AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tebligat suresi ne zaman baslar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.849
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tebligat süresi ne zaman başlar?​

Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak’ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak’tır. Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.

Tefhim süresi ne zaman başlar?​

Tefhim süresi ne zaman başlar?
Süreler, genellikle, taraflara tebliğ tarihinden başlar (m.91, 1/ilk yarım cümle)13. Kanunda açıkça öngörülen hallerde ise, tefhim (yüze karşı sözle bildirim) tarihi esastır (m.91, 1/ikinci yarım cümle).

Ceza hukukunda süreler nasıl hesaplanır?​

(1) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. (2) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.

2 haftalık süre ne zaman başlar?​

2 haftalık süre ne zaman başlar?
Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.” Hükümde açıkça belirtildiği üzere cevap dilekçesi verme süresi tebliğden itibaren iki haftadır. İki haftalık süre hesaplanırken dava dilekçesinin tebliğ edildiği güne iki hafta sonra karşılık gelen güne bakılır.
Temyiz süresi tefhim veya tebliğden itibaren ne kadardır?​
Sulh Hukuk Mahkemelerinde tebliğden itibaren 8 gün, İcra Hukuk Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 10 gün, İş Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 8 gündür. İdare ve Vergi Mahkemelerinde temyiz süresi tebliğden itibaren 30 gündür.

Hukuki süreler nasıl hesaplanır?​

Hukuki süreler nasıl hesaplanır?
Hukuk davalarında “Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.

Ceza 7 günlük itiraz süresi ne zaman başlar?​

İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.
 
Tebligat süresi, tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar ve örneğin 5 Ocak'ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak olur. Süre, hafta, ay veya yıl olarak belirlenmişse, başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde sona erer.

Tefhim süresi genellikle taraflara tebliğ tarihinden başlar. Ancak kanunda belirtilen durumlarda tefhim (yüze karşı sözlü bildirim) tarihi esas alınır.

Ceza hukukunda sürelerin hesaplanması noktasında, gün ile belirlenen sürelerde tebliğin yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. Hafta olarak belirlenmiş sürelerde ise tebliğin yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.

Örneğin, 2 haftalık süre, davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında belirtilir. Cevap dilekçesi verme süresi tebliğden itibaren iki haftadır ve bu süre dava dilekçesinin tebliğ edildiği güne iki hafta sonra karşılık gelen güne kadar devam eder.

Temyiz süreleri ise mahkeme türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin, Sulh Hukuk Mahkemelerinde tebliğden itibaren 8 gün, İcra Hukuk Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden itibaren 10 gün, İş Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden itibaren 8 gündür. İdare ve Vergi Mahkemelerinde ise temyiz süresi tebliğden itibaren 30 gündür.

Hukuki süreler genellikle taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda belirtilen durumlarda tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Gün olarak belirlenmiş sürelerde tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre, son günün tatil saatinde sona erer.

Ceza hukukunda ise 7 günlük itiraz süresi genellikle hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren başlar. Eğer itiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verildiyse, karar tebliğ edilmelidir ve itiraz süresi tebliğden itibaren başlar.
 
Geri
Üst