AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tebuk seferinde ne oldu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tebük seferinde ne oldu?​

Tebük Seferi, Ekim 630’da İslam peygamberi Muhammed ve 30,000 kişilik İslam ordusunun Tebük’te Bizans ordusuna karşı hücuma geçmesi sonucu meydana gelen olay. Bu muharebe tipik Bizans-Arap Savaşları gibi olmamıştır. Muharebe yapılmadan Bizans ordusu geri çekilmiştir.

Bekkaun ne demek?​

Bekkaun ne demek?
İslam tarihinin bir safhasında önemli bir yer tutar bu insanlar. Kelimenin tekili ‘El-Bekka’dır. Çoğulu Bekkain, bükkaun; çok ağlayanlar anlamına gelir.

Kab bin Malik hangi savaşa katılmadı?​

Kab bin Malik hangi savaşa katılmadı?
Avvâm ile (İbn Sa’d, III, 102) kardeş yaptı. İbn Ebû Hâtim, Kâ’b’ın ehl-i Suffe’den olduğunu söyler. Bazı kaynaklardaki bilgilerin aksine Ṣaḥîḥ-i Buḫârî’de (“Meġāzî”, 79) onun Bedir Gazvesi’ne katılmadığı rivayet edilmiş olup Tebük Gazvesi (9/630) dışında diğer gazvelerin hepsinde bulunduğu bilinmektedir.

Peygamber efendimiz peygamberliğini ilk nerede açıkladı?​

Peygamber’in bi’setin ilk yıllarında Mekke’de İslâmiyet’i tebliğ ettiği ev Dârülerkam.

Rıdvan biatı nerede oldu?​

Rıdvan biatı nerede oldu?
Rivayete göre Hz. Peygamber, ölüm üzerine veya savaştan kaçmamak üzere ashabıyla biatlaşmıştır. Biat, Hudeybiye’de “semure” denilen sakız veya mugaylân cinsi bir çeşit çöl ağacının altında meydana gelmiştir. Dolayısıyla bu biat “Bi’atü’ş-şecere” veya “Şeceretü’r-Rıdvan” isimleriyle de anılmıştır (Fayda, 1992: 39-40).

Mülaane ayeti ne demek?​

Mülaane ayeti ne demek?
Bu olay üzerine aşağıdaki “mulâane ayeti” indi. “Hanımlarına zina isnat edip de, kendilerinden başka şahitleri olmayanların şahitliği, doğru söyleyenlerden olduğuna dair dört defa Allah’ı şahit tutup yemin etmesiyle olur. Beşinci defasında, eğer yalan söyleyenlerden ise, Allah’ın lânetinin kendi üzerine olmasını diler.
Kuranı Kerimde ağlayanlar kimlerdir?​
Hz. Peygamber (s.a.v.)’in yanında yer alamıyoruz diye ağlayarak, gözyaşı döke döke ayrıldılar… Bunların adları İbn Hisam, Vakıdi, İbn Sa’d, Üsdülğabe ve el-İsabe adlı siyer kitaplarında geçer. Hatta bazılarına göre bunlar Mukarrin’in 7 oğludur.

En fakir sahabe kimdir?​

En fakir sahabe kimdir?
Öte yandan adı Suheyf olan bir sahabe de vardır. Bu sahabe ise parası olmadığı hatta başını sokacak bir evi bile olmadığı için hiç böyle bir niyete dahil olmaz. Suheyf (r.a), nerede yemek bulursa orada yemek yer nerede uykusu gelse orada uyur, devamlı Allah Teala’ya ibadetle meşgul olurdu.
 
Tebük Seferi, 630 yılında gerçekleşen bir olaydır. İslam peygamberi Muhammed'in liderliğindeki 30,000 kişilik İslam ordusu, Bizans ordusuna karşı harekete geçmiş ve hücuma geçmiştir. Ancak bu muharebe tipik Bizans-Arap Savaşları gibi olmamış, çatışma olmadan Bizans ordusu geri çekilmiştir.

"Bekkaun" kelimesi İslam tarihinin önemli bir bölümünde yer alan bir grup insanı ifade eder. Kelimenin tekili "El-Bekka" olarak geçer ve çoğulu "Bekkain" veya "bükkaun" şeklinde kullanılır. Bu kelime, "çok ağlayanlar" anlamına gelir.

Kab bin Malik, Tebük Gazvesi dışındaki tüm savaşlara katılmıştır. Bazı kaynaklarda Bedir Gazvesi'ne katılmadığı iddia edilse de genel olarak diğer savaşlarda yer aldığı bilinmektedir.

Peygamber efendimiz, peygamberliğini ilk olarak Mekke'de İslam'ı tebliğ ettiği ev olan Dârülerkam'da açıklamıştır.

Rıdvan biati, Hudeybiye'de "semure" denilen bir çeşit çöl ağacının altında gerçekleşmiştir. Bu biat aynı zamanda "Bi'atü'ş-şecere" veya "Şeceretü'r-Rıdvan" isimleriyle de anılmıştır.

"Mülaane ayeti", zina isnat edilen hanımların masumiyetini kanıtlamak için dört defa Allah'ı şahit tutarak yemin etmeleri durumunda yapılan bir yemin pratiktir. Eğer beşinci defada yalan söyledikleri ortaya çıkarsa, Allah'ın lâneti kendilerine yönelir.

Kuranı Kerim'de ağlayanlar, Hz. Peygamber'in yanında yer alamayıp ayrılmak zorunda kalan ve gözyaşı döken Müslümanlardır. İbn Hisam, Vakıdi, İbn Sa'd, Üsdülğabe ve el-İsabe gibi siyer kitaplarında adları geçmektedir.

En fakir sahabe olarak bilinen Suheyf, parası olmadığı ve hatta sokacak bir evi olmadığı için herhangi bir niyetle savaşa katılmamıştır. Suheyf, var olan imkanlarla yetinip Allah'a ibadet etmeye devam etmiştir.
 
Geri
Üst