AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TCK 250 madde nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

TCK 250 madde nedir?​

(1) (Değişik: 2/7/2012-6352/86 md.) (1) Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

243 madde nedir?​

Bilişim sistemine girme veya kalma suçu 5237 sayılı TCK m.243’de; ”(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya1 orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

Kamuya gerekli şeylerin yokluğuna neden olma suçu?​

Kamuya gerekli şeylerin yokluğuna neden olma suçu?
(1) Taahhüt ettiği işi yerine getirmeyerek, kamu kurum ve kuruluşları veya kamu hizmeti veya genel bir felaketin önlenmesi için zorunlu eşya veya besinlerin ortadan kalkmasına veya önemli ölçüde azalmasına neden olan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası verilir.

Güveni kötüye kullanma suçu şikayete tabi mi?​

Güveni kötüye kullanma suçu şikayete tabi mi?
Güveni kötüye kullanma suçunun basit hali şikayete tabi Suçun nitelikli hali temel şeklinden farklı olarak soruşturması ve kovuşturması şikayete tabi değildir ve verilecek ceza miktarı daha fazladır. Güveni kötüye kullanma suçu (TCK md.155), taraflar arasında Uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır.

Rüşvet cezası ne kadar?​

Rüşvet suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapistir. Tüzel kişiler hakkında ceza verilmesi kabul edilmemiştir ancak güvenlik tedbirleri uygulanır.

TCK 243 şikayete tabi mi?​

Bu suçlardan ötürü soruşturma başlatabilmek için mağdurun şikayeti gerekir. Ancak TCK 243 bilişim sistemine girme suçu ile ilgili olarak herhangi bir şikayet olmaksızın soruşturma ve kovuşturma işlemleri yapılabilir. Yani TCK 243 suçu takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz.

Başkasının e devletine girmeye çalışmak suç mu?​

Başkasının e devletine girmeye çalışmak suç mu?
Hemen belirtelim ki; bilişim sistemine girme suçunda mağdurun rızası hukuka uygunluk nedenidir. Yani, bilişim sistemi üzerinde hak sahibi olarak faydalanma yetkisi olan kişi, başka bir kimseye sisteme girme izni vermiş veya giriş şifresini vermişse, failin bilişim sistemine girme fiili hukuka uygun hale gelir.

240 kanun nedir?​

240 kanun nedir?
hizmet satımından kaçınma” başlığını taşıyan 240.maddesine göre, “(1)Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

283 madde nedir?​

(1) Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bu suçun kamu görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

TCK görevi kötüye kullanma şikayete tabi mi?​

Görevi kötüye kullanma suçu şikâyete tabi suçlardan değildir. Bu nedenle, suçun soruşturulması için herhangi bir şikâyet süresi de yoktur. Dava zamanaşımı 8, ceza zamanaşımı süresi ise 10 yıldır.

Rüşvet suçu paraya çevrilir mi?​

Rüşvet suçu paraya çevrilir mi?
Yeni TCK’da rüşvet suçuna paraya çevirme ve erteleme olanağı olmayan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilirken görevi kötüye kullanma suçuna ise sadece 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Üstelik bu ceza da paraya çevrilebiliyor ve ertelenebiliyor.

Rüşvet suçu ağır ceza mı?​

Rüşvet suçu ağır ceza mı?
Suç unsurunun oluşması için haksız yarar sağlanması gerekir. Dolaylı şekilde de olsa, rüşvet veren tarafa hapis cezası verilir. Kamu görevlisinin rüşvet teklif etmesi veya kamu görevlisine rüşvet teklif edilmesi, rüşvet verme suçunu oluşturur. Cezası; 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.

TCK 244 şikayete tabi mi?​

Ancak yukarıda belirttiğimiz üzere TCK 244 suçu takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz. Dolayısıyla mağdurun şikayeti TCK 244 suçunda herhangi bir sonuç doğurmaz.
 
TCK 250. madde, görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak kendisine veya başkasına yarar sağlamak veya vaatte bulunmak suretiyle bir kişiyi icbar eden kamu görevlisini cezalandıran bir maddedir. Bu suçun cezası beş yıldan on yıla kadar hapis cezasıdır.

TCK 243. madde ise bilişim sistemine izinsiz girmeyi veya orada kalmayı suç olarak tanımlayan bir maddedir. Bu suçun cezası bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Kamuya gerekli şeylerin yokluğuna neden olma suçu ise taahhüt edilen işin yerine getirilmemesi sonucunda kamu hizmetinin aksamasına neden olan kişiyi cezalandıran bir suçtur. Bu suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır.

Güveni kötüye kullanma suçunun basit hali şikayete tabidir ancak nitelikli hali şikayete tabi değildir ve daha ağır cezalar öngörülebilir. Suçun bazı hallerinde uzlaşma prosedürü uygulanabilir.

Rüşvet suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır. Tüzel kişilere ceza verilmez ancak güvenlik tedbirleri uygulanabilir.

TCK 243 suçu şikayete bağlı suçlar arasında değildir. Bu suçla ilgili şikayet olmadan da soruşturma ve kovuşturma işlemleri yapılabilir.

Başkasının e-devletine izinsiz girmeye çalışmak, bilişim sistemine girme suçunu oluşturabilir. Ancak, mağdurun rızasıyla bu durum hukuka uygun hale gelebilir.

240. madde, kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişiyi cezalandıran bir madde olarak tanımlanmıştır.

283. madde ise suç işleyen kişiye yardım eden kişiyi cezalandıran bir maddedir. Bu suçun cezası altı aydan beş yıla kadar hapis cezasıdır.

Görevi kötüye kullanma suçu şikayete tabi değildir ve suçun soruşturulması için herhangi bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Rüşvet suçu paraya çevrilebilir ve ertelenebilirken, görevi kötüye kullanma suçu daha hafif cezalarla sınırlı kalabilir.

Rüşvet suçu, haksız yarar sağlanması halinde ortaya çıkan bir suçtur ve cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasını içerebilir.

TCK 244 suçu da takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz. Bu suçla ilgili mağdurun şikayeti herhangi bir sonuç doğurmaz.
 
Geri
Üst