- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tavzih kararı ne demek?
Tavzih ise yeterince açık olmayan veya icrasında duraksama uyandıran yahut birbirine aykırı fıkralar ihtiva eden hükümlerin, açıklanması, tereddüt veya aykırılığın giderilmesi için kararı veren mahkemeye tanınan bir yoldur.Aslilik ve Ferilik ne demek?
Aynı davalıya karşı ileri sürülen talepler arasında aslilik-ferilik ilişkisinin olması gerekmektedir. Bunun anlamı dava dilekçesinde öncelikle asli talep yer almalı, sonrasında ise fer’i talebin belirtilmesi gerekmektedir. Birlikte ileri sürülen taleplerin arasında hukuki ve ekonomik bağ bulunması gerekmektedir.Tavzih kararı nasıl olur?
Cevap, tavzih talebinde bulunan tarafa tebliğ olunur. Mahkeme, cevap verilmemiş olsa bile dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir; ancak gerekli görürse iki tarafı sözlü açıklamalarını yapabilmeleri için davet edebilir. Mahkeme tavzih talebini yerinde gördüğü takdirde 304 üncü madde uyarınca işlem yapar.
Tavzih karar evrakı ne demek?
Tavzih; mahkemenin verdiği hükümde bulunan hesap ve sayı hatası gibi maddi hataların mahkeme tarafından düzeltilmesidir. Bunu mahkeme resen yapabileceği gibi taraflardan birinin talebi üzerine de yapabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 304-305 inci maddelerinde düzenlenmiştir.Talep eden ne demek?
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan talep etmek kelimesi, dilemek, istemek, arzu etmek anlamına gelir.Terditli ne?
Terditli dava terimi bir hukuk terimidir. Terditli dava hukuk davalarında talebin kabul edilmeme olasılığında başka bir isteğin aynı dava dilekçesinde istenmesiyle oluşan dava şekline denir.
Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir. HMK md.305/1’de “icrası tamamlanıncaya kadar” denilerek tavzih yapılabilecek süre işaret edilmiştir. Buna göre infaz edilmiş bir hükmün tavzihi mümkün değildir. Hükümde yer alamayan, unutulan hususlar tavzih yolu ile hükme eklenemez.
Mahkeme tavzih veya tamamlama talebini yerinde gördüğü takdirde 304 üncü madde uyarınca işlem yapar. Tavzih talebinin kabul veya reddine karşı istinaf veya temyiz yoluna başvurulabilir.