Tedarik Zinciri Yonetimi ne demek?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
248.625
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tedarik Zinciri Yönetimi ne demek?​

Tedarik Zinciri Yönetimi (İng: Supply Chain Management, SCM) müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir.

Tedarik zinciri yönetiminin işletmelere sağladığı faydalar nelerdir?​

Tedarik zinciri yönetiminin işletmelere sağladığı faydalar nelerdir?
SAĞLADIĞI YARARLAR Tedarik Zinciri Yönetiminin işletmeler arası işbirliği sonucunda sağladığı bilgi paylaşımları yardımı ile kaynakların gereksiz kullanımı ve zaman israfından kaçınılması gibi yararları başta olmak üzere oldukça fazla yararından bahsetmek mümkündür.

Iyi bir tedarik zinciri yönetimi nasıl olmalıdır?​

Tedarik zinciri yönetimi sırasında en önemli konulardan biri doğru tedarikçilerle çalışmaktır. İşinizin sürekliliğini sağlayabilecek, düzenli olarak stok yenilemesi yapabileceğiniz, güvenebileceğiniz, ödeme süreçlerini iyi yönetebileceğiniz tedarikçilerle anlaşmanız başlangıçta önemlidir.

Tedarik Zinciri Yönetimi doğru zaman nedir?​

Tedarik Zinciri Yönetimi doğru zaman nedir?
Tedarik Zinciri Yönetimi doğru ürünün doğru zamanda tedariğine, doğru miktarda sevk edilmesine ve doğru lokasyona ulaştırılmasına odaklanır. Perakende Tedarik Zinciri yönetiminin önceliklerinde müşteri memnuniyeti yer almaktadır. Tüketici ihtiyacını mağazalarda bulundurduğu sürece TZY başarı gösteriyor demektir.

Tedarik Zinciri Yönetimi aşamaları nelerdir?​

Temel tedarik zinciri yönetim süreçleri arasında satış ve operasyon planlama, talep ve sipariş yönetimi, stratejik iş planlaması, üretim, stok yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyat yer almaktadır. Söz konusu zincir yönetiminin verimli araçlarla en doğru şekilde yapılması halinde şirket büyüyecek ve kar oranı artacaktır.

Tedarik zinciri yönetimi kavramı ilk kez hangi yıl?​

Tedarik zinciri yönetimi kavramı ilk kez hangi yıl?
Tedarik Zinciri Yönetimi Tarihsel Gelişim Süreci Bilişim teknolojileri, pazarlama ve stratejik planlama da Lojistik uygulamalarına eklenince, 2000′ li yılların başlarından itibaren bu kapsamlı uygulama Tedarik Zinciri Yönetimi olarak kabul edilmeye başlanmıştır.
 
Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management, SCM), malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetilerek müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata ve tüm tedarik zinciri için en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan bir sistemdir.

Tedarik zinciri yönetiminin işletmeler için sağladığı faydalar arasında kaynakların gereksiz kullanımının azaltılması, zaman israfının önlenmesi, işbirliği ve bilgi paylaşımı yoluyla verimliliğin artması, maliyetlerin düşmesi, müşteri memnuniyetinin artması, rekabet gücünün artması gibi unsurlar öne çıkar.

İyi bir tedarik zinciri yönetimi için doğru tedarikçilerle çalışmak önemlidir. İşletmeniz için süreklilik sağlayabilecek, stok yönetiminde destek olabilecek, güvenilir ve ödeme süreçlerini düzgün yönetebilecek tedarikçilerle işbirliği yapmak gereklidir.

Tedarik Zinciri Yönetimi doğru zaman, doğru ürünün doğru zamanda tedariğini, doğru miktarlarda sevkiyatını ve doğru lokasyona ulaştırılmasını vurgular. Özellikle perakende sektöründe müşteri memnuniyeti önemlidir ve müşterilerin talep ettiği ürünlerin doğru zamanda mağazalara ulaştırılması büyük önem taşır.

Tedarik zinciri yönetimi aşamaları arasında satış ve operasyon planlama, talep ve sipariş yönetimi, stratejik iş planlaması, üretim, stok yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyat gibi süreçler bulunur. Bu aşamaların etkili bir şekilde yönetilmesi, şirketin büyümesine ve karlılığının artmasına katkı sağlar.

Tedarik zinciri yönetimi kavramı, bilişim teknolojileri, pazarlama ve stratejik planlama alanlarıyla lojistik uygulamalarının bir araya gelmesiyle 2000'li yılların başlarından itibaren Tedarik Zinciri Yönetimi olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Bu tarihten itibaren tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin karar alma süreçlerinde ve operasyonel süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır.
 
Geri
Üst