Tazminat miktarinin belirlenmesinde asagidakilerden hangisi dikkate alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tazminat miktarının belirlenmesinde aşağıdakilerden hangisi dikkate alınır?​

Hakim manevi tazminatın miktarını tayin ederken saldırı teşkil eden eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranını, sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını da dikkate almalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi manevi tazminatı etkileyen hususlardan biridir?​

Aşağıdakilerden hangisi manevi tazminatı etkileyen hususlardan biridir?

4 yıllık kıdem tazminatı ne kadar?​

Kıdem tazminat tavanı 2019 yılında 6380 TL, 2020 yılı için 6.730,15 TL, 2021 yılında da 8 bin 651,62 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılına kıdem tazminatı tavanı 10 bin 596 liraya yükseldi.

Yemek ve yol parası kıdem tazminatına eklenir mi?​

Yemek ve yol parası kıdem tazminatına eklenir mi?
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

Aylık yemek ücreti kaç gün üzerinden hesaplanır?​

3- Aylık Yemek Parası Kaç İş Günü Üzerinden Hesaplanır? Aylık yemek parası hesaplanırken öncelikle her ay 30 gün olarak kabul edilir. 31 ve 28 gün olan aylarda ki fiili gün sayısı dikkate alınmaz. İdari şartnamede yemek ücreti 22 veya 26 gün üzerinden hesaplanır.

Manevi tazminatı etkileyen unsurlar nelerdir?​

Manevi tazminatı etkileyen unsurlar nelerdir?
İş kazası nedeniyle zarar gören veya ölenin yakınları için manevi tazminata hükmedilebilmesi için bazı şartların varlığı aranacaktır….Manevi Tazminatın Şartları Nelerdir?
- Fiil.
- Fiil neticesinde zararın meydana gelmesi.
- Zarar ile fiil arasında illiyet bağı
- Fiilin hukuka aykırı olması
- İşçinin cismani zarara uğraması

Manevi tazminat talebinde kimler bulunabilir?​

Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ölenin herhangi bir desteği olmamasına rağmen ölümden üzüntü duyan birinci derece yakınlar da manevi tazminat davası açabilirler. (Borçlar Kanunu md. 56/2).
 
Tazminat miktarının belirlenmesinde dikkate alınması gereken unsurlar arasında manevi tazminatın miktarını belirlerken saldırı teşkil eden eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranını, sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumları vardır. Bu unsurların tamamı bir arada değerlendirilerek adil bir tazminat kararı verilmesi amaçlanır.

Manevi tazminat miktarını etkileyen hususlardan biri ise, fiilin hukuka aykırı olması ve işçinin cismani zarara uğraması gibi unsurların varlığıdır. Ayrıca, fiil, fiil neticesinde zararın meydana gelmesi ve zarar ile fiil arasında illiyet bağının bulunması da manevi tazminatın belirlenmesinde önemli kriterlerdir.

Kıdem tazminatı konusunda ise belirli ödemelerin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerektiği, yemek ve yol parasının bu ödemeler arasında olduğu belirtilmiştir. İşçiye yapılan ikramiye, primler, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira yardımı, servis yardımı, yemek yardımı gibi ödemeler kıdem tazminatı hesaplamasında göz önünde bulundurulmalıdır.

Aylık yemek ücretinin hesaplanmasında ise genellikle idari şartnamelerde belirtilen gün sayılarına göre hareket edilmektedir. Örneğin, yemek ücreti 22 veya 26 gün üzerinden hesaplanabilir. Bu durumda, her ayın aynı gün sayısına göre değil, idari şartnamede belirtilen gün sayısına göre yemek ücreti hesaplanır.

Son olarak, manevi tazminat talebinde bulunabilecek kişiler arasında ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin destek olduğunu ispatlayabilen herkes bulunmaktadır. Ölenin desteği olmasa dahi ölümden üzüntü duyan birinci derece yakınlar da manevi tazminat davası açabilirler. Bu durum, Borçlar Kanunu tarafından düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst