AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tedavi edici Parasentez ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.670
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tedavi edici Parasentez ne demek?​

Parasentez, karın boşluğunda birikmiş olan vücut sıvısının tanı ve/veya tedavi amacıyla dışarıdan bir iğne yardımıyla boşaltılması işlemidir. Ağır karaciğer, barsak hastalıkları, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kanser gibi hastalıklar karın zarları arasında sıvı birikmesine ve karında şişliğe yol açmaktadır.

Parasentez kimlere yapılır?​

Parasentez, genellikle yoğun bakım ünitelerinde ve genel cerrahi kliniklerinde yatan kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan hastalara uygulanır. Aynı zamanda karında tümör ve kist bulunan hastalara ve periton (karın zarı) sıvısı olan hastalara uygulanır.

Parasentez hangi taraftan yapılır?​

Parasentez hangi taraftan yapılır?
Asitin az olduğu hastalarda parasentez hasta lateral dekübitis pozisyona getirilerek (sağ veya sol taraftan) yapılabilir.

Amniyosentez sonucunda ne yazar?​

Amniyosentez uygulamasında amniyotik sıvının laboratuvar ortamında incelenmesi ile bebeğin kromozom yapısı araştırılır, genetik hastalıklar olup olmadığına bakılır, varsa metabolik hastalıklar tespit edilir, enfeksiyon olup olmadığı incelenir ve bebeğin akciğer gelişimi analiz edilir.

Karında sıvı birikmesi neden olur?​

Assit, Yunanca kökenli bir kelime olup (ascites: içi su dolu kese), karın zarı (periton) boşluğunda sıvı toplanması olarak tanımlanır. Karaciğer hastalıkları, kanser, kalp ve böbrek yetersizliği gibi hastalıklarda assit gelişebilir. Karaciğer sirozu en sık nedendir.

Parasentezi hangi doktor yapar?​

Parasentezi hangi doktor yapar?
Abdominal parasentez, sıvıyı karın boşluğundan çıkarmak için yapılan bir prosedürdür. Bu, test amaçlı bir numune alma veya karın bölgesinde sıvı (asit) olan hastalar için bir tedavi olabilir.

Amniyosentez ön sonuç nedir?​

Amniyosentez, tanı testi olup; %99 üzerinde güvenirlilik oranına sahiptir. Amniyosentez %1 oranında sonuç vermeyebilmektedir. Anne karnından alınan amniotik sıvıdan elde edilen bebek hücreleri kültür denilen ortamda çoğaltılarak genetik laboratuvarlarda inceleme altına alınmaktadır.
 
Tedavi edici parasentez, karın boşluğunda birikmiş olan vücut sıvısının tanı ve/veya tedavi amaçlı dışarıdan bir iğne yardımıyla boşaltılması işlemidir. Bu işlem genellikle karaciğer hastalıkları, barsak hastalıkları, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kanser gibi sağlık sorunlarına bağlı olarak karında sıvı birikmesi durumunda uygulanır.

Parasentez genellikle yoğun bakım ünitelerinde ve genel cerrahi kliniklerinde yatan kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan hastalara, karında tümör veya kist bulunan hastalara, periton (karın zarı) sıvısı olan hastalara uygulanmaktadır.

Parasentez işlemi sırasında asitin az olduğu hastalarda hasta lateral dekübitis pozisyonunda (sağ veya sol tarafta) iğne ile yapılabilir.

Parasentez işlemi abdominal sıvıların boşaltılması için yapılan bir prosedürdür. Bu işlemi genellikle bir cerrah, genel cerrahi uzmanı veya yoğun bakım uzmanı gerçekleştirir.

Amniyosentez ise bebeğin genetik analizi için yapılan bir testtir. Bu test sırasında amniyotik sıvı laboratuvar ortamında incelenir ve bebeğin kromozom yapısı, varsa genetik hastalıklar, metabolik hastalıklar, enfeksiyon varlığı ve akciğer gelişimi gibi faktörler değerlendirilir. Amniyosentez sonuçları genellikle %99 üzerinde güvenilirlik oranına sahiptir.

Karında sıvı birikmesi, assit olarak adlandırılan durumu ifade eder. Assit genellikle karaciğer hastalıkları, kanser, kalp ve böbrek yetersizliği gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir. Karında sıvı birikmesinin en yaygın nedenlerinden biri karaciğer sirozu olarak bilinmektedir.
 
Geri
Üst