Tebligat adresinde kimse bulunamazsa ne olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tebligat adresinde kimse bulunamazsa ne olur?​

MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.

Tebligat için adrese gelen memur adreste kimseyi bulamazsa ne yapmalıdır?​

Tebliğ memuru muhatabın bilinen en son adresine tebligat evrakını gö- türdüğünde muhatabın evinde bulunamaması söz konusu olabilir. Muhatap adresinde bulunmadığı takdirde, tebligat kendisi ile birlikte aynı konutta otu- ran kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılacaktır (Teb. K. m. 16, Teb. K. Yön. m. 25).

Bila tebliğ iade edildiği ne demek?​

Bila tebliğ iade edildiği ne demek?
Bildirilen adrese çıkarılan tebligatın bila tebliğ iade edilmesi halinde, tebligat, muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre çıkarılacaktır.

Adres değişikliği bildirilmemesi durumunda tebligat nasıl yapılır?​

Yön. m. 48/1-2’ye göre yapılan araştırma neticesinde de bir adres bulunamazsa muhatabın adresi meçhul sayılmaktadır. Bu durumda, ilanen tebligat yapılacaktır11. bildirilmesi mecburiyetinden bahsedebilmek için öncesinde muhataba geçerli bir tebligatın yapılmış olması gerekmektedir.

Tebligat hangi hallerde usulsüz sayılır?​

Muhatabın usule uygun yapılmayan tebliği öğrenme tarihi tebliğ tarihi sayılacaktır. Ancak usulsüz tebliğ muhatap tarafından öğrenilmedikçe herhangi bir sonuç doğurmaz. Örnek olarak tebligat yapılacak kişinin evde olmaması durumunda tebligat evdeki 18 yaş altı bir çocuğa yapılırsa yapılan bu tebligat usulsüz olacaktır.

Muhtara gelen tebligat alınmazsa ne olur?​

Muhtara gelen tebligat alınmazsa ne olur?
Bu konudaki en büyük problem, postacı tarafından muhtara bırakılan tebligat 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre muhtara bırakıldığı tarih itibariyle ilgili kişiye tebliğ edilmiş sayılmakta ve kişinin tebligattan haberim yoktu, sonradan haberim oldu gibi itiraz ve iddiaları dikkate alınmamaktadır.
Tebligat teslim alınmazsa ne olur?​
Usulsüz olarak kabul edilen tebligatların tekrar geçerli hale gelmesi ise ilgili muhatabın tebligatı teslim alması ile olmaktadır. Adresin boş olduğu ve ilgili tebligatı bırakacak kimsenin bulunamadığı durumlarda, adresteki kapıya resmi bir ihbar yazısı asılır.
Tebligat eski adrese gider mi?​
Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.

Tebligat iade geldi ne yapmalıyım?​

Tebligat iade geldi ne yapmalıyım?
Sonuç olarak; bilinen son adrese yapılan tebligat iade döndüğünde, kişinin mernise kayıtlı adresi bu adresten farklı olsa dahi doğrudan Tebligat Kanununun 21. Maddesinin 2. Fıkrasına göre tebligat yapılacak olup mernis adresine normal tebligat çıkartılmasına ihtiyaç duyulmayacaktır.

21 2 tebligat iade edilir mi?​

Tebligat iade olmuş ise TK 21/2’ye göre kişinin MERNİS adresine tebligat yapılır. Ancak; Bilinen son adres ile MERNİS adresin aynı olması durumunda TK 10/1 maddesine göre kişiye önce normal tebligat yapılır, tebligat iade olursa o takdirde MERNİS adresine tebligat yapılacaktır.

MERNİS adresi olmayan kişiye nasıl tebligat yapılır?​

Kişi, kayıtlı mernis adresinde, hiçbir şekilde bulunmamışsa ve, bu adresten ayrılmışsa, evrak, tebliğ memuru tarafından, muhtara, zabıtaya ya da ihtiyar heyeti azasına teslim edilir. Bu teslim itibariyle söz konusu olan tarih, sistemde kayıtlı olan adresin olduğu bina kapısına yapıştırılır. Bu tarih tebliğ tarihidir.

Adres degisikligi bildirilmezse ne olur?​

Adres degisikligi bildirilmezse ne olur?
Eğer yapılan ikametgah değişikliği bildirilmez ya da geç bildirilirse o zaman ceza uygulanır. Bu ceza 1 ay içerisinde Defterdar muhasebe müdürlüğüne ya da mal müdürlüğü ne yapılmalıdır. Eğer bu süre içerisinde yine ceza ödenmez ise o zaman belli oran dahilinde ceza daha yüksek noktaya çıkmaktadır.

Tebligatın usulsüz olduğunu kim ileri sürebilir?​

Muhatap adına aynı adreste oturan kişiye tebligat yapılırken, kişinin muhatap ile aynı çatı altında oturduğu tebliğ mazbatasında belirtilmedikçe tebligat usulsüz sayılacaktır .

Telefon ile tebligat olur mu?​

Ankara. Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesi uyarınca yapılan elektronik tebligata ilişkin telefon veya elektronik posta adresine bilgilendirme mesajı gönderilmemesinin, tebligatın süresini ve geçerliliğini etkilemeyeceğine hükmetti.

Adresin kapalı olması ne demek?​

Adresin kapalı olması ne demek?
Tebligatın muhatabı adresinden oturmakla birlikte, tebliğ yapıldığı sırada kendisi veya kendisi adına tebliği alacak kimseler adreste bulunmaz, kısaca adres kapalı ise, adreste bulunmama nedeninin komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, meclis üyesi, zabıta veya memurlardan öğrenilmesi, tebliğ tutanağına …
Tebligat Bila dönerse ne yapılır?​
Resmi tebligat önce bilinen adrese gönderilmeli,bila tebliğ dönerse MERNİS adresine gönderilmelidir. Mahkemelerce,icra dairelerince,vergi dairelerince vatandaşlara bildirimler asıl olarak ptt aracılığıyla yazılı olarak gönderilmektedir.
Tebliğ mazbatası ne işe yarar?​
Tebliğ Mazbatası; Tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilip edilmediği ile tebliğ şeklini gösteren ve düzenleyen merciye geri gönderilen tebliğ evrakı parçasıdır.

Uyapta kapalı tebligat ne demek?​

Uyapta kapalı tebligat ne demek?
Kapalı tebligatta tebliğ yapılacak kişi ya da kuruma duruşma günü ve saati, keşif günü ve saati, ihtar, şerh, karar, bilirkişi raporu veya iddianame gibi evrakların tebliği yapılmaktadır. Bu tebligat türü cepli tebligat olarak da bilinmektedir.

Bila iade dönmek ne demek?​

MERNİS adresi olmayan borçluya tebligat nasıl yapılır?​

Tebligat muhtarlıkta kaç gün kalır?​

Tebligat muhtarlıkta kaç gün kalır?
Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarname kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış kabul edilir.

Eve gelen tebligat alınmazsa ne olur?​

 
Tebligat adresinde kimse bulunamazsa genellikle tebligat, oturan kişilere veya hizmetçilere yapılır. Tebliğ memuru adresinde kimseyi bulamazsa tebligatı aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilere yapmak durumundadır. Eğer tebligat alıcısı evde bulunmuyorsa, tebligatın muhatabın adresinde bir başkasına yapılması yasal bir prosedürdür.

Eğer tebligat iade edilmişse, bu durumda tebligat adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine göre çıkarılacaktır. Tebligatın iade edilmesi durumunda, tekrar geçerli hale gelmesi için ilgili muhatabın tebligatı teslim alması gerekmektedir. Adres değişikliği bildirilmediğinde ya da geç bildirildiğinde ceza uygulanabilir ve tebligat yapılan adres ile MERNİS adresi arasında fark varsa, MERNİS adresine tebligat yapılacaktır.

Tebligatın usulsüz olduğunu ileri sürebilecek olanlar arasında muhatap adına aynı adreste oturan kişi bulunmaktadır. Eğer tebligatın usulsüz olduğunu iddia eden bir kişi, tebligat mazbatasında adı belirtilmediyse tebligat usulsüz sayılabilir.

Telefon ile tebligat genellikle yapılmamakla birlikte, Vergi Usul Kanunu'nun belirlediği durumlar haricinde telefonla veya elektronik posta ile tebligatın geçerliliği etkilenmeyebilir. Bu durumda tebligat usulsüz sayılmaz.

Son olarak, MERNİS adresi olmayan kişilere tebligatın muhtara, zabıtaya ya da ihtiyar heyeti azasına teslim edilerek yapılacağı belirtilmektedir. Bu durumda sistemde kayıtlı olan adresin olduğu bina kapısına tebligat yapıştırılarak tebliğ işlemi gerçekleştirilir ve bu tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst