AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TCK 234 3 uzlasmaya tabi mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TCK 234 3 uzlaşmaya tabi mi?​

Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, uzlaşmaya tabi suçlar arasındadır. Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunun TCK m.234/3’deki hali şikayete tabi suçlar arasında yer almaktadır.

Velayeti bende olan çocuğu baba vermezse ne olur?​

Mahkeme tarafından çocuk ile velayeti almayan ebeveyn arasında kişisel ilişki kurulmuş ve bu karara aykırı davranılır ise velayet hakkını kötüye kullanan ebeveyn hakkında ceza verilebilir. Çocuğu kişisel ilişki günlerinde teslim etmeyen ebeveyn hakkında üç aylık tazyik hapsi ile cezalandırılma kararı verilecektir.
Baba çocuğunu kaçırırsa ne olur?​
Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının ,on altı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli,vasi, veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması halinde üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

TCK 234 3 maddesi nedir?​

TCK 234 3 maddesi nedir?
TCK Madde 234 Gerekçesi Böylece bu maddeyle çocuk üzerindeki velâyet veya vesayet hakları korunmaktadır. Söz konusu suç, onbeş yaşını bitirmemiş olan çocuğun kaçırılması veya alıkonulması suretiyle gerçekleşir. Ancak, bunun için cebir veya tehdit kullanılmasına gerek yoktur.

TCK 234 şikayete tabi mi?​

TCK 234 şikayete tabi mi?
Sanığa isnat edilip TCK’nın 234/1. maddesinde düzenlenen çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu uzlaşmaya tabi olmakla birlikte takibinin şikayete bağlı olmadığı ve kovuşturma evresinde şikayetinden vazgeçip nüfus kaydına göre de hükümden sonra sanıkla tekrar evlendiği anlaşılan müştekinin soruşturma evresinde …

Velayet babaya verilir mi?​

Çocuğun Velayetinin Babaya Verilmesi Mesela anne çocuğu istemiyorsa elbette çocuğun velayeti babaya verilecektir. Annenin akıl hastası olması, fiil ehliyeti bulunmaması, çocuğa karşı şiddet uygulaması , kötü alışkanlıkları da velayetin babaya verilmesi yönünde tercih oluşturabilir.

TCK 234 3 şikayete tabi mi?​

(3) (Ek: 6/12/2006 – 5560/10 md.) Kanunî temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişi, şikâyet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Annenin çocuğu kaçırması suç mu?​
Mahkeme tarafından kurulan kişisel ilişki günleri dahilinde alan ancak teslim edilme işlemini gerçekleştirmeyen anne veya baba hakkında çocuğun kaçırılması veya alıkonulması suçundan soruşturma başlatılabilmektedir.

Zorla alıkoymanın cezası nedir?​

Zorla alıkoymanın cezası nedir?
Zorla alıkoymanın cezası kaç yıl? Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakan yani kaçıran veya alıkoyan kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Bu alıkoyma fiili cebir, tehdit veya hileyle yapılırsa cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
TCK 234/3 maddesi, kanuni temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişiyi düzenlemektedir. Bu durumda, şikayet üzerine bu kişi üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Annenin çocuğu kaçırması durumuna gelince, mahkeme tarafından kurulan kişisel ilişki günleri dahilinde alan ancak teslim edilme işlemini gerçekleştirmeyen anne veya baba hakkında çocuğun kaçırılması veya alıkonulması suçundan soruşturma başlatılabilmektedir. Yani bu durumda da yasal yaptırımlarla karşılaşılabilir.

Zorla alıkoyma suçunun cezası ise kişiyi hürriyetinden yoksun bırakan veya alıkoyan kişiye 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır. Eğer alıkoyma fiili cebir, tehdit veya hileyle yapılmışsa ceza 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıyla artırılabilir. Bu durumda da yasal süreç başlatılarak suçun cezalandırılması sağlanır.
 
Geri
Üst