir. Hakkın önemli ölçüde zorlaşabileceği durumlarda, gecikmesinin maddi ve manevi zarara neden olabileceği durumlarda, hakkın tamamen ortadan kalkabileceği endişelerine karşı tedbir kararı verilebilir.

İhtiyati tedbir konulan araç kullanabilir mi sorusuna cevap olarak, boşanma durumunda araç üzerine konulan tedbir işlemleri sonucunda aracın satışının yapılamayacağı ancak bu kararın iki hafta ile sınırlandırıldığı ve mahkeme tarafından resmi karar verilmezse tedbirin kalkacağı ifade edilmektedir.

Polis sorgusunda tedbir ne demek sorusuna verilen yanıt ise, tedbirin, mahkeme tarafından dava sonuçlanıncaya kadar doğabilecek zararların önlenmesi amacıyla davacıya sağlanan hukuki himaye olduğunu açıklamaktadır.

Mallara tedbir nasıl konulur sorusunun yanıtı ise, boşanma davasının ardından mal rejimi davasının açılması gerektiğini belirtmektedir. Evlilik birliği içinde edinilen mallara tedbir konulması için mal rejimi tasfiyesi davası açılmalıdır.

Kişiye tedbir kararı ne demek ve mahkeme tedbir kararı ne demek sorularına ilişkin detaylı açıklamalar bulunmaktadır. Kişiye tedbir kararı, davacının haklarının korunması amacıyla mahkeme tarafından verilen hukuki himaye kararı olarak tanımlanmaktadır. Mahkeme tedbir kararı ise davanın açılmasından kesin hükme kadar süreçte bir hakkın elde edilmesinin zorlaşması veya zarar görebilecek durumların önüne geçmek amacıyla verilen kararı ifade etmektedir.

Tedbir kararı nasıl kaldırılır sorusunun yanıtı ise, yapılan tedbire karşı tarafın itiraz edebileceği ve mahkemece kabul edilecek teminat durumunda tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılmasına karar verilebileceği şeklinde açıklanmaktadır.

Üzerinde tedbir kararı olan araç satılabilir mi sorusuna yanıt olarak, aracın üzerinde ihtiyati tedbir olmasının satışına engel olmadığı belirtilmektedir. Ancak dolandırıcılık gerekçesiyle aracın üzerine müsadere kararı verilirse ve bu karar kesinleşirse aracın satışının istenemeyeceği vurgulanmıştır.

Son olarak, hakkında tedbir var ne demek sorusuna verilen açıklama, bir mülkün hukuki işlem sürecinde başka kişilere devredilmesini, kiralanmasını veya satılmasını önlemek için uygulanan yasaklara emlak ve tapu literatüründe "tedbir" olarak adlandırıldığını ifade etmektedir. Tedbirin, geçici bir önlem alma amacını taşıdığı belirtilmiştir.
 
Geri
Üst