AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TCK 302 maddesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TCK 302 maddesi nedir?​

Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işleyen kimse, ağırlaştırılmış müebbet hapis …

TCK 87 1 maddesi nedir?​

TCK 87 1 maddesi nedir?
TCK.nun 87. maddesinin gerekçesinde şu açıklamalar yer almaktadır: “Kişi suç teşkil eden bir fiili işlerken, kastettiği neticeden daha ağır veya başka bir netice gerçekleş- miş olabilir. Bu gibi durumlarda netice sebebiyle ağırlaşmış suç söz konusudur.

TCK 303 madde nedir?​

(1) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile savaş halinde olan devletin ordusunda hizmet kabul eden, düşman devletin yanında Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı silahlı mücadeleye giren vatandaş, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Anayasanın 309 maddesi nedir?​

Anayasanın 309 maddesi nedir?
(1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Matuf eylem nedir?​
Madde metninde geçen “….yönelik bir fiil”, yani 765 sayılı TCK’da yer aldığı ve ceza hukuku doktrininde yerleşik olarak kullanıldığı şekliyle “matuf fiil”den kastedilen şey, ülke topraklarının tamamını veya bir kısmını devletin idaresinden ayırma, devletin bağımsızlığını azaltma, devlet topraklarının tamamını veya bir …

TCK 87 3 cezası nedir?​

TCK 87 3 cezası nedir?
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

TCK 87 uzlaşmaya tabi mi?​

Kanunda yalnızca 86. maddenin uzlaşmaya tabi olduğu madde bazında gösterilmiştir. Bu nedenle, herhangi bir nedenle eylem 87. maddenin uygulanmasını gerektirmekteyse, suçun uzlaşma kapsamında olmadığı kabul edilmelidir.

TCK 61 madde nedir?​

TCK 61 madde nedir?
1- 5237 sayılı TCK’nın 61. maddesi uyarınca hakim somut olayda; suçun işleniş biçimini, suç işlenmesinde kullanılan araçları, suçun işlendiği zaman ve yeri, suç konusunun önem ve değerini, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını, failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını ve failin güttüğü amaç ve …

Haksız Tahrik nedir örnek?​

Haksız tahrik, zannıyla mağdura karşı bir suç işlenmesi durumunda ceza indirimine tabi tutulacak şekilde düzenlemeler yapılmıştır. Haksız tahrik durumunda örneğin daha önce başak birini bıçaklamış ya da zarar vermiş birinin, sanığın üzerine yürümesi ile karşı tarafın bunu bilerek kendini korumaya alması durumudur.

Haksız tahrik indirimi en üst seviye ne kadar?​

Haksız tahrik indirimi en üst seviye ne kadar?
HAKSIZ TAHRİK NEDENİYLE CEZA İNDİRİMİ – İNDİRİM ORANI 1- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla, 2- Müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. 3- Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
 
TCK 302 madde, Türk Ceza Kanunu'nun 302. maddesini ifade etmektedir. Bu maddeye göre, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya, devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya, veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işleyen kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK 87/1 madde ise Türk Ceza Kanunu'nun 87. maddesinin 1. fıkrasını ifade eder. Bu maddeye göre, kişi suç teşkil eden bir fiili işlerken, kastettiği neticeden daha ağır veya başka bir netice gerçekleşebilir. Bu durumda netice sebebiyle ağırlaşmış suç söz konusu olur.

TCK 303 madde ise, Türk Ceza Kanunu'nun 303. maddesini ifade eder. Bu maddeye göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile savaş halinde olan devletin ordusunda hizmet kabul eden ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı silahlı mücadeleye giren vatandaş müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Anayasanın 309. maddesi ise, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenlerin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören bir madde olarak karşımıza çıkar.

Matuf eylem, TCK 302. maddede geçen “...yönelik bir fiil” ifadesini açıklamak için kullanılan terimdir. Bu terim, bir kişinin devlet topraklarını ayırma, devletin bağımsızlığını zayıflatma gibi eylemleri gerçekleştirmeye çalışan fiilleri ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır.

TCK 87/3 cezası ise, kasten yaralama sonucunda ölüm meydana geldiğinde uygulanan ceza miktarını belirtir. Birinci fıkraya giren hallerde 8-12 yıl, üçüncü fıkraya giren hallerde ise 12-18 yıl arasında hapis cezası hükmolunur.

TCK 87'nin uzlaşmaya tabi olup olmadığına dair yalnızca 86. maddenin uzlaşmaya tabi olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, eylemin 87. madde kapsamına girmesi durumunda uzlaşma söz konusu değildir.

TCK 61. madde ise Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesini açıklar. Bu maddeye göre, hakim suçun işleniş biçimini, suç işlenmesinde kullanılan araçları, suçun işlendiği zaman ve yeri, suç konusunun önemini, meydana gelen zararın ağırlığını, failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını ve failin amaç ve durumunu dikkate alarak karar verir.

Haksız tahrik, zannıyla mağdura karşı işlenen suçlarda ceza indirimi sağlayan bir durumu ifade eder. Örneğin, sanığın üzerine bir saldırgan gelip tehdit ederse ve bu durumda kendini korumaya çalışan mağdurun tepkisi, haksız tahrik niteliği taşır.

Haksız tahrik indirimi en üst seviyesi, belirli durumlarda ceza miktarının indirilebileceği en yüksek oranı ifade eder. Bu oranın farklı durumlar için farklı şekillerde belirlendiği ve belirli bir sınıra kadar indirime izin verildiği açıklanmaktadır.
 
Geri
Üst