Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tatlılık Duyusunun Tatlandırıcıların Fizyolojisi Kullanım Guvenliği

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Tatlandırıcılar insan beslenmesine yonelik yiyecek ve icecek hazırlanmasında kullanılmadan once, hayvan ve insanlarda denenerek guvenli oldukları, yani yan etkilerinin kabul edilebilir duzeylerde olduğu kanıtlanmalıdır Bu tur değerlendirmelerin yapılması genellikle guctur; deneylerin sonuclarının saptırılması olasılığı, denenen maddelerin saf olmaması, deneylerin uzun surmesi ve yuksek maliyetli olması, başka etkenlerle etkileşimin sonucların oznel ya da yanlış değerlendirilmesine yol acması karşılaşılan gucluklerdir
Aslında fruktozun sağladığı kalori miktarı sakkarozunkiyle (yuzde 50′si fruktozdur) eşittir: gram başına 4 kalori Bu nedenle fruktozun az kalorili olduğunu soylemek doğru olmasa da dolaylı olarak tatlandırma gucunun şekerden 1,5 kat daha fazla olması nedeniyle daha az kullanılır ve daha az kalori alınmasını sağlar Bu kalori kazancı onemsemeyecek duzeyde değildir Hele diyet şekerinin şişmanlatmadığı yolundaki yanlış duşunce ile fruktozla tatlandırılmış tatlı, pasta, kahvenin cok tuketildiği durumlarda bu kalori kazancı butunuyle onemini yitirir Bu arada fruktozun glikoza oranla daha cok yağ yapıcı olduğu ve vucutta yağ birikimine ve kan trigliseritlerinde artışa yol actığını da hatırlatmak gerekir
 
Geri
Üst