Tedarik zinciri sistemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
247.395
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tedarik zinciri sistemi nedir?​

Tedarik zinciri ya da lojistik ağı, ürün(ler) ya da hizmet(ler)in tedarikçiden müşteriye doğru hareket(ler)ini kapsayan ve bu süreç içerisindeki örgütler, insanlar, teknoloji, faaliyetler, ve kaynaklar sistemlerinin bütününe verilen isimdir.

Tedarik zinciri neleri kapsar?​

Öncelikle, Tedarik Zinciri nedir sorusuna hızlı bir cevap verelim: Tedarik Zinciri kavramı; ürününüzün tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve nihai olarak da tüketiciler arasındaki hareketini sağlayan ilişkiler ve bağlantılar bütünüdür.

Tedarik zincirinde bilgi teknolojisinin temel amacı nedir?​

Tedarik zincirinde bilgi teknolojisinin temel amacı nedir?
Bilgi Teknolojisi (BT), özellikle tedarik zincirindeki firmaların geleneksel sınırlarını kapsayan teknolojiler kullanıldığında tedarik zincirinin enteg- rasyonunu kolaylaştırabilmektedir. Bu türden BT organizasyonlar arası bilgi siste- mi olarak bilinmektedir. Elektronik veri değişimi (EDI) de bunun bir örneğidir3.

Tedarik zinciri yöntemleri nelerdir?​

Tedarik zinciri yöntemleri nelerdir?
Temel tedarik zinciri yönetim süreçleri arasında satış ve operasyon planlama, talep ve sipariş yönetimi, stratejik iş planlaması, üretim, stok yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyat yer almaktadır.

Tedarik zinciri yönetimi ne iş yapar?​

Tedarik zinciri yöneticileri malların üreticilerden tedarikçilere ve daha sonra müşterilere ulaştırılmasından ve bu süreçteki işlemlerden sorumlu kişilerdir. Tedarik zinciri yöneticisi doğru miktarda malın ya da ürünün doğru zamanda doğru kişilere depolardan ulaştırılmasını koordine etmekten sorumludur.

Tedarik zinciri ilişkileri nedir?​

Tedarik zinciri ilişkiler ve bağlantılar bütünüdür. İlişkiler ve bağlantılar ürünlerin tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve nihai olarak da tüketiciler arasındaki hareketini sağlar. Bütün bu yapının tamamı tedarik zinciri olarak da adlandırılır.

Tedarik zinciri yönetimi aşamaları nelerdir?​

Tedarik zinciri yönetimi aşamaları nelerdir?

Lojistik Bilgi Sistemi nedir?​

Lojistik Bilgi Sistemi nedir?
Lojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder. Bir başka tanımla lojistik; doğru ürünü, doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde, doğru kalitede, rekabetçi bir fiyatla sağlamaktır.
 
Tedarik zinciri sistemi, bir ürün veya hizmetin tedarikçiden müşteriye doğru hareketini kapsayan ve bu süreçte yer alan örgütler, insanlar, teknolojiler, faaliyetler ve kaynakların bütünüdür. Tedarik zinciri, ürünün tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve son kullanıcılar arasındaki ilişkileri ve bağlantıları içerir.

Tedarik zinciri sistemi aşağıdaki unsurları kapsar:
1. Tedarikçiler
2. Üreticiler
3. Toptancılar
4. Dağıtımcılar
5. Perakendeciler
6. Müşteriler

Tedarik zincirinde bilgi teknolojisinin temel amacı, firmalar arasındaki sınırların kapsanmasını kolaylaştırarak tedarik zincirinin entegrasyonunu sağlamaktır. Bilgi Teknolojisi (BT) sayesinde, elektronik veri değişimi gibi teknolojiler kullanılarak tedarik zinciri üzerindeki işlemler optimize edilebilir ve verimlilik artırılabilir.

Tedarik zinciri yönetimi aşamaları şunlardır:
1. Satış ve operasyon planlama
2. Talep ve sipariş yönetimi
3. Stratejik iş planlaması
4. Üretim
5. Stok yönetimi
6. Depo yönetimi
7. Sevkiyat

Tedarik zinciri yöneticileri, malların üreticilerden tedarikçilere ve son olarak müşterilere ulaştırılmasından sorumlu kişilerdir. Doğru miktarda malın veya ürünün doğru zamanda doğru kişilere ulaştırılmasını sağlamak, depolardan sevkiyatı koordine etmek ve sürekli işlem ve lojistik operasyonlarını optimize etmek tedariğin temel görevidir.

Lojistik Bilgi Sistemi, bir ürünün üreticiden tüketiciye kadar süren tüm nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi süreçlerini kapsayan bir bilgi sistemidir. Temel amacı, doğru ürünü doğru zamanda doğru kişilere ulaştırmak ve rekabetçi fiyatla tedarik zincirini optimize etmektir.
 
Geri
Üst