- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Taze beton neden çatlar?
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.Duvarlarda çatlama neden olur?
Çevreden gelen titreşimlerin etkisiyle duvarlarda oluşan titreşimler de duvarları çatlatabilir. Yapının taşıyıcı elemanları bu titreşimin etkisiyle titreşim yaparken, duvarlar farklı malzeme özelliklerine sahip olduğu için farklı periyotlarda titreşim gösterir. Bu nedenle çatlaklar oluşmaya başlar.Yükleme çatlakları nelerdir?
Yükleme İle İlgili Çatlaklar: Basınç, çekme, eğilme, kesme, burulma vb. etkilerle ortaya çıkar. Çatlağa dik yönde çekme gerilmesi aramak gerekir. Yüke bağlı geniş çatlak oluşumları, statik ve betonarme proje yanlışlıklarından, malzeme ve uygulama hatalarından kaynaklanır.
Betonarme yapılarda oluşan çatlaklar nelerdir?
Betonarme yapılarda oluşan çatlaklar iki ana grupta toplanabilir. Birincisi yanlış projelendirme veya projesi olmayan yapılarda oluşan yapısal çatlaklar, ikincisi ise uygulamadan meydana gelen çatlaklardır. Yapısal çatlakların oluşmasında genellikle beton dökümü ve uygulamalarının pek fazla etkisi olmamaktadır.Ne kadar uzunlukta betonda çatlaklar görülür?
Beton dökümünde gerekli özen gösterilmezse taze betonda çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar betonun kalıba yerleştirilmesini izleyen ilk 30 dk. ile 5 saat arasında genelde döşeme gibi geniş yüzeye dökülen betonlarda görülür. Bu çatlaklar 10 cm’e erişen derinlikte ve bir kaç cm’den başlayarak 2 m’ye varan uzunluklarda olabilir.Peki beton çatlaması nasıl engellenir?
Beton çatlaması nasıl engellenir? Beton yapılar ince veya kalın olması fark etmeksizin bir süre sonra dıştan içe doğru çatlamaya başlar. Önlem olarak beton döküldükten sonra su püskürtülerek çatlağın oluşumu engellenmeye çalışılır.