AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TC Anayasasina gore universiteler hangi yasal duzenlemeyle kurulur?

Editör

Yeni Üye

TC Anayasasına göre üniversiteler hangi yasal düzenlemeyle kurulur?​

5467 sayılı Yasa ile onbeş yeni üniversite kurulmuş ve Geçici 1. maddeyle de yeni kurulan bu üniversitelere “Kurucu Rektörlerin” iki yıllığına Milli Eğitim Bakanı ve Başbakanın önereceği üç isim arasından Cumhurbaşkanınca atanacağı öngörülmüştür.

Yeni bir üniversite kurulmasına kim karar verir?​

ÜNİVERSİTELER ANCAK KANUNLA KURULABİLİYOR Mevzuata göre cumhurbaşkanının üniversite kurma yetkisi bulunmuyor. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre yeni üniversite kuruluşu ancak TBMM’den geçecek kanunla mümkün.
Anayasanın 131 maddesi nedir?​
Madde 131-Yükseköğretim Kurumlarının öğretimi planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirilmesini ve üniversitelere tahsis edilen …

Üniversitelerin kurulması nasıl olur?​

Üniversitelerin kurulması nasıl olur?
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir. Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.

Anayasanın 132 maddesi nedir?​

Anayasanın 132 maddesi nedir?
Madde 132 – Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumları özel kanunlarının hükümlerine tabidir.

Anayasanın 133 maddesi nedir?​

133. Madde. Radyo ve televizyon istasyonları kurmak ve işletmek kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbesttir. Devletçe kamu tüzelkişiliği olarak kurulan tek radyo ve televizyon kurumu ile kamu tüzelkişilerinden yardım gören haber ajanslarının özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı esastır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nereden alındı?​

Anayasa komisyonu sözcüsü Celal Nuri, meclis konuşmasında “kuvvetler birliği” esasına önem verildiğini ve Fransa ile Lehistan anayasalarının incelendiğini Türklüğün yapısına en uygun olduğu için Lehistan anayasasının örnek alındığını söyler.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre üniversiteler, kanunla kurulur. Yani yeni bir üniversitenin kurulması ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçecek kanunla mümkündür. Cumhurbaşkanının üniversite kurma yetkisi bulunmamaktadır.

Üniversitelerin kurulması için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kanunda belirtilen usul ve esaslara göre, kazanç amacı gütmeyen vakıflar tarafından, Devletin gözetimi ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları şeklinde kurulabilir. Bu kuruluşlar ülke geneline dengeli bir şekilde yayılması için kanunda belirtilen hükümlere göre faaliyet gösterirler.

Anayasanın 131. maddesinde ise Yükseköğretim Kurumlarının öğretimi planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek ve bu kurumların amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirilmesini sağlamakla ilgili hükümler yer almaktadır.

Anayasanın 132. maddesi ise Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarının özel kanunların hükümlerine tabi olduğunu belirtmektedir.

Son olarak, Anayasanın 133. maddesinde radyo ve televizyon istasyonlarının kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbest olduğu ve devletçe kurulan tek radyo ve televizyon kurumu ile kamu tüzel kişilerinden yardım gören haber ajanslarının özerkliği ve tarafsızlığının esas olduğu belirtilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın oluşturulmasında "kuvvetler birliği" esasının önemli olduğu ve Türklüğün yapısına en uygun görülen Lehistan Anayasası'nın örnek alındığı ifade edilmektedir.

Geri