Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tay Sachs hastaligi hangi organel eksikliginden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tay Sachs hastalığı hangi organel eksikliğinden olur?​

Tay-Sachs hastalığı nadir görülen sfingolipid metabolizma bozukluğudur. Heksozaminidaz A enzim eksikliği sonucu gelişen metabolik duraksama ile GM2 gangliozidler beyin dokusunda anormal birikime uğrarlar.

Tay Sachs hastalığının nedeni nedir?​

15. kromozomdaki kusurlu bir gen Tay-Sachs hastalığına yol açar. Bu kusurlu gen vücudun heksosaminidase A (HEX-A) isimli bir proteini üretememesine sebep olur. Bu protein olmadan GM2 gangliyozid isimli bir molekül, beyindeki sinir hücrelerinde birikir ve bu hücreleri yok eder. Tay-Sachs hastalığı kalıtsaldır.
Depo hastalıkları hangi organel?
Lizozomal depo hastalıkları grubunda genetik bozukluk sonucu oluşan 40’ı aşkın hastalık bulunur. Lizozom hastalıkları hücre içinde özel parçalayıcı enzimler bulunan, lizozom olarak adlandırılan organellerin işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan hastalık grubudur.

Tay Sachs neden olan organel?
Ancak Tay-Sachs hastalığı olan bir bebek, bu önemli enzimlerden biri olan hekzosaminidaz A (HEXA) olmadan doğar. Bu yağlı proteinler beyinde biriktikçe bebeğin görme, işitme, hareket ve zihinsel gelişimine zarar verirler.

Tay Sachs hastalığı ne birikir?​

Tay sachs hastalığı diğer bir adı ile enzim eksikliği olarak da ifade edebilir. Beyin ve Sinir hücrelerinde birikmiş olan yağların yıkılmaması nedeniyle, genetik geçişli bir hastalık şeklinde ön plana çıkıyor. Tüm bu durumlar ise tay sachs hastalığı konusunda enzim eksikliğinden dolayı meydana gelmektedir.

Tay Sachs hastalığı hangi kromozom?​

Tay-Sachs hastalığı (B varyant): HEXA geni 15. kromozomdaki mutasyona bağlı. Sandhoff hastalığı (0 varyant): HEXB genindeki mutasyona bağlı. GM2 aktivatör protein defekti (AB varyant): GM2 aktivatör protein genindeki (5.kromozomda) mutasyona bağlı ortaya çıkar.
Tay Sachs hastalığı öldürür mü?
Tay-Sachs çoğunlukla bebekleri etkileyen, aşamalı ve nörodejeneratif bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Bebeklerde görülen her vaka ölümcüldür.
Lizozom hastalıkları nelerdir?
Lizozomal depo hastalıkları (LDH), lizozomal enzim eksikliği sonucu ortaya çıkan, protein, karbonhidrat veya lipid metabolizmasında bozulma ile seyreden multisistem hastalıklardır. Günümüzde 50’den fazla tipi olduğu bilinmektedir. Hastalık genel popülasyonda 5000’de 1 oranında görülür.
büyümesi, akciğer ve kalp sorunları, kemik gelişme bozuklukları incelenebilir.
Lizozomal depo hastalıkları nelerdir?
Tay-Sachs hastalığı otozomal mi?
Tay-Sachs hastalığı (kısaltılmış TSD, GM2 gangliyosidoz veya Heksosaminidase A eksikliği olarak da bilinir ), otozomal resesif genetik geçişli bir hastalıktır.

Lizozomal hastalıklar nelerdir?​

Lizozomal enzimleri kodlayan genlerdeki bir mutasyon nedeniyle enzim proteinleri veya ilişkili kofaktörlerinde oluşan bir bozukluğa bağlı lizozomal enzim eksikliklerine bağlı ortaya çıkan bir grup hastalık Lizozomal Depo Hastalıkları olarak adlandırılır.

Cell hastalığı Nedir?​

Mukolipidoz tip 2 (I-cell hastalığı) otozomal resesif kalıtımlı, birçok lizozomal hidrolaz enziminin transfer bozukluğudur. Hastalık oldukça hızlı ilerleyen dizostozis multipleks, herniasyonlar, dişetlerinde hiperplazi ve kalp tutulumu ile karakterizedir.
Depo hastaliklari nelerdir?
MUKO hastalığı nedir?
Mukopolisakkaridoz I (MPS Tip 1), birçok vücut sistemini etkileyen ve organ hasarına yol açan nadir bir genetik hastalıktır. Alfa-L-iduronidaz adı verilen enzimi üreten gendeki bir değişiklikten kaynaklanır. Bu değişiklik nedeniyle, hücreler ya enzimi düşük miktarlarda üretir ya da hiç üretemez.

Enzim eksikliğinde ne gibi hastalıklar ortaya çıkar?​

Bu durum anemi, hemoglobinemi, hemoglobinüri, sırt ağrısı, sarılık ve retikülositoz gelişmesine neden olur. Genellikle tanı, klinik bulguların değerlendirilmesi ve enzim sayım testlerinin yapılması ile konur.
 
Geri
Üst