AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TCK 87 3 maddesi cezasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.849
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TCK 87 3 maddesi cezası nedir?​

“Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hâllerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hâllerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur”, Şeklinde hükümler içermektedir.

Darptan kaç yıl yatılır?​

Darptan kaç yıl yatılır?
Buna göre darp fiilini gerçekleştiren kişiye verilecek ceza, işlediği suçunun niteliği ve mağdura verilen zarara göre değişkenlik gösterecektir. Buna göre; darp fiili mağdurun vücuduna acı vermiş yahut sağlık ya da algılama yeteneğinin bozulmasına sebep olmuşsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Darptan ceza alinir mi?​

Türk Ceza Kanunu m. 86 hükmü, kasten yaralama suçunu düzenlemiştir. Bu maddenin birinci fıkra hükmüne göre, kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır denilmektedir.

Kasten öldürmeye teşebbüs nasıl olur?​

Kasten öldürmeye teşebbüs nasıl olur?
Fail, icra hareketlerine başlamış, ancak elinde olmayan nedenlerle icra hareketleri yarıda kalmış ise kasten öldürme suçuna teşebbüs edilmiş olur. Fail, icra hareketlerini tamamlamasına rağmen failin iradesi dışındaki engel bir sebepten neticenin meydana gelmemesi halinde de kasten öldürmeye teşebbüs edilmiş olur.

TCK 86 3 E maddesi cezası nedir?​

-TCK madde 86/3-e’de düzenlenen ve cezayı artıran hallerden olan “silahla” (silah kavramı aşağıda açıklanmıştır) yaralama söz konusu olduğu için ise yukarıda tespit ettiğimiz 4 aydan 1 yıla kadar olan hapis cezası yarı oranında artırılacaktır.

TCK 86 3 A 3 maddesi nedir?​

TCK 86 3 A 3 maddesi nedir?
TCK’nın 86/3-a maddesinde belirtilen üstsoy hısımlığının, 4721 sayılı Türk Medeni Kanu- nu’nun 17. maddesinde belirtilen kan hısımlığı olduğu, anılan Kanun maddesine göre “biri diğerin- den gelen kişiler” arasında altsoy-üstsoy hısımlığının bulunduğu, bu itibarla sanığın, mağdur tarafın- dan evlat edinilmiş olması …
 
TCK 87/3 maddesi, kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse cezayı düzenlemektedir. Bu maddeye göre, kasten yaralama sonucu ölüm durumunda, birinci fıkra kapsamında ise sekiz ile oniki yıl arasında; üçüncü fıkra kapsamında ise oniki ile onaltı yıl arasında hapis cezası öngörülmektedir.

Darptan kaynaklanan cezanın süresi de suçun niteliğine ve mağdura verilen zarara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Darp fiili mağdurun vücuduna acı vermiş veya sağlık/algılama yeteneğini bozmak suretiyle zarar vermişse, bu durumda faile 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası verilebilir.

Kasten yaralama suçu Türk Ceza Kanunu m.86'da düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlık/algılama yeteneğini bozan kişi 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Kasten öldürmeye teşebbüs, failin icra hareketlerine başladığı fakat sebeplerden dolayı işlemi tamamlayamadığı durumu ifade eder. Örneğin, iradesi dışında bir engelle karşılaşması sonucunda suçu tamamlayamamış olabilir. Aynı şekilde, icra hareketlerini tamamladıktan sonra da istenmeyen bir sebep nedeniyle sonuca ulaşılamamışsa yine kasten öldürmeye teşebbüs söz konusu olabilir.

TCK 86/3-e maddesi ise cezayı artıran hallerden biri olan "silahla yaralama" durumunu düzenler. Bu durumda hapis cezası, 4 ay ile 1 yıl arasında olan cezanın yarı oranında artırılabilir.

Son olarak, TCK 86/3-a maddesi, üstsoy hısımlığını düzenler. Bu maddeye göre, Türk Medeni Kanunu'nun 17. maddesinde belirtilen üstsoy hısımlığına göre hareket edilir. Üstsoy hısımlığı, biri diğerinden gelen kişiler arasında altsoy-üstsoy ilişkisini ifade eder. Bu durumda, belirli bir bağlamda sanığın mağdur tarafından evlat edinilmiş olması gibi durumlar da söz konusu olabilir.
 
Geri
Üst