AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tedarik zinciri performans bilesenleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tedarik zinciri performans bileşenleri nelerdir?​

Bunlar: Üretim, envanter, konum, taşıma ve bilgi’yi kapsayan yönlendirici unsurlardır. Bazı yazarlarca performans bileşeni olarak da tanımlanan bu beş alanın, bir tedarik zincirinde ihtiyaç duyulan becerileri (yeterlilikleri) ortaya koyabilmesi etkin bir biçimde yönetilmesini gerektirmektedir.

Tedarik zinciri yapısı nelerdir?​

Tedarik zinciri ilişkiler ve bağlantılar bütünüdür. İlişkiler ve bağlantılar ürünlerin tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve nihai olarak da tüketiciler arasındaki hareketini sağlar. Bütün bu yapının tamamı tedarik zinciri olarak da adlandırılır.
Tedarik zincirinde satınalma kararları nelerdir?​
TEDARİK ZİNCİRİNDE SATIN ALMA KARARLARI Doğru Ürünler (beklenen mallar/hizmetler) 2. Doğru Yer (istenilen yerde) 3. Doğru Zaman (istenilen zamanda) 4. Doğru Fiyat (beklenen fiyatta) 5.

Tedarik zinciri süreci nelerdir?​

Tedarik zinciri süreci nelerdir?
Başka bir sınıflamaya göre ise tedarik zinciri faaliyetleri; talep tahmini, tedarik planlaması ve kontrol, üretim planlaması ve kontrolü, dağıtım planlaması ve kontrolü, stok yönetimi, taşıma yönetimi, sipariş süreçleme, tedarik zincirindeki ilişkilerin yönetimidir (Shah, 2009:9).

Müşteri sipariş çevrimi süreçleri nelerdir?​

Müşteri sipariş çevrimi süreçleri nelerdir?
Müşteri sipariş çevrimi müşteri/parekendeci arabiriminde oluşur ve müşteri siparişinin alınması ve müşteri ihtiyacının karşılanması ile l l l ilgili tüm süreçleri içerir. kararı verdiği yere gelmesi sürecidir.

Tedarik zinciri hangi bileşenle başlar?​

Tipik olarak tedarik zinciri doğal kaynakların çevresel ve biyolojik duzenlenmesi ile başlar, hammaddelerin insan tarafından çıkarılması ile devam eder, ve depolanma, uzak coğrafik yerleştirmeler ve son olarak müşteriye ulaşmasından önce birçok üretim halkalarını( örneğin parça yapılandırması, montaj, ve birleştirme) …

Tedarik zinciri nedir makale?​

Tedarik zinciri, hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren ve nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üreti- ci ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağdır (Lee and Billington, 1992: 66).
Tedarik faktörleri nelerdir?​
Tedarik zinciri yönetimini etkileyen faktörler müşteri ta- lepleri, küreselleşme, rekabet, bilgi ve iletişim, resmi etkiler, çevre, çalışanların bilgi ve becerileri olmak üzere yedi faktör altında incelenecektir.

Operasyonel kararlar nelerdir?​

Operasyonel kararlar nelerdir?
Operasyonel kararlar, genellikle ilke veya süreç oluşturulmasını kapsar. Bunlar, taktiksel seviyede yürütülen belirli bir projeye veya hedefe odaklanır ve taktiksel kararları daha kişisel ve ileriye yönelik hale getirmek için kullanılır.

Tedarik zinciri yönetimi süreçleri nelerdir?​

Tedarik zinciri yönetimi süreçleri nelerdir?
Tedarik Zinciri ürün veya hizmetin üretilmesinden dağıtılmasına kadar olan tüm süreçleri kapsar. İşletmenin ürün veya hizmet geliştirme, depo, stok, dağıtım, satış, pazarlama, tedarikçi ve müşteri ilişkileri, finans ve muhasebe birimlerinin birbirleri ile entegre çalışmasını da sağlar.
 
Tedarik zinciri performans bileşenleri, genellikle beş ana unsuru kapsar:

1. Üretim: Üretim süreçleri, kapasite yönetimi, kalite kontrol ve verimlilik gibi unsurları içerir. Doğru üretim stratejileri ve süreçlerinin belirlenmesi bu bileşenin önemli bir parçasıdır.

2. Envanter: Envanter yönetimi, malzeme stok seviyelerinin belirlenmesi, talep tahminleri, tedarik zinciri içindeki akışın optimize edilmesi gibi unsurları içerir. Doğru envanter yönetimi, maliyetleri düşürmek ve müşteri memnuniyetini artırmak açısından önemlidir.

3. Konum: Tedarik zincirindeki tesislerin ve depoların stratejik konumu, lojistik ağların optimize edilmesi, coğrafi faktörlerin dikkate alınması gibi unsurları içerir. Doğru konum stratejileri, taşıma maliyetlerini azaltabilir ve teslimat süreçlerinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

4. Taşıma: Taşıma yönetimi, malzeme ve ürünlerin sağlıklı bir şekilde tedarik zinciri boyunca taşınmasını sağlar. Lojistik stratejiler, taşıma modları seçimi, taşıma planlaması gibi unsurları içerir. Verimli taşıma süreçleri, maliyetleri düşürmek ve teslimat süreçlerini hızlandırmak için kritiktir.

5. Bilgi: Bilgi yönetimi, veri analizi, tahmin modelleri, stok izleme, sipariş yönetimi gibi unsurları içerir. Doğru bilgi akışı, tedarik zinciri içindeki tüm bileşenler arasındaki iletişimi güçlendirir ve karar alma süreçlerini destekler.

Bu beş ana bileşen, bir tedarik zincirinin etkin bir şekilde yönetilmesi ve performansının artırılması için önemli rol oynamaktadır. Her bir bileşenin doğru stratejilerle yönetilmesi, tedarik zincirindeki verimliliği, esnekliği ve rekabetçiliği artırabilir.
 
Geri
Üst