AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TC vatandasligindan cikmak ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TC vatandaşlığından çıkmak ne kadar sürer?​

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 34 üncü maddesi uyarınca: 1. Aşağıda durumları belirtilenler, ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde Türk vatandaşlığından ayrılabilirler.

Vatandaşlık ön inceleme ne kadar sürer?​

Ancak avukat aracılığıyla başvurular gerçekleştirilirse sürecin kısalması mümkündür. Avukat olmadan yapılan başvurular ortalama 2 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. Vatandaşlık avukatı ile ise vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi 6 ay-1 sene arasında olacaktır.

Türk vatandaşlığından çıkınca ne olur?​

Türk vatandaşlığından çıkınca ne olur?
Türk vatandaşlığından çıkılması ile birlikte seçme ve seçilme hakkı bunun yanında siyasi parti kurma ve üye olma hakkı da kaybedilmiş olur. Yabancı statüsüne geçilmesiyle memur olma hakkı yitirilir. Ancak bazı Kanun’da sayılan belirli hallerde yabancıların sözleşmeli olarak çalışabileceği kabul edilmiştir.

Ön inceleme nedir vatandaşlık?​

Ön inceleme nedir vatandaşlık?
Mahkeme ön incelemede; dava şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda onları sulhe veya arabuluculuğa teşvik …

Vatandaşlıktan çıkarılan nereye gidiyor?​

Bu düzenlemeyle; devlet birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak (m. 302), anayasayı ihlal (m. 309), Cumhurbaşkanına suikast veya fiili saldırı (m. 310), yasama organına karşı suç (m. 311), hükümete karşı suç (m. 312), silahlı isyan (m.313) veya silahlı örgüt (m. 314) suçlamalarıyla haklarında soruşturma ya da kovuşturma …

Ya da Türk vatandaşlığı kaybedilir?​

Türk vatandaşlığından çıkma belgesinin teslim alınması halinde Türk vatandaşlığı kaybedilir. 9- Çıkma izin belgesini teslim aldıktan sonra yabancı devlet makamlarından tarafıma vatandaşlık belgesi verildi. Türk vatandaşlığından çıkma izni işlemlerim sonuçlandı mı yoksa başka herhangi bir işlem yapmam gerekir mi?

Yabancı devlet vatandaşlığı kazandığınıza dair belgeyi, Türk vatandaşlığı kaybedilir?​

Yabancı devlet vatandaşlığı kazandığınıza dair belgeyi, Türk vatandaşlığı kaybedilir?
Yabancı devlet vatandaşlığını kazandığınıza dair belgeyi, Türk vatandaşlığından çıkma izni başvurusunda bulunduğunuz makama (dış temsilciliğimiz ya da valilik) ibraz ettiğinizde, tarafınıza imza karşılığında Türk vatandaşlığından çıkma belgesi teslim edilir. Çıkma belgesinin imza karşılığı teslimi ile de Türk vatandaşlığı kaybedilir.

1 inci fıkrası ile Türk vatandaşlığı kaybedilir?​

1 inci fıkrası ile Türk vatandaşlığı kaybedilir?
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 27 nci maddesinin 1 inci fıkrası “ Çıkma belgesinin ilgiliye imza karşılığı teslimi ile Türk vatandaşlığı kaybedilir. Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin nüfus aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulurlar.
 
TC vatandaşlığından çıkmak isteyenler için süreç oldukça önemlidir ve belirli prosedürler ile ilerler. Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre, 34. madde uyarınca, vatandaşlık başvurusu yapanların ergin olduktan sonra üç yıl içerisinde Türk vatandaşlığından çıkma hakkı bulunmaktadır. Ancak başvuruların avukatlar aracılığıyla yapılması durumunda sürecin kısalabileceği belirtilmektedir. Avukat olmadan yapılan başvurular genellikle 2 sene içerisinde sonuçlanırken, avukat ile yapılan başvuruların süresi 6 ay ile 1 sene arasında değişebilir.

Türk vatandaşlığından çıkıldığında bazı haklar kaybedilir. Bu haklar arasında seçme ve seçilme hakkı, siyasi parti kurma ve üye olma hakkı gibi haklar yer almaktadır. Aynı zamanda vatandaşlık hakkının kaybedilmesiyle memur olma hakkı da ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda belirli hallerde yabancılar için çalışma imkanı tanınmaktadır.

Türk vatandaşlığından çıkma işlemi tamamlandığında, kişi Türk vatandaşlığını kaybeder. Bu durumu belgelendirmek için yabancı devlet vatandaşlığı kazandığına dair belgeyi ilgili makama ibraz etmesi gerekmektedir. İmzalı çıkma belgesinin teslim edilmesi ile Türk vatandaşlığı resmi olarak sona erer.

Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin nüfus ve aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve yabancılar gibi muamele görürler. Bu süreçlerin tümü belirlenmiş yasal prosedürlere göre ilerlemektedir.
 
Geri
Üst