AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tc Vatandaşı Olup Yurtdışına Eğitime Gidenlerin Sigorta Durumu Ne Olacak

haberci

Yeni Üye
Tc Vatandaşı Olup Yurtdışına Eğitime Gidenlerin Sigorta Durumu Ne Olacak
TC vatandaşı olup yurt dışına lisans, master, doktora eğitimi için gidenlerden çalışmayan ve sigortası olmayanlar ne yapacak? Onlar namına aile yakını kazanç testine başvurabilecek mi?
Bu durumdaki şahısların de kendileri ya da Türkiye'deki yakınları göre ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Tescil Sistemi (ADNKS)'nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir Bu durumda laf konusu kişiler, ikametgâhları yurt haricen olduğundan genel sıhhat sigortası kapsamında kayıt edilmeyeceklerdir Fakat Türkiye'de bulundukları sürede bakmakla mecburiyet durumları değil ise gelir testine başvurarak kazanç testi sonucuna kadar genel sıhhat sigortası hükümlerinden yararlanacaklardır
Devlet kadar devlete ait burslu olarak eğitime gönderilmiş, 25 yaş üstü olup, Türkiyede sigortası bulunmayanlar ne yapacak?
Bu durumdaki kişilerin de kendileri veya Türkiye'deki yakınları göre ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Tescil Sistemi (ADNKS)'nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt açık havada olduğundan GSS dahilinde kayıt edilmeyeceklerdir
Eğitim için yurtdışına giden ve afiyet sigortaları oradaki devlet veya okullar kadar karşılanan vatandaşlar ne yapacaktır?
Bu durumdaki kişilerin de kendileri ya da Türkiye'deki yakınları tarafından ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)'nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt dışında olduğundan genel afiyet sigortası zarfında kayıt edilmeyeceklerdir *

Yurtdışına eğitim için giden ve çalışmayan, sigortası olmayan TC vatandaşlarının durumlarına ilişkin detaylı bilgiler verilmiştir. Özetlemek gerekirse:

1. Çalışmayan ve sigortası olmayan TC vatandaşları için:
- Bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamında kayıtlı olmayacaklar.
- Türkiye'de bulundukları süre boyunca gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanabilecekler.

2. Devlete ait bursla eğitime gönderilmiş, 25 yaş üstü ve Türkiye'de sigortası olmayanlar için:
- Bu kişiler de genel sağlık sigortası kapsamında kayıtlı olmayacaklar.

3. Eğitim için yurtdışına giden ve sağlık sigortası orada karşılanan TC vatandaşları için:
- Bu kişiler de genel sağlık sigortası kapsamında kayıtlı olmayacaklar.

Tüm durumlarda, ilgili kişilerin yurtdışındaki adreslerini belgelemeleri ve ikametgâhlarının ADNKS'den yurtdışındaki adres olarak güncellemeleri gerekmektedir. Ayrıca, Türkiye'deki yakınları aracılığıyla gelir testine başvurarak genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanabilirler. Bu bilgiler doğrultusunda ilgili yurtdışında eğitim gören TC vatandaşları, genel sağlık sigortası açısından durumlarını değerlendirebilirler.

Geri