AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tedbir karari hangi hallerde verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tedbir kararı hangi hallerde verilir?​

“Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkânsız hâle geleceği veya gecikmesinde sakınca bulunması yahut ciddi bir zararın ortaya çıkacağı endişesi bulunan hâller, genel bir ihtiyatî tedbir sebebi ve şartı olarak kabul edilmiştir.

Tedbir nasıl konulur?​

Madde 390- (1) İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir. (2) Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.
394 nedir?
HMK Madde 394. (1) Karşı taraf dinlenmeden verilmiş olan ihtiyati tedbir kararlarına itiraz edilebilir. Aksine karar verilmedikçe, itiraz icrayı durdurmaz.

Tedbir nasıl kaldırılır?​

İhtiyati tedbir kararına karşı taraf bir dilekçe ile itiraz edebiliyor. Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir.

Tedbir kararı ne kadar sürede çıkar?​

İhtiyati tedbir kararı talep eden ve talebi kabul edilen taraf, hükmün kurulmasından itibaren 1 hafta içerisinde kararın uygulanmasını istemek zorundadır. Kararın uygulanmasını talep ise, karara hükmeden yargı çevresinde bulunan ya da tedbirin konusunu oluşturan mal veya hakkın bulunduğu yer icra dairesidir.
Tedbir kararı icra satışına engel mi?
Ayrıca, konulan tedbirin gerçekten ihtiyati tedbir olması halinde, Yargıtay hiçbir ayrım yapmadığından, tedbirin sadece bir hakkın tapu siciline şerh edilmesi ile ferağdan men şeklinde tedbir kararı olması da farklı sonuçlar doğurmayacak ve gayrimenkulün cebri icra yoluyla satışına engel olmayacaktır.

Mallara tedbir nasıl konulur?​

Boşanma davasının ardından açılacak mal rejimi davası ile mallara tedbir konulması için öncelikle boşanma davası açılması gerekmektedir. Boşanma davası açıldıktan sonra ayrı bir dava ile açılması gereken mal rejiminin tasfiyesi davasında evlilik birliği içinde edinilen mallara tedbir konulması gerçekleşebilecektir.

Tedbir kararı ne zaman kalkar?​

İhtiyati tedbir kararı, kararın verildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde uygulamaya konmazsa kendiliğinden kalkar. Dava öncesinde verilmiş olan ihtiyati karara istinaden iki hafta içerisinde esasa ilişkin dava açılmaması halinde de ihtiyati tedbir kararı kendiliğinden kalkacaktır.
Ihtiyati tedbir icradan satışa engel mi?
 
Geri
Üst