AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TDK emsal ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TDK emsal ne demek?​

TDK emsal sözcüğü için anlamı açısından karşımıza, ‘Benzerler, eş biçiminde ya da aynı değerde olanlar’ üzerinden ifade sunuyor. Herhangi bir durum ya da olgu için birbirlerini benzerlik gösteren ve aynı değere sahip olanlar şeklinde de anlatılabilir.

2 emsal ne demek?​

2 emsal ne demek?
Arsa üzerine yapılabilecek toplam inşaat alanını ifade eder. Yukarıda belirtilen örnekten gidecek olursak, 250 mt kare arsanın KAKS değeri (emsal) 2,00 olduğunu varsayarsak, bu arsa üzerine yapılabilecek inşaat alanı toplamda 250 x 2,00 = 500 mt kare dir.

Denk emsal ne demek?​

Benzer, eş, denk, “Emsal teşkil etmek” mesela, misal (örnek) kökünden gelir. anlamı (manası) başka davalara, olaylara, vukuatlara örnek, denk veya benzeri alınıp etüd taslak veya baz alınabilecek türden olabilecek herşey hukuki terim kapsamında. Er, onbaşı ve çavuşlara verilen genel ad.

Eşsiz ne demek TDK?​

Eşsiz ne demek TDK?
sf. 1. Eşi benzeri olmayan veya eşi benzeri görülmemiş olan: “Senin için, köyden fışkıran eşsiz bir zekâ diyorlar.” -N. F.

Emsal alan hesabı nasıl yapılır?​

Emsal Formülü Nedir? Şematik gösterimdeki TAKS oranı, parsel yüzölçümü ile çarpılarak parsel üzerinde yapılacak yapının en fazla ne kadarlık alan kaplayacağı hesaplanır. Örneğin 1000 m2 yüzölçümlü parselin TAKS oranı 0,30 ise yapılacak yapı en fazla 300 (1000×0,30) m2 alanı kapsayabilir.

1 5 emsal ne demek?​

1 5 emsal ne demek?
İmar ile ilgili çevrelerde daha çok KAKS (Kat alanı katsayısı) olarak bilinen emsal, bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanını belirleyen bir oran. Bu oran, imar durum belgesinde KAKS: 1,5 gibi ifadelerle yer buluyor. Bu da “arsaya 1,5 emsal verilmiş” anlamına geliyor.

Yuzde 40 emsal ne demek?​

“yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40’dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40’ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2’yi geçmemelidir.

Emsal ne demek edebiyat?​

Emsal ne demek edebiyat?
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Emsal kelimesi, ‘benzer olan, örnek olan ve eş biçiminde’ anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu veya olguyu örnek verirken ona benzer olan etkiye anlatır. Diğer bir tabirle örnek olmak şeklinde anlatılan bir kelime olarak öne çıkmaktadır.

Eşsiz olmalı ne demek?​

sıf. (Güzellik, büyüklük vb. nitelikleri bakımından) Eşi ve benzeri olmayan, görülmemiş, müstesnâ, emsalsiz, yektâ: Eşsiz Boğaz, şerefli hayâlin derindedir / Senden kalan o levhada her şey yerindedir (Yahyâ Kemal).

Eski Türkçede eşsiz ne demek?​

Eski Türkçede eşsiz ne demek?
yekta / يَكْتَا Tek, yalnız, eşsiz.
 
TDK emsal, genel anlamıyla benzerler, eş biçiminde veya aynı değerde olanlar anlamına gelir. Örneğin, emsal alan hesabı yapılırken belirli bir arsa üzerine yapılacak inşaat alanını ifade etmek için kullanılır. Ayrıca 2 emsal, arsa üzerine yapılabilecek toplam inşaat alanını temsil eder. Örneğin, bir arsanın KAKS değeri (emsal) 2,00 ise, arsa üzerine yapılabilecek inşaat alanı 250 x 2,00 = 500 metrekare olacaktır.

Denk emsal terimi genellikle "emsal teşkil etmek, örnek olmak" gibi anlamlar içerir. Özellikle hukuki terimlerde, farklı davalara, olaylara veya vukuatlara örnek veya benzeri alınabilen her şey olarak kullanılabilir.

Eşsiz kelimesi ise tek, yalnız, eşi benzeri olmayan anlamlarına gelmektedir. Örneğin, "Eşsiz güzellikte bir manzara" ifadesinde eşsiz, benzersiz ve görülmemiş anlamında kullanılmıştır.

Emsal alan hesabı için genellikle Taks (Toplam Arsa Taksimi) oranı kullanılır. Bu oran, parsel yüzölçümü ile çarpılarak parsel üzerinde yapılacak yapının en fazla ne kadarlık alan kaplayacağını hesaplar. Örneğin, 1000 metrekare yüzölçümlü bir parselin Taks oranı 0,30 ise, yapılacak yapının en fazla kaplayabileceği alan 1000 x 0,30 = 300 metrekare olacaktır.

Son olarak, Eski Türkçede "eşsiz" kelimesi "yekta" şeklinde kullanılmaktaydı ve tek, yalnız, eşsiz anlamlarına gelirdi. Bu kelimeyle de bir şeyin diğerlerinden farklı ve özel olduğu vurgulanır.
 
Geri
Üst