Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tazminati kim oder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.567
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tazminatı kim oder?​

Kıdem tazminatı işveren tarafından ödenir. Apartman ve Sitelerde işveren; konutun maliki veya ortaklarıdır, kiracı değildir. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu gereği kıdem tazminatını kat maliki ödemez ise kiracının sorumluluğu kira miktarı ise sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.

Kimler tazminat alabilir 2020?​

Şirket tarafından “haklı olmayan” sebeplerle işte çıkarılan ve o iş yerinde en az 1 senedir çalışan herkes kıdem tazminatından yararlanabilir. Kıdem tazminatı yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi 1 yılı dolduran ve işveren tarafından iş akdi sonlandırılan çalışanlara verilir.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma tazminatını kim öder?​

Evlilik nedeniyle işten ayrılma tazminatını kim öder?
Kıdem tazminatı, işçinin işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olup, evlilik gibi fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye ödenmesi gereken para işveren tarafından karşılanıyor.

Güvenlik görevlisinin kıdem tazminatını kim öder?​

Kapıcının Kıdem Tazminatını Kim Öder? Kapıcının kıdem tazminatını kim öder sorusu bize en çok gelen sorular arasında yer almaktadır. Kapıcının ücretinin de dâhil edildiği genel giderlere katılım payı (aidat) kiracıdan alınır. Ancak konu tazminata geldiğinde esas sorumlu kat malikidir.

Evlenip işten çıkınca tazminat nasıl alınır?​

Kadın işçinin evlenip işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilmesi için yapması gereken bu evliliği gerekçe göstererek iş sözleşmesini sonlandırmaktır. Burada en önemli şart, evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu nedene dayalı olarak işten ayrılmasıdır.

Hangi maddi tazminat davasında hükmedilen tazminatı?​

Hangi maddi tazminat davasında hükmedilen tazminatı?
Ölüm nedeniyle açılan maddi tazminat davalarında hükmedilen tazminata, “destekten yoksun kalma tazminatı” denilmektedir. Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Kimler maddi ve manevi tazminat davası açabilir?​

Tazminat davasına sebep teşkil eden konu ne olursa olsun, fiil veya işleme muhatap olan kişi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Örneğin, trafik veya iş kazası nedeniyle yaralanan kazazede, doktor hatası nedeniyle vücut bütünlüğü zarar gören hasta, boşanma davasında eşler maddi manevi tazminat davası açabilirler.

Karayolları Trafik kazası nedeniyle tazminat davası açma süresi uzatılmıştır.?​

Ancak, Karayolları Trafik Kanunu trafik kazası nedeniyle tazminat davası açma süresini ayrıca düzenlemiştir.

Kısa süreli tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldırdır.?​

Kısa süreli tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldırdır.?
Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldır (Borçlar Kanunu md. 146). Trafik kazası, taksirle işlenen bir haksız fiildir. Haksız fiiller için geçerli olan genel zamanaşımı trafik kazaları için de geçerlidir.
 
Merhaba! Tazminat konusunda verdiğiniz bilgilere göre kıdem tazminatı genellikle işçinin işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olarak işveren tarafından ödenmektedir. Kıdem tazminatından yararlanabilmek için en az bir yıl çalışmış olmak gerekmektedir ve iş akdi işveren tarafından sonlandırıldığında ödenir.

Evlilik nedeniyle işten ayrılan işçilere de kıdem tazminatı ödenir ve bu durumda da işveren tarafından karşılanır. Benzer şekilde, güvenlik görevlisi veya kapıcı gibi çalışanların kıdem tazminatlarına da işverenler tarafından ödenirken, aidat veya genel giderlere katılım payı gibi kalemler farklı şekillerde belirlenebilmektedir.

Maddi tazminat davalarında destekten yoksun kalma tazminatı hükmedilebilmektedir. Bu tür davalar genellikle ölüm nedeniyle açılan davaları kapsar ve ölen kişinin ailesi veya destek aldığı kişiler bu tür tazminat davalarını açabilirler.

Maddi ve manevi tazminat davası ise bir kişinin uğradığı zarar veya mağduriyet karşılığında açtığı davalardır. Örneğin, trafik kazası veya doktor hatası gibi durumlarda zarar gören kişiler maddi ve manevi tazminat davaları açabilirler.

Son olarak, tazminat davalarında genel zamanaşımı süresine değindiniz. Kısa süreli tazminat davalarında genel zamanaşımı süresinin 10 yıl olduğunu belirttiniz. Bu süre, sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davaları için geçerlidir ve trafik kazaları gibi haksız fiillerde de uygulanmaktadır.

Eğer daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz, ben buradayım. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst